Hagman hissas efter segern Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Handbolls-EM 2018

Hagman satte 17 mål – tog Sverige till seger

Sveriges Nathalie Hagman satte hela 17 mål i kvällens möte med Ryssland. Därmed kan Sverige ta sig till semifinal i handbolls-EM, om Serbien vinner mot Frankrike senare i kväll.

Om inte total målskillnad kan särskilja lagen används flest antal gjorda mål och där står det inför Serbien–Frankrike 139–98 till Sveriges fördel.

Sverige–Ryssland slutade 39–30.

Toppnyheter

Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

Ullenhags läger ilsket över bild av avgjord seger

Det råder frustration och ilska bland de som stöttar Erik Ullenhag i Liberalernas partiledarstrid, skriver TT som har talat med flera källor. Trycket ökar på att Ullenhag och Johan Pehrson ska dra sig ur striden då Sabunis läger argumenterar för att ombuden borde välja henne då hon vunnit i nästan alla medlemsomröstningar.

– Vi måste motbevisa bilden av att allt skulle vara klart och att det vore odemokratiskt att inte följa medlemsomröstningar, säger en källa i Ullenhags läger till nyhetsbyrån.

Enligt de som stödjer Ullenhag är medlemsomröstningarna ett dåligt underlag då det i många fall har varit lågt valdeltagande. Dessutom menar de att Sabuni ofta har vunnit med liten marginal.

Den nya ledaren väljs den 28 juni.

1 tim
Olle Wästberg t.v. Nyamko Sabuni t.h. TT
undefined

L-profilen drar parallell till Trump i sluten grupp

L-profilen Olle Wästberg drar i en sluten Facebook-grupp paralleller mellan partiledarstriden i Liberalerna och valet av Donald Trump i USA, rapporterar Expressen. I ett inlägg pekar han på att de amerikanska valombuden var bundna att rösta på Trump även då han vunnit delstatsvalen med små marginaler.

”Det ledde till Trump. Något vi i L kan lära oss av?” skriver han.

På tidningens fråga svarar han att poängen inte är att jämföra Nyamko Sabuni med Donald Trump. Hans poäng är att partiet kan få en ledare som det inte vill ha, säger han.

– Ombuden till Liberalernas landsmöten ska ju kunna följa sitt samvete, och också ta hänsyn till den minoritet som finns i det egna länsförbundet, säger Wästberg till Expressen.

4 tim
Nyamko Sabuni t.v. Arman Teimouri, Robert Hannah och Maria Nilsson t.h. TT
undefined

Riksdagsledamöternas krav: Måste välja Sabuni

Riksdagsledamoten Arman Teimouri (L) vill att Erik Ullenhag och Johan Pehrson drar tillbaka sina kandidaturer och att partiet enhälligt väljer Nyamko Sabuni till partiets nya ledare, skriver Dagens Industri.

Samma krav har tidigare kommit från riksdagsledamoten Robert Hannah. Även riksdagsledamoten Maria Nilsson, som själv har ställt sig bakom Ullenhag, menar att medlemmarnas vilja måste respekteras. Utgångsläget skulle vara för svårt om ombuden går mot medlemmarna och väljer Ullenhag, menar hon.

– Jag tvivlar inte på att Erik skulle klara det, men jag vet inte om han skulle ha något parti kvar att leda om det skulle hända, säger hon till tidningen.

Idag 05:22
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
Trumps USA Kärnavtalet med Iran
Amerikansk militär, arkivbild. Wang Yi  TT
Trumps USA Kärnavtalet med Iran

Kina till USA: Öppna inte Pandoras ask i Irankonflikt

USA måste ändra sin strategi med extrema påtryckningar mot Iran, anser Kinas utrikesminister Wang Yi.

– Vi uppmanar alla sidor att fortsätta vara rationella och återhållsamma och inte ta till provokationer som eskalerar spänningarna i Mellanösternregionen. Öppna inte Pandoras ask, säger han vid en presskonferens, rapporterar AFP.

Uttalandet kommer i ett mycket spänt läge mellan Iran och USA. Iran gick på måndagen ut med att landet ”drastiskt” kommer öka sin produktion av anrikat uran och USA svarade med att skicka nya trupper till regioner.

3 tim
Donald Trump och Irans president Hassan Rouhani  TT
undefined

Efter Irans utspel – Trump skickar nya trupper

USA:s president Donald Trump skickar ytterligare 1 000 soldater till Mellanöstern efter Irans utspel om att trappa upp produktionen av anrikat uran, rapporterar flera medier.

Företrädare för Irans atomenergiorgan sa på måndagen att landet bara inom några dagar når den maxgräns för produktion som satts i det internationella kärnenergiavtalet – och att man tänker öka produktionen drastiskt.

”President Trump har gjort klart att han aldrig kommer tillåta Iran att utveckla kärnvapen”, skriver USA:s nationella säkerhetsrådet i ett uttalande.

Pentagon uppges också överväga att skicka ytterligare 6 000.

Idag 03:24
Guterres och Mogherini.  TT
undefined

Omvärlden manar Iran till lugn efter utspelet

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar Iran att hålla fast vid kärnenergiavtalet efter att landet sagt att de ska öka sitt lager av anrikat uran betydligt och därmed passera avtalets tak, skriver AFP.

– Generalsekreteraren manar alla parter att avstå från steg som kan leda till ytterligare eskalering av det spända läget i regionen, säger Guterres talesperson enligt nyhetsbyrån.

Även EU manar Iran till lugn och återhållsamhet. EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger att Iran hittills följt avtalet och hoppas att det förblir så, skriver TT.

Igår 19:15
Läs mer om Trumps USA
Marina Riker / TT NYHETSBYRÅN
Cannabisdebatten

Sjunde AP-fonden säljer av sina cannabisaktier

Sjunde AP-fonden Såfa slopar sina innehav i cannabisföretag. Det meddelar fonden under tisdagen, rapporterar Veckans affärer. Det tillkännagavs samma dag som Högsta domstolen slog fast att cannabisolja ska vara narkotikaklassat.

Två gånger om året reviderar fonden sin ”svarta lista” över de företag som inte respekterar mänskliga rättigheter, miljö och antikorruption. Under tisdagen uppdaterades listan med de två cannabisbolagen Canopy Growth Corp och Aurora Cannabis, då de strider med internationella narkotikakonventioner, förklarar fonden.

Utöver cannabisbolagen svartlistades även bolag med kopplingar till kärnvapen, samt kränkningar av arbetsrätt och miljöregler.

22 min
Illustrationsbild. Produkter med CBD-olja i USA. TT
undefined

HD slår fast: Cannabisolja med THC är narkotika

Cannabisolja med substansen THC ska klassas som narkotika – även om den har framställts av industrihampa, slår Högsta domstolen fast.

HD prövade målet sedan riksåklagaren överklagat en dom från hovrätten där en person friats från narkotikabrott efter att ha haft fem flaskor med så kallad CBD-olja i sin ägo. Vätskan visade sig vid analys innehålla det narkotikaklassade ämnet THC. Däremot vad den producerad av lagligt odlad industrihampa och kunde enligt domarna i lägre instans inte anses vara narkotika.

Enligt HD är det dock klart att undantaget gällande industrihampa endast avser växter av släktet cannabis och inte en beredning som innehåller THC.

5 tim
Läs mer om Cannabisdebatten
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
 Ali Krieger, arkivbild/Magdalena Eriksson och de andra svenska landslagsspelarna under VM TT
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Sverige ska använda USA:s kaxighet som ”tändvätska”

Amerikanskorna visar självsäkerhet inför torsdagens VM-möte mot Sverige.

– Vi har det bästa laget i världen och det näst bästa i världen, säger försvaren Ali Krieger till New York Times.

Magdalena Eriksson från det svenska landslaget säger att kaxigheten är motiverande.

– Man vill visa att det inte stämmer, säger hon till Sportexpressen.

Fridolina Rolfö säger till tidningen att det svenska laget kan använda USA:s kaxighet som ”tändvätska”.

Matchen mellan Sverige och USA börjar klockan 21.00 på torsdag och sänds på TV4 och C More.

2 tim
Spanien mötte Kina på Le Havre.  BERNADETT SZABO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spanien kan få möta Sverige i åttondelsfinal

Spanien och Kina spelade 0–0 och Spanien säkrade andraplatsen i grupp B på bättre målskillnad. Det betyder att de antingen får möta Sverige eller USA i åttondelsfinal, rapporterar SVT.

Spanien radade upp flera chanser men Kinas målvakt Peng storspelade. De båda lagen fick fyra poäng var vilket räcker för att Kina går vidare som en av de fyra bästa treorna i gruppspelet.

Gruppen vanns av Tyskland som vann mot Sydafrika med 4–0

Igår 18:32
Olivia Schough. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Olivia Schough: ”Jag vill inte möta Nederländerna”

En seger mot USA innebär troligen Kina eller Spanien i åttondelsfinalen och en förlust i gruppfinalen skulle göra att Sverige ställs mot Nederländerna eller Kanada i stället. Det skulle vara en mardröm för Sverige, skriver TT som har pratat med Olivia Schough om vem hon helst vill möta.

– Spontant känner jag att jag inte vill möta Nederländerna i alla fall, säger hon och understryker att laget har ett fantastiskt anfallsspel.

Men alla de svenska spelarna är inne på att alla lagen är bra.

– Åttondelen kommer att vara tuff oavsett vilka det är mot. Om man tittar ett steg för långt kan det nog straffa sig, säger Linda Sembrandt.

Igår 15:44
Läs mer om Fotbolls-VM