Christoffer Nyman (höger) PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Häckens Pekingspöke lever – Nyman avgjorde i slutet

BK Häcken hade inte vunnit mot Norrköping sedan 2015. Och man får vänta ett tag till efter förlusten med 1–2 på Östgötaporten.

Jordan Larsson styrde in 1–0 på Simon Skrabbs inlägg i den nionde minuten. Därefter var matchen mållös fram till 70:e då Gustav Berggren kvitterade för Häcken med en enkel bredsida.

Bara några minuter senare slog inhopparen Sead Haksabanovic ett inlägg som Christoffer Nyman styrde in, vilket blev segermålet.

Toppnyheter

Båt med migranter på Medelhavet. Francesco Malavolta / TT NYHETSBYRÅN
Polisens mejlhaveri

Privatperson kunde läsa ur hemliga flyktingdokument

Sekretessbelagda dokument med känsliga uppgifter om EU:s gränsbevakning har röjts till utomstående i samband med ett mejlhaveri hos Polismyndigheten, rapporterar SVT Nyheter.

När EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex skulle ge en svensk polis tillgång till byråns interna plattform via mejl stavade en administratör fel på mejladressen. Därmed fick en person med en liknande domän som polisens tillgång att ladda ner känsliga dokument.

Dokumenten handlar bland annat om EU:s insatser på Medelhavet och om hur man avslöjar människosmugglare. I dokument som SVT tagit del av står det bland annat att migranters liv skulle sättas i fara om uppgifterna blev offentliga.

En säkerhetsexpert som SVT talat med säger att det är ”patetiskt” att sådana uppgifter bara skyddas av användarnamn och lösenord.

1 tim
Arkivbild.  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter sågar säkerheten: ”Är så fel det bara kan bli”

Flera experter är starkt kritiska till att EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex använt mejl för att skicka inloggningsuppgifter till byråns interna plattform. I ett fall stavade en administratör fel på en mejladress till en svensk polis så att en utomstående person fick tillgång till sekretessbelagda dokument.

IT-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka säger till SVT Nyheter att det är ”så fel det kan bli” att skicka sådana inloggningsuppgifter via mejl.

– Och att sekretessbelagda uppgifter ligger i ett system som bara skyddas av användarnamn och lösenord, det är patetiskt, säger han.

1 tim
Läs mer om Polisens mejlhaveri
Räddningstjänst undsätter folk i Wales.  Ben Birchall / TT NYHETSBYRÅN
Stormen Dennis

En död i Wales – fyraåring allvarligt skadad i Danmark

En fyraårig flicka har skadats allvarligt efter att ett träd blåst ner över flickan och hennes mamma på Själland i Danmark, rapporterar danska medier.

I Storbritannien dog en man tidigare under söndagen i stormen Dennis när han ramlade ner i en flod i södra Wales. Regionen hör till de hårdast drabbade och nödställda undsätts med hjälp av båtar och helikoptrar.

I Sverige har ingen skadats i stormens framfart men översvämningar och nedblåsta träd har påverkat främst Västkusten under söndagen.

2 tim
Räddningstjänster kämpar mot vattenflödena i Storbritannien. GEOFF CADDICK / AFP
undefined

”Viktigt att folk är redo för att det värsta kan ske”

I Storbritannien har vädertjänsten Met Office utfärdat den högsta möjliga vädervarningen för Södra Wales, skriver flera medier. Översvämningarna som vinterstormen Dennis orsakat är så pass massiva att Met Office anser att det föreligger livsfara och de som bor i området uppmanas sätta sig själva i säkerhet.

Prognosen är att det kommer falla lika mycket regn under helgen som det i normala fall faller under en hel månad, 120 millimeter, skriver brittiska medier.

Röda Korsets uppskattning är att vattennivåerna väntas stiga under de kommande dagarna och nå en topp på måndag och tisdag, skriver The Guardian.

– Det är viktigt att folk är redo för att det värsta kan hända. Det är bra att se till att telefonen är fulladdad och att man har ficklampor hemma, säger George Timmins, krisansvarig på organisationen.

I Sverige påverkar stormen i nuläget Västsverige mest med vindar på mellan 21 och 25 meter per sekund. 50 millimeter regn väntas falla under söndagen.

5 tim
Arkivbild. Uddevallabron en blåsig dag 2011. BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Översvämningar, elfel och stängda broar i Dennis spår

Nedfallna träd och vattenskador i hus till följd av stormen Dennis har tvingat Västsveriges räddningstjänster på flera uttryckningar, skriver GP. Strömmen har också gått i flera hushåll.

– Det blåser över 30 meter i sekunden i vindbyarna, säger Katarina Wollfram vid Trafikverkets pressjour till GT.

Dessutom påverkas bil- och tågtrafiken av ovädret genom olyckor och inställda avgångar. Uddevallabron har stängts av för all trafik och nedfallna träd och översvämningar gör vissa vägar okörbara.

Under dagen väntas upp till 50 millimeter regn falla över Västsverige, enligt GT. Vindstyrkan förväntas ligga på mellan 21 och 24 meter per sekund.

Idag 11:25
Läs mer om Stormen Dennis
Coronaviruset Globala spridningen
Japansk trupp utanför kryssningsfartyget Diamond Princess. BEHROUZ MEHRI / AFP
Coronaviruset Globala spridningen

Kryssningspassagerare ska evakueras – 70 till smittade

Flera länder kommer att evakuera medborgare som befinner sig ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess som ligger i karantän i Japan, skriver flera medier. Ytterligare 70 personer ombord har bekräftas bära på viruset covid-19, av dem är 40 amerikaner. Totalt befinner sig 355 smittade personer ombord på Diamond Princess.

De friska amerikanerna som befinner sig ombord kommer att lämna fartyget under söndagskvällen och även Italien, Hongkong och Sydkorea uppger att de kommer att börja evakuera medborgare.

Fartyget sattes i karantän den 4 februari efter att en person som varit ombord bekräftades bära på viruset, skriver TT. Smittan på kryssningsfartyget är den största utanför Kina.

4 tim
Illustrationsbild.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Önsketänkande styr Opecs virusprognos

Oljekartellen Opec räknar med att coronaviruset endast kommer att få måttliga effekter på den globala efterfrågan på olja och justerade nyligen ner sin prognos för första kvartalet med 400 000 fat per dag. ”Det ser ut som önsketänkande”, skriver Bloombergs Julian Lee i en analys.

Han pekar på att Internationella energimyndigheten IEA:s justering är tre gånger så stor. Opecs prognos kommer att slå tillbaka mot dem senare, spår Lee.

”Senfärdighet i att minska utbudet kommer bara att leda till att de begränsningar som kommer att behövas senare blir ännu djupare”, skriver han.

Idag 13:27
Passagerare jublar efter att ha fått lämna Westerdam. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Heng Sinith / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Släpptes av lyxfartyg – nu har amerikan insjuknat

En passagerare som släpptes av ett kryssningsfartyg i Kambodja i fredags har konstaterats smittad av det nya coronaviruset, skriver USA Today.

Lyxfartyget Westerdam kastade loss från Hongkong den 1 februari med destination Shanghai. Men på grund av oro för viruset blev den avvisad av flera länder innan den togs emot i Sihanoukville i Kambodja i fredags.

Kvinnan, en 83-årig amerikansk kvinna, har testat positivt i Malaysia, dit hon flög från Kambodja. Hon vårdas nu på sjukhus.

Idag 09:57
Läs mer om Coronaviruset
Helg Långläsning
Bild från Boston Maraton.  Stew Milne / TT NYHETSBYRÅN
Helg Långläsning

49-årige Derek har blivit fuskarnas största fiende

Den som planerar att ta en genväg för att kvalificera sig till något av USA:s största maratonlopp gör nog bäst i att inte hamna i 49-årige Derek Murphys blickfång. Hans hobby är nämligen att med hjälp av bilder, videos och data sätta dit fuskare – något som han ägnar mellan 10–20 timmar till varje vecka, skriver Wired i ett långt reportage.

Murphy började sätta dit fuskare efter ett kvalificeringslopp till Boston Maraton 2019. Han reagerade på att 70-årige Frank Meza inte bara tagit sig vidare, utan dessutom slagit rekord för en man i hans åldersklass. Murphy började gräva djupare i hur Meza hade lyckats nå ett så utomordentligt bra resultat, och gjorde flera intressanta upptäckter.

Läs hela reportaget i länken nedan.

Idag 06:01
Skärmdump från den dans som blev viral och skapade den virala trenden ”The Renegade”. Jalaiah Harmons Instagram/TT
undefined

14-åring bakom succédans – men ingen känner till det

Den 14-åriga dansaren Jalaiah Harmon i Atlanta i USA har skapat en av världens mest populära danser. Det enda problemet är att ingen känner till det, skriver New York Times i ett långt reportage.

Harmon la upp en video med dansen ”The Renegade” i sina sociala medier. Videon fick stor spridning – och plötsligt såg hon hur konto efter konto lade upp liknande videoklipp. Dansen har nu blivit en av de mest virala danserna i världen på den enormt populära videotjänsten Tiktok.

– Jag var upprörd. Det var inte rättvist, säger Harmon till tidningen.

Läs hela reportaget via länken nedan.

Idag 09:32
Dominic Cummings. SIMON DAWSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Under Cummings lugna yta vilar ett politiskt odjur”

Boris Johnsons särskilda rådgivare Dominic Cummings har haft ett enormt inflytande i brexitprocessen och när Storbritannien trädde ut ur unionen den 31 januari geniförklarades han av den brittiska premiärministern.

I ett långt reportage skriver BBC om Cummings makt i det dolda och vilken position han kan tänkas ta nu när Johnson möblerat om i regeringen.

Brittisk press fascineras över rådgivaren som orkestrerade brexitomröstningen. Hans udda klädstil är en gåva för fotograferna, men under ytan vilar ett odjur inom brittisk politik, skriver BBC.

Läs hela reportaget via länken nedan.

Idag 06:00
Läs mer om Helg
Rein Alexander i norska Melodifestivalen. Tore Meek / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

Hård kritik mot NRK efter röstniningskaoset i Norge

Det mullrar i den norska musikbranschen efter NRK:s röstningsmiss vid den norska Melodifestivalen som avgjordes under lördagen. Systemet med att rösta via emojis kraschade och en jury på 30 personer fick avgöra vilka som skulle gå till andra rundan.

Kritiken handlar bland annat om att juryn, som valts ut för att vara representativ för det norska folket, fällde sina avgöranden baserat på en tidigare inspelning och inte på lördagens liveshow.

Chefen för MGP, Melodi Grand Prix säger dock att det inte är aktuellt med att göra om röstningsprocessen. Juryn avgjorde inte slutstriden – då gick det att telefonrösta igen och Ulrikke Brandstorp tog hem segern.

Artisten Rein Alexander hade jobbat mycket med att förbättra sitt nummer.

– Jag känner att jag blev fråntagen möjligheten att vinna, säger han till NRK.

1 tim
Ulrikke Brandstorp tog hem norska Melodifestivalen efter stor dramatik. TORE MEEK / NTB Scanpix
undefined

Dramatiskt i norska Mello: Röstsystemet kraschade

Samtidigt som Mariette och Mohombi fick beskedet att de direktkvalificerat sig till Melodifestivalens final avgjordes slutfinalen i den norska Melodifestivalen under stor dramatik.

Den assisterande sändningschefen för Melodi Grand Prix säger till norska medier att det var ”38 miljoner emojis” som fick systemet att braka samman. Därmed fick en jury på 30 personer avgöra vilka fyra artister som skulle gå till andra rundan.

När den slutliga segraren skulle koras gick det dock för norrmännen att rösta. Vinnare blev Ulrikke Brandstorp som kommer att representera Norge i Eurovision Song Contest i nederländska Rotterdam i maj.

Igår 22:25
Läs mer om Melodifestivalen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund