Förberedelser utanför Grand Hotel i Lund inför FN:s säkerhetsråds ankomst i april i år. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

Grus för 100 000 höjde notan för FN-besök i Skåne

Sveriges slutnota för säkerhetsrådets besök på Dag Hammarskjölds gård i Skåne i april landar på 4,4 miljoner kronor, rapporterar SR Ekot.

Den största utgiften var flygbiljetter som gick på mer än 700 000 kronor. Polisbevakning och eskort var andra stora utgifter. Den mera udda utgiften var dock ett lass grus i Lund – för 130 000 kronor.

Polisen ville nämligen ha ett jämnt underlag på torget framför Grand Hotel i Lund, där FN:s säkerhetsråd övernattade inför Backåkra, i händelse av demonstrationer. Torget var uppgrävt i samband med en ombyggnad och för att tillgodose polisens önskemål krävdes grus för över 100 000 kronor.

Toppnyheter

Jonas Sjöstedt (V), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD). Arkivbilder. TT
Överenskommelsen

M dementerar samtal med V om att fälla regeringen

V-ledaren Jonas Sjöstedt säger att han har kommit överens med Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) om att fälla regeringen om man går fram med ändringarna i arbetsrätten. Det säger Sjöstedt till Expressen.

– Ja, de har bekräftat det för mig, att de är redo i sådant fall, säger Sjöstedt.

Uppgiften dementeras dock av M-ledaren.

”Vi har inte kontaktats av Sjöstedt, men vi är alltid beredd att fälla den här regeringen”, säger han i en kommentar till tidningen.

Efter uttalandet från Kristersson förtydligar Sjöstedt sig på Twitter och skriver att M och KD i samband med regeringens tillträde sa att de var redo att fälla regeringen med V.

”Detta gjordes offentligt, bland annat i partiledardebatten i riksdagen”, skriver han.

19 min
Socialdemokraternas Stefan Löfven och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Arkivbild. Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överenskommelsen

Löfven om Sjöstedts hot: Tror han det blir bättre då?

Statsminister Stefan Löfven (S) svarar nu på V-ledaren Jonas Sjöstedts hot om att fälla regeringen om man går fram med ändringar i arbetsrätten.

– Vill han hellre ha en regering ledd av Kristersson med stöd av Sverigedemokraterna? säger Löfven till TT och fortsätter:

– Om han tror att det blir en bättre utveckling av svensk arbetsrätt med en sådan regering, så ska han ju naturligtvis göra det, om det är motivet. Men det måste han själv svara på.

25 min
Jonas Sjöstedt, Stefan Löfven och Annie Lööf.  TT
Överenskommelsen

Sjöstedts hot till Löfven: Redo att fälla regeringen

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt säger att hans parti är beredda att fälla regeringen om man lägger ett förslag om förändringar i arbetsrätten, rapporterar Aftonbladet.

– Vi är beredda att väcka misstroende, så mitt bestämda råd till Löfven är, begrav det där djupt i en byrålåda, säger Sjöstedt till tidningen.

I dag stod det klart att regeringen tillsätter en utredning om förändringar i arbetsrätten, vilket går i linje med januariavtalet som regeringen slöt med C och L.

4 tim
Läs mer om Överenskommelsen
Trumps USA Primärvalen 2020
Biden och Trump. TT
Trumps USA Primärvalen 2020

Trumps attack mot Biden: ”Välkommen, sömnige Joe”

Donald Trump har redan inlett attackerna mot Joe Biden, kort efter att den tidigare vicepresidenten meddelat att han siktar på att bli USA:s nästa president.

”Välkommen, sömnige Joe. Jag hoppas bara att du har intelligensen, vilket har varit tveksamt länge, att bedriva en lyckad primärvalskampanj”, skriver Trump på Twitter.

I sin kampanjvideo riktade Biden hård kritik mot Trumps presidentskap.

– Om vi ger Donald Trump åtta år i Vita huset kommer han för alltid och i grunden att ändra det här landets karaktär, sa han.

37 min
Joe Biden. SAUL LOEB / AFP
Trumps USA Primärvalen 2020

Analyser: Åldern är Joe Bidens största problem

Om demokraten Joe Biden vinner presidentvalet 2020 är han 78 år när han svärs in i Vita huset. Det är ett av de främsta argumenten mot den tidigare vicepresidenten, skriver CNN:s Harry Enten i en analys.

Enligt Enten visar forskning att många väljare är skeptiska till kandidater som är över 75 år.

