UC

Håll koll på kontoutdraget under semestern

Att ha koll på sina kontoutdrag är inte bara ett bra sätt att se hur mycket du har spenderat på den närliggande glasskiosken senaste tiden utan också för att upptäcka eventuella transaktioner du vet med dig att du själv inte står för.

När du är utomlands ökar risken för ID-kapningar, speciellt om du handlar i mindre säkra områden. Därför är det bra att regelbundet kolla ditt kontoutdrag för att se så ingen har köpt något med ditt kort. Ett bra sätt att minska risken är att spärra ditt kort för utlandsköp och i stället öppna upp det vid behov. Det kan verka lite krångligt men med dagens låga priser för surf utomlands är det ofta bara ett knapptryck iväg via din banks mobilapp.

Tänk även på att vara rädd om dina personuppgifter, som ditt personnummer när du semestrar. När vi är på semester har vi ofta många handlingar och papper med oss som innehåller personlig information.

– Att kapa någons identitet är enkelt. Har förövaren exempelvis fått tillgång till ditt personnummer så är det lätt att få kontroll över din identitet. Med UC ID-skydd får du möjligheten att agera snabbt vid en ID-kapning och därmed begränsa eller till och med förhindra eventuella skador säger Victoria Preger, marknadschef på UC.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

UC Partner

Toppnyheter

Ulf Kristersson/inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) TT
Svenska brottsbekämpningen

Kristersson: M kommer att rösta för regeringsförslag

Moderaterna kommer att rösta för regeringens förslag om gängvåldet som presenterades i går, skriver partiledaren Ulf Kristersson på Instagram.

Kristersson tillägger att det förutsätter att regeringen lägger fram dem som skarpa förslag. Han skriver också att förslagen inte är tillräckliga och nämner flera punkter som han saknar, bland annat visitationszoner och en fördubbling av straffen för gängkriminella.

”Regeringen är inte beredd att göra vad som krävs, men det är Moderaterna”, avslutar han.

1 tim
Johan Forssell och Morgan Johansson. Arkivbilder. TT
undefined

”De är överens om mycket – nu måste käbblet sluta”

Opinion Trots de hårda tongångarna i samtalen om gängkriminalitet är partierna överens om det mesta, skriver Aftonbladets Daniel Swedin i en ledartext.

Swedin efterlyser ett slut på käbblet mellan framför allt M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell och justitieminister Morgan Johansson (S).

”Även om de säkert är ärliga med att de faktiskt vill lösa problemet så har diskussionen allt mer artat sig till att bli en tävling i vem som kan ta flest politiska poäng”, skriver han.

DI:s ledarskribent PM Nilsson skriver att det viktigaste vapnet mot brotten är att medborgarna återför förtroendet för politikerna och exemplifierar med den så kallade New York-modellen.

”New York-modellens kanske viktigaste framgångsfaktor var en total politisk fokusering på uppgiften att bekämpa brott samt att man hade en tydlig idé om hur det skulle gå till.”

4 tim
Lena Nitz, arkivbild. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen beklagar bristen på en enad front mot gängen

Polisförbundet välkomnar regeringens förslag mot gängbrottslighet som presenterades i går men beklagar att de tvärpolitiska samtalen strandade.

– Jag tycker att det är tråkigt att man inte kan ha en politiskt enad front i ett sånt här viktigt läge, säger förbundets ordförande Lena Nitz till SR Ekot.

Göteborgs polischef Erik Nord är i grunden positiv till förslagen.

– Men en del förslag är på utredningsstadiet. Jag vill se de färdiga förslagen. Och jag kan sakna åtgärder som gör polisyrket mer attraktivt, säger han till GP.

Idag 03:50
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Bilder från sommarens extremhetta i Europa. TT
Klimatförändringarna

Larmet: Senaste fem åren de varmaste som uppmätts

De senaste fem åren är de varmaste som någonsin har uppmätts på jorden, rapporterar SvD som hänvisar till nya siffror som Världsmeteorologiska organisationen, WMO, presenterat inför FN:s klimatmöte på måndag. Enligt rapporten fortsätter också havsnivåerna att stiga, isarna smälter och extremväder avlöser varandra.

Den genomsnittliga globala medeltemperaturen har ökat med 1,1 grad jämfört med tiden före industrialiseringen. Det är nu också 0,2 grader varmare jämfört med den förra femårsperioden 2011–2015.

5 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

OECD: Omställning kräver höjning av utsläppsskatter

70 procent av koldioxidutsläppen i OECD-länderna är oskattade och skatten på kol är så gott som noll, rapporterar TT. Uppgifterna kommer från en ny OECD-rapport som fastslår att skatterna på utsläpp behöver höjas om medlems- och partnerländerna ska kunna uppmuntras att gå över till koldioxidsnåla alternativ.

Samtidigt menar den ekonomiska samarbetsorganisationen att skatten på bränsle för bilar och lastbilar är relativt hög – dock utan att motsvara den miljöskada som bränsleutsläppen orsakar.

”Energiskatter är inte det enda svaret, men vi kan inte vända klimatutvecklingen utan dem”, säger generalsekreteraren Ángel Gurría enligt rapporten.

5 tim
Polarstern. Alfred-Wegener-Institut/Stefan Hendricks / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare inleder största polarexpeditionen hittills

Isbrytaren Polarstern lämnade norska Tromsø i fredags kväll vilket innebär att den största polarexpeditionen någonsin har inletts.

Ombord på fartyget finns forskare från 19 länder, däribland Sverige, som under ett år ska studera hur den globala uppvärmningen påverkar den arktiska regionen.

– Vi behöver förstå vad som driver de snabba klimatförändringarna och vi behöver ha en solid grund för våra modeller inför framtiden, säger expeditionens forskningsledare Markus Rex till New York Times.

Idag 10:07
Läs mer om Klimatförändringarna
Christiansen, före skadan. CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Malmö hakar på Djurgården – men Christiansen skadad

Malmö FF är ny tvåa i allsvenskan efter att ha besegrat Elfsborg med 3–0 på Borås Arena i kväll. Skåningarna hade vissa problem i den mållösa första halvleken men tog tag i matchen i andra.

Guillermo Molins gjorde 1–0 efter en tilltrasslad situation efter en timme, Jo-Inge Beget satte säkert dit en straff och Marcus Antonsson avslutade målskyttet. Oroande för MFF är att Anders Christiansen utgick med kvarten kvar med en befarad knäskada.

Malmö är tre poäng efter serieledande Djurgården med sex omgångar kvar.

1 tim
Rodic hyssjar AIK-klacken. JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
undefined

Hjälten Rodic om hånet mot AIK: ”Var personligt”