Vilt Häckenfirande. MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Svenska cupen herrar 2019

Häcken cupmästare efter säker seger mot Eskilstuna

Häcken är mästare i svenska cupen efter seger i finalen mot AFC Eskilstuna med 3–0 i dag. Göteborgarna vann övertygande i ovädret hemma på Hisingen och får därmed kvala till Europa League i sommar.

Alexander Faltsetas gav Häcken ledningen i den 11:e minuten när han nickade in en hörna från Daleho Irandust. Därefter kontrollerade Häcken matchen innan Joona Toivio nickade in 2–0 med en kvart kvar. Viktor Lundberg fastställde slutresultatet i slutsekunderna.

Cuptiteln är Häckens andra i historien.

Toppnyheter

Trumps USA Demokraternas framtid
Donald Trump och Alexandria Ocasio-Cortez. TT
Trumps USA Demokraternas framtid

Ny attack från Trump: Ni kan aldrig förstöra vårt land

USA:s president Donald Trump går återigen till hårt angrepp mot Demokraternas Ilhan Ohmar, Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib och Ayanna Pressley.

”Jag tror inte att de fyra kongresskvinnorna är kapabla att älska vårt land. De borde be om ursäkt till USA (och Israel) för de hemska (hatiska) sakerna de har sagt”, skriver Trump på Twitter.

Han skriver att kvartetten, som kallas för ”the squad” och tillhör vänsterflanken inom Demokraterna, har förstört sitt parti.

”Men de är svaga och osäkra människor som aldrig kan förstöra vårt underbara land”, skriver han.

Ordkriget tog fart sedan Trump förra veckan uppmanat de demokratiska politikerna att ”åka hem” till sina hemländer.

4 min
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Kritikstorm mot Trump: ”Försöker starta raskrig”

Flera av Donald Trumps tidigare medarbetare och vänner anklagar nu presidenten för att vara rasist efter hans uttalande om att några kvinnliga kongresspolitiker borde åka tillbaka till de länder de kom ifrån. Det skriver New York Times i ett långt reportage där flera personer vittnar om att presidenten gjort en mängd rasistiska uttalanden i olika sammanhang.

– Donald Trump är en avskyvärd, småaktig rasist och han försöker att starta ett raskrig i det här landet, säger Manigault Newman, som tidigare sparkats från Vita huset efter en schism.

Fox News-korrespondenten och Trumps mångårige vän Geraldo Rivera säger att han tidigare alltid har stått upp för Trump men att presidentens ord denna gång inte går att försvara eller misstolka.

5 tim
Läs mer om Trumps USA
Jenny Eriksson som arrangerade ceremonin.  TT
Flygplansolyckan i Umeå

Offren i olyckan hedrades med sång i sorgtyngt Umeå

Under söndagen hölls en minnesstund i Umeå efter flygolyckan för en vecka sedan där nio människor dog. Och sorgen ligger tungt över Umeå, skriver Expressen.

– Det här är en enormt svår tid för alla. Alla känner någon som känner någon som dog, säger Jenny Eriksson, som arrangerade minnesstunden.

Hon kände själv ingen på planet, men bestämde sig för att göra något för staden.

Landshövding Magdalena Andersson talade om sorgen i staden men också om den stolthet hon känner.

– Jag tänker på dem som gjorde storartade insatser i söndags, de gör oss alla så stolta, säger hon i SVT:s sändning.

4 tim
Stina Hägglöf dog i flygolyckan i Umeå.  Privat
undefined

Stina Hägglöf dog i olyckan: ”Obeskrivlig sorg”

40-åriga Umeåbon Stina Hägglöfs nya passion var fallskärmshoppning. I söndags dog hon i olyckan i Umeå tillsammans med vännerna från klubben.

– Hon gick en kurs och gjorde sitt första solohopp för någon vecka sedan. Totalt hann hon göra fyra hopp. Men det femte blev det ingenting med, säger Stinas mamma Margareta Hägglöf till Aftonbladet.

Vännen Terese Lindbäck beskriver henne som en tjej som tackade ja till livet. De var bästa vänner och fanns alltid där för varandra.

– Det är så typiskt av Stina att lämna jordelivet med buller och bång så att alla får veta det, säger hon till Expressen.

Igår 09:08
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå
Ukrainska medborgare röstar i parlamentsvalet. TT
Parlamentsvalet i Ukraina

”Det politiska landskapet har återigen blivit suspekt”

Söndagens parlamentsval i Ukraina handlar egentligen om en enda sak – huruvida den nyvalde presidenten Volodymyr Zelenskyj kommer få det parlamentariska stöd som krävs för att han ska kunna infria sina vallöften, skriver SVT:s korrespondent Bert Sundström. Det var ju det som gjorde ”att hela 73 procent av väljarna röstade på honom” – nämligen för att i första hand ”utrota korruptionen”, fortsätter han.

Alla Hurska på The Ukrainan Weekly noterar dock att de politiska rörelser som hoppas på en plats i Ukrainas parlament rymmer många välkända ansikten från tidigare regeringar – och att flera av rörelserna sponsras av en handfull av landets mäktigaste oligarker. I Zelenskyjs eget parti ”Folkets tjänare” återfinns flera bundsförvanter till en av dessa oligarker.

”Dagens politiska situation känns alltför lik den under mitten på 00-talet, när Ukraina liknande en ’oligarkernas republik’”, skriver Alla Hurska.

2 tim
Volodymyr Zelenskij. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Zelenskijs parti kan få hälften av rösterna

Enligt opinionsmätningarna kan Ukrainas president Volodymyr Zelenskijs parti få nästan 50 procent av rösterna i söndagens parlamentsval, rapporterar Sveriges Radio. Ukrainska opinionsinstitutet Rating Group tror att partiet landar på 49,5 procent.