”Det faktum att Trump kallar Biden ’sömnige Joe’, och att Biden är känd för att göra konstiga uttalanden kan göra åldersfrågan större än vad den är i mätningar nu”, skriver han.

Fivethirtyeights Nate Silver skriver om det som talar för Biden, vilket är mycket. Demokrater ser honom som en kandidat som kan vinna presidentvalet, och hans kärnväljare kommer sannolikt inte att lockas av någon annan kandidat.

”Och Biden leder mätningarna mot de övriga kandidaterna, de andra är inte ens särskilt nära”, skriver han.

17 min
Trumps USA Primärvalen 2020

Joe Biden utmanar Trump 2020: ”Allt står på spel”

Den tidigare vicepresidenten Joe Biden ställer upp i det amerikanska presidentvalet 2020. Det är hans tredje försök att nå det högsta ämbetet.

– Det är dags för ett respekterat ledarskap på världsscenen och ett värdigt ledarskap på hemmaplan, säger han i den video där han lanserar sin kandidatur.

76-åringen räknar med stöd från arbetarrörelsen och ses som den aspirant som kanske har bäst chanser att besegra USA:s president Donald Trump.

I videon Biden publicerat går han hårt åt Trump.

– Om vi ger Donald Trump åtta år i Vita huset kommer han för alltid och i grunden att ändra det här landets karaktär, säger Biden och tillägger:

– Allt som har gjort Amerika till Amerika står på spel.

Biden är den 20:e demokraten som hittills meddelat sin presidentkandidatur, skriver CNN.

4 tim
Läs mer om Trumps USA
Rysslands president  Vladimir Putin presenterar ett koreanskt svärd för Nordkoreas diktator Kim Jong Un under deras möte i Vladivostok. TT
Nordkoreakrisen

Putin efter mötet: Kim Jong-Un behöver garantier

Rysslands president Vladimir Putin säger sig vara nöjd med mötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Vladivostok. Enligt Putin var det ett öppet samtal där Nordkoreas ledare pratade om det spända läget på Koreahalvön. Nordkorea är enligt den ryska ledaren redo att nedrusta men Putin betonade att Pyongyang behöver garantier för säkerhet och självständighet.

Putin uppger att han kommer diskutera mötets innehåll med Kina och med USA – det sistnämnda på Kims direkta uppmaning enligt Putin.

Efter mötet kom inga formella överenskommelser.

3 tim
 Vid sidan av samtalen mottogs Kim Jong-Un bland annat med en dansuppvisning. TT
Nordkoreakrisen

Analys: Putin i centrum men begränsat inflytande

Vid mötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un satte Vladimir Putin sig själv i geopolitikens centrum. Efteråt sa Putin att han kommer ta samtalen vidare till USA och Kina. Men flera analytiker ifrågasätter Putins verkliga inflytande. Philip Yun, chef för antikärnvapensgruppen Ploughshares utryckte i CNN förvåning över att nedrustning var på agendan eftersom Ryssland egentligen har begränsad påverkan på Nordkorea.

Robert Kelly, professor i internationella relationer vid Sydkoreas Pusan National University, instämmer och säger till CNN att Kim spelar ut Ryssland och USA mot varandra.

Harry Kazianis, chef för Koreastudier vid tankesmedjan Center for the national interest, menar i stället att det är Ryssland som vill spela ut USA och att Kim är hårdare pressad än Putin, även om båda ledarna tyngs av sanktioner mot sina respektive länder. Han skriver i Fox News att det är en möjlighet att Ryssland kommer bryta sanktionerna mot Nordkorea i ett maktspel gentemot USA.

1 tim
Putin och Kim. YURI KADOBNOV / AFP
Nordkoreakrisen

Här möts Putin och Kim för samtal i Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin är framme i Vladivostok där han för första gången träffar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, rapporterar internationella medier.

Samtalen väntas behandla säkerhetspolitik och de internationella sanktionerna mot Nordkorea. En annan fråga är de nordkoreanska gästarbetarna i Ryssland, skriver AFP. Sanktioner gör att de omkring 10 000 gästarbetarna måste ha lämnat Ryssland vid årsskiftet.

För Nordkorea är export av arbetskraft en av de viktigaste inkomstkällorna eftersom arbetarna skickar hem lönerna till regimen och Pyongyang har därför upprepade gånger uppmanat Ryssland att fortsätta med anställningarna efter att tidsfristen löpt ut.

Idag 04:18
Läs mer om Nordkoreakrisen
Fängelse. Illustrationsbild. Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

”Längre straff kommer inte minska antalet mord”

Livstids fängelse för mord kommer inte att leda till att antalet mord minskar. Det säger Henrik Tham, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, med anledning av regeringens förslag om att fler ska dömas till livstid.

– Tiden i fängelse för mord har fördubblats och jag har inte sett att regeringen har reflekterat över om det är så att det skulle ha en positiv effekt, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Tham menar att det i forskning inte finns något som tyder på att ett hårdare straff leder har någon förebyggande effekt, säger han till radion.

8 min
Illustrationsbild från ett annat tillfälle.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Kraftig minskning av ungdomsrån i Malmö

Antalet anmälda rån mot ungdomar har minskat kraftigt i Malmö de senaste tio åren, rapporterar SVT Skåne.

I hela landet är Malmö den stad som har näst flest rån mot unga under 18, men ett trendbrott har skett. Richard Ekberg, gruppchef för ungdomsutredningarna hos Malmöpolisen, säger till tv-kanalen att det gäller att ha kunskap om kriminella individer.

– Att vi vet vem de är, och att de vet att vi vet, avhåller kanske vissa från att begå brott.

2009 utsattes 298 ungdomar i Malmö för rån. Förra året hade den siffran sjunkit till 120.

3 tim
Morgan Johansson  Susanna Pettersson Öste/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Regeringen föreslår skärpt straff för mord

Regeringen vill att fler ska dömas till livstids fängelse för mord, rapporterar Ekot.

Vid dagens regeringssammanträde kommer man att fatta beslut om ett konkret förslag som bland annat ska ange ett antal omständigheter i Brottsbalken som ska ses som skäl för livstids fängelse vid mord.

– Man kommer att öka andelen livstidsdomar från ungefär 30 procent i dag, upp till över 50 procent, säger Johansson till Ekot.

Högsta domstolen har slagit fast att livstids fängelse endast ska dömas i undantagsfall, men en bred majoritet i riksdagen vill att personer som döms för mord ska kunna dömas till lagens strängaste straff.

Regeringens förslag ska skickas vidare till Lagrådet för granskning.

Idag 03:55
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Barn från muslimska familjer som sökt skydd i ett flyktingcenter av rädsla för hämndattacker Gemunu Amarasinghe / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Rädslan för hämnd växer efter terrorism i Sri Lanka: Hundratals muslimer flyr

Muslimer flyr från den lankesiska staden Negombo efter hot om vedergällning, rapporterar The Guardian. Negombo var en av de städer som drabbades när en rad självmordsdåd utfördes mot lyxhotell och kristna kyrkor i söndags.

Omkring 100 av de 359 människor som dödades befann sig i kyrkan St. Sebastian i Negombo. På onsdagen trängde hundratals muslimska sig in i bussar som körde bort från hamnstaden.

– Lokala lankeser har attackerat våra hus på grund av bomberna och explosionerna som ägt rum här, säger Adnan Ali som har pakistansk bakgrund till Reuters.

AFP skriver att många ur den muslimska minoriteten som tidigare flytt förföljelse i länder som Pakistan, Afghanistan, Yemen och Iran nu kastas ut från sina hem.

3 tim
Säkerhetspoliser i staden Pugoda öster om huvudstaden Colombo. THOMAS PETER / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Söner till kryddmogul utförde självmordsdåden

Två söner till en av Sri Lankas rikaste kryddhandlare, Mohammad Yusuf Ibrahim, uppges ha ingått i den grupp av självmordsbombare som utförde terrorattackerna mot kyrkor och lyxhotell i söndags. Det rapporterar New York Times.

Polis slog kort efter dåden till mot familjens lyxiga villa nära huvudstaden Colombo och en kvinna som misstänktes för inblandning ska ha sprängt sig – framför sina båda barn. Alla tre dog, uppger en källa enligt tidningen. Kvinnan ska enligt uppgift ha varit gift med en av Ibrahims två söner.

Mohammad Yusuf Ibrahim har byggt sin förmögenhet på handel med svartpeppar, muskot, kryddnejlika och vanilj.

Myndigheterna i Sri Lanka har varit återhållsamma med detaljer om gärningsmännen men har bekräftat att de flesta hade medelklass- eller överklassbakgrund.

