Gripna IS-svenskar en utmaning för myndigheter
Svenska IS-anhängare tros ha tillfångatagits efter slaget om Raqqa i Syrien. Men det är oklart vilken hjälp de misstänkta terroristerna kan räkna med.
I andra länder finns lagstiftning som innebär att åtal väntar IS-resenärer som återvänder. I Sverige blev det straffbart med terrorresor först i våras, men de som reste tidigare än så omfattas inte av regleringen.
Sverige har samtidigt ingen formell plikt att hjälpa svenska medborgare som tillfångatagits av annan stat. Och UD anser sig ha ytterst begränsade möjligheter att hjälpa till.
– Grundregeln från vårt perspektiv är res inte dit, för vi kan inte hjälpa till om det blir problem, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:s presstjänst.
Men svenska ambassader och konsulat kommer ändå att behöva hantera frågan, enligt terrorexperten Magnus Ranstorp. IS-svenskar som lyckats fly kommer exempelvis att vända sig dit för att få nya pass utfärdade.
– Det kommer att vara den första varningssignalen som kommer till svenska myndigheter, när de här individerna vänder sig till ambassaderna för att få hjälp, säger han.