Den tidigare tv-skådespelaren Volodymyr Zelenskij valdes till president för tre månader sedan, upplöste parlamentet och tidigarelade parlamentsvalet eftersom hans parti saknade representation där. Partiet ”Folkets tjänare” har samma namn som den tv-serie som presidenten är känd från.

19 jul
Läs mer om Parlamentsvalet i Ukraina
Solen går upp över New York för ännu en varm dag. Eduardo Munoz Alvarez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Hetta känns som 44 grader i flera av USA:s storstäder

Många av USA:s invånare vaknar nu upp till ytterligare en het dag. Flera av landets största städer är mitt i den pågående värmeböljan, skriver Washington Post.

I stora städer som New York, Washington, Detroit, St Louis, Chicago, Philadelphia och Cincinnati väntas temperaturerna bli mellan 35 och 38 grader. Den upplevda temperaturen i samtliga städer är dock betydligt högre än så – mellan 42 och 44 grader.

I går var det varmast i delstaten Iowa, där värmeindexet låg på 49 grader.

Igår 15:01
Hettan har drabbat New York stort. TT
undefined

New Yorks borgmästare: ”Riktigt, riktigt allvarligt”

– Ta hand om er, gå inte ut i hettan om du inte måste. Det här är riktigt, riktigt allvarligt, säger New Yorks borgmästare Bill de Blasio som har utlyst ett loktalt nödtillstånd på grund av den rådande hettan i staden, enligt AFP.

Temperaturer på uppemot 38 grader väntas och 500 nedkylningscentraler med luftkonditionering håller öppet runt om i staden.

Hälsoriskerna har också gjort att New Yorks årliga triathlon fått ställa in samt en festival i Central Park.

Igår 10:52
Läs mer om Värmeböljan i USA
Sim-VM
Sarah Sjöström och Margaret Macneil Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Sim-VM

Sarah Sjöström: ”Det var galet vad jämnt det var”

Sarah Sjöström simmande i mål först i semifinalen i 100 meter fjärilssim och är vidare till VM-finalen. Strax efter kom kanadensiskan Margaret Macneil.

– Det var galet vad jämnt det var. Det känns okej. Jag gick vidare till final och det var målet men det gick inte lika lätt i slutet som jag önskade men jag tror att det kommer att släppa när det gäller, säger Sjöström till SVT Sport.

Louise Hansson simmade i mål som den åttonde simmaren och är även hon vidare till final.

2 tim
Sarah Sjöström. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
undefined

Sjöström simmade i mål först – klar för VM-final

Simstjärnan Sarah Sjöström är klar för VM-final på 100 meter fjärilssim i sim-VM i Gwangju, skriver TT. Hon simmade i mål först av alla på tiden 56,29, vilket är nytt världsårsbästa.

25-åringen är den första kvinnan som tagit sitt femte VM-guld på samma distans, skriver nyhetsbyrån. Första guldet hon tog i 100 meter fjäril var i Rom för tio år sedan.

Louise Hansson simmade i mål som den åttonde simmaren och är även hon vidare till final.

2 tim
Sarah Sjöström. Arkivbild. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
undefined

Sjöströms guldjakt inledd – var snabbast i heatet

Sarah Sjöströms premiärlopp i sim-VM i Sydkorea avklarades på 56,45 sekunder, rapporterar Sportbladet. I försöksheatet i fjärilssim var svenskan snabbast, 45 hundradelar före Emma McKeon från Australien.

Hon är därmed bara tre hundradelar över sitt världsårsbästa, skriver DN.

– Jag försökte bara simma avslappnat första 50 meterna och sedan flyga tillbaka, sa Sjöström efter loppet.

Även Louise Hansson kvalificerade sig till semifinal.

Idag 04:46
Läs mer om Sim-VM
Svante Thuresson. Arkivbild. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommarpratarna

”En välskriven serie vykort ur svensk musikhistoria”

Svante Thuresson har varit musiker i mer än 60 år och hans sommarprat i P1 är ”en välskriven serie vykort ur svensk musikhistoria med mycket humor”, skriver GP:s Carl Magnus Juliusson i en krönika efter att han lyssnat på pratet.

”Han målar upp en annan tid i musikhistorien där utländska hits översätts till svenska och man sällan blir känd utanför hemlandet”, skriver Juliusson.

DN:s Eva-Karin Gyllenberg verkar inte lika förtjust. Hon skriver att det inte är illa för en 82-åring att debutera som sommarvärd, men lyfter att Thuresson tar tillfället i akt att under programmet sälja in sig själv och vad han gör i dag.

”Banne mig att han inte lyckas göra reklam för både sin senaste skiva, sina jazzkvällar på Skansen och sin kommande turné”, skriver hon.

3 tim
Lill Lindfors och Svante Thuresson sjunger ”Nygammal vals” i svenska melodifestivalen 1966. Arkivbild. Jan Björsell / TT / / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Thuresson: Vi räddades – och satte Sverige på kartan

Artisten Svante Thuresson, 82, debuterar som sommarpratare. I programmet pratar han om äventyr i New York, men också om hur det var att delta i Eurovision Song Contest 1966.

– Vi höll på att vinna, men räddades. Jag säger räddades för det kändes perfekt med det resultatet som blev. Vi hade satt Sverige på Melodifestivalkartan och vi hade haft kul och hade nått ett snäpp högre i våra egna karriärer, säger han.

I pratet tar han också med oss till Nalen och gamla Hamburger Börs som var nöjes-Stockholms kvarterskrog en gång i tiden.

3 tim
Läs mer om Sommarpratarna