Idag 08:25
Läs mer om Terrordåden i Sri Lanka

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Politikernas kvitton

Erik Bengtzboe (M) lämnar riksdagen efter skandalen

Riksdagsledamoten Erik Bengtzboe (M) lämnar sin riksdagsplats, uppger han för TT.

Bengtzboe lämnar efter Aftonbladets granskning av hans boendesituation där det framkom att han fått ut 158 000 kronor genom att uppge att han bor i sin mammas fritidshus i Nyköping. Han har samtidigt uppgett att bostadsrätten i södra Stockholm – där hans familj är skriven – är en övernattningslägenhet.

– Jag tror stenhårt på Moderaterna och våra idéer men det är uppenbart att mitt misstag gör det svårt för mig att verka fullt ut som ledamot i riksdagen, säger Bengtzboe till TT.

Enligt Bengtzboe har det handlat om slarv från hans sida och att han missat att uppdatera sin folkbokföringsadress.

5 tim
Moderatledaren Ulf Kristersson.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Politikernas kvitton

M-ledaren välkomnar avgång: ”Rätt slutsats”

Moderatledaren Ulf Kristersson tycker det är bra att Erik Bengtzboe (M) lämnar sin riksdagsplats.

”Jag tycker att Erik Bengtzboe har dragit rätt slutsats när han nu lämnar sina politiska förtroendeuppdrag och därmed tar ansvar för de fel han har begått” skriver M-ledaren i en kommentar till TT.

Under påskhelgen kom besked om att Bengtzboe avgår från uppdraget som vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och därmed rollen som M:s talesperson för arbetsmarknadsfrågor.

Bengtzboe lämnar efter Aftonbladets granskning av hans boendesituation där det framkom att han fått ut 158 000 kronor genom att uppge att han bor i sin mammas fritidshus i Nyköping. Han har samtidigt uppgett att bostadsrätten i södra Stockholm – där hans familj är skriven – är en övernattningslägenhet.

3 tim
Läs mer om Politikernas kvitton
 Elisabeth Svantesson Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oppositionens budgetförslag

M om regeringens budget: ”Skickar helt fel signaler”

I sin gemensamma budgetmotion vill M och KD ge mer pengar till polis och äldreomsorg och istället spara på bland annat klimatsatsningar, skriver TT.

M:s ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att regeringen gör helt fel som tar 232 miljoner kronor från polisen i den liggande budgeten för 2019.

– I en tid då otrygghet och brottslighet ökar så skickar det helt fel signaler, säger hon till TT.

Regeringen pekar på att de pengarna överförs till Kriminalvården eftersom den myndigheten samtidigt får överta ansvaret för olika transporter från polisen.

3 tim
Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor  TT
Oppositionens budgetförslag

M och KD vill satsa mer på polis och äldreomsorg

Moderaterna och Kristdemokraterna lägger fram en gemensam motion med förslag på ändringar i regeringens vårändringsbudget, skriver TT.

Partierna vill ge mer pengar till polis och äldreomsorg och sparar istället på bland annat klimatsatsningar.

Regeringens vårändringsbudget innebär förändringar i den M-KD-budget för 2019 som riksdagen antog i december, innan regeringsförhandlingar efter valet var klara.

Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach skriver på Twitter att de båda oppositionspartierna för kommande år kommer att ha separata ekonomiskpolitiska förslag.

Idag 08:07
Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, Jimmie Åkesson, partiledare, Katja Nyberg och Clara Aranda presenterar partiets budget under en pressträff i riksdagens presscenter.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oppositionens budgetförslag

SD:s vårbudget: Mer till psykiatrin, nej till flygskatt

Sverigedemokraterna presenterade i dag sin vårbudgetmotion. Partiet vill att kriminalvården ska få ett tillskott på 500 miljoner kronor, vilket går att jämföra med regeringens löfte om 300 extra miljoner till myndigheten i år.

Förutom kriminalvården lyfter SD den psykiska ohälsan som ett prioriterat område. Här säger partiet nej till regeringens besparing i år på 90 miljoner kronor. För de kommande tre åren vill SD satsa 800 miljoner kronor extra per år för att möta den psykiska ohälsan.

SD föreslår även 300 miljoner kronor mer till kommunsektorn i år och 6 miljarder de kommande tre åren, samt mer pengar till bland annat inlandsbanan och Österleden.

SD föreslår även att Sverige ska hyra fängelseplatser utomlands, vilket partiet lyfte på SvD Debatt i morse.

3 tim
Läs mer om Oppositionens budgetförslag