Gulfstater inför moms för första gången
Saudiarabien och Förenade arabemiraten inför moms. De två länderna är de första bland Gulfstaterna att introducera den här sortens skatter.
Införandet av moms är den senaste i en serie åtgärder som oljeproducenterna har infört under de senaste två åren för att öka intäkterna, då fallande världsmarknadspriser på olja har lett till sämre finanser.
bakgrund
Mervärdesskatt
Wikipedia (sv)
Se även mervärdesskatt i Sverige.
Mervärdesskatt (mervärdeskatt), meromsättningsskatt, mervärdesomsättningsskatt (moms) och omsättningsskatt är konsumtionsskatter, alltså skatter som i sista hand betalas i samband med inköp för konsumtion. Mervärdesskatt finns i de flesta industriländer (dock inte i USA, men många delstater har omsättningsskatt, "sales tax").
Vid omsättningsskatt läggs skatten till endast i sista led vid försäljning till slutkonsumenten. Vid mervärdesskatt betalar även näringsidkare moms, men får kvitta ingående och utgående moms mot varandra. Fördelen med moms anses främst vara att det minskar risken för skattefusk, då näringsidkare har intresse av att kräva in moms när de även måste betala det själva. Nackdelen är en mer omfattande administration.
Momsreglerna skiljer sig åt mellan länder inom Europeiska unionen, men en del av momslagstiftningen bygger på gemensamma EG-direktiv. Det är 28 olika avdragsregler inom EU. Momssatserna skiljer sig också åt och olika länder har olika regler om vilka varor och tjänster som har lägre momssatser. Även i länder utanför EU finns ofta omsättningsskatter som liknar den gemenskapsrättsliga momsen.
I Sverige har skatten tidigare hetat mervärdesomsättningsskatt (förkortat moms) och allmän varuskatt (oms). Vardagligt kallas mervärdesskatten nästan alltid moms. Ibland används också förkortningen MVS. Före den 29 maj 1968 hette det bara "oms", som 1960 infördes som en tillfällig omsättningsskatt på 4,2 procent och som togs ut i konsumentledet. Momsen ligger för närvarande (2015) på 25 % (se även andra momssatser nedan).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen