Hem
Göran Hägglund. Arkivbild. (Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Hägglund kritisk mot egna besluten: ”Har fullt ansvar”

Göran Hägglund var socialminister när apoteken avreglerades i slutet av 2009, något som innebar att stora delar av beredskapslagren för läkemedel försvann.

I en intervju med DN ställer han sig nu kritisk till att han och den dåvarande alliansregeringen inte gjorde mer för att säkra läkemedelskedjan vid händelse av kris.

– Sett i backspegeln så är det självklart att det borde ha byggts upp en mekanik och ett ansvar för att den här funktionen skulle upprätthållas, säger Hägglund.

Läs mer

bakgrund
 
Apotek i Sverige
Wikipedia (sv)
Apoteksverksamhet i Sverige har funnits i form av offentliga apotek sedan andra halvan av 1500-talet och befann sig länge i en period av förändring efter att det statliga apoteksmonopol som infördes 1970 avskaffades 1 juli 2009. Det är nu (2016) möjligt för privata aktörer att bedriva apoteksverksamhet i Sverige. År 2009 fanns cirka 950 apotek i Sverige, vilket inkluderade öppenvårdsapotek, sjukhusapotek, distansapotek och apotek som specialiserat sig på så kallad dos-förpackning av läkemedel. Omsättningen i dessa apotek, som säljer direkt till privatpersoner, uppgick 2009 till 31,6 miljarder kronor, varav 22,4 miljarder utgjordes av receptbelagda läkemedel, 3,7 miljarder av receptfria läkemedel och 5,5 miljarder av andra produkter (ej klassade som läkemedel). Därutöver finns läkemedelsförsäljning direkt till sjukhus och andra vårdföretag.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen