Hem
GW Persson och programledaren Camilla Kvartoft i ”Veckans brott”. Olof Palme. (TT)

GW presenterar nya uppgifter om Palmemordet

Polisprofessor Leif GW Persson presenterade nya uppgifter i utredningen av Palmemordet i kvällens ”Veckans brott”, skriver Expressen. Det handlar om en patron av typen Winchester-Western metal piercing av kalibern .357 – samma typ som användes vid mordet på Olof Palme. Men han är något kryptisk i sina formuleringar:
– Den sticker ut på något sätt, så jag har skickat den vidare. Först till Palmegruppen vid Rikskriminalen, sen har den gått till Nationellt forensiskt centrum. Dem har vi fått ett utlåtande ifrån, de har gjort en jämförelse med Palmekulan och de kulor som användes när Palme blev mördad, det är ju två stycken. Grejen är att det där utlåtandet gör att vi inte kommer runt det här, säger han i programmet enligt Expressen.

bakgrund
 
Palmemordet
Wikipedia (sv)
Palmemordet kallas mordet på Sveriges statsminister Olof Palme som skedde klockan 23:21 fredagen den 28 februari 1986 då han sköts till döds i korsningen Sveavägen–Tunnelgatan i centrala Stockholm. Efter mordet följdes i Palmeutredningen ett flertal spår, däribland "PKK-spåret", "33-åringen" och "Sydafrikaspåret", som dock inte ledde till något konkret genombrott. I december 1988 anhölls Christer Pettersson som misstänkt för mordet, och denne dömdes också i juli 1989 av Stockholms tingsrätt som skyldig, men frikändes därpå av en enig hovrätt i november samma år. Misstankarna mot Pettersson kvarstod dock och resning begärdes av riksåklagaren i december 1997, men avslogs av Sveriges högsta domstol den 28 maj 1998. Sedan dess har inga genombrott i spaningsarbetet skett och ingen misstänkt har åtalats; detta trots att 130 personer har erkänt mordet och att utredningen kring det är en av världens mest omfattande.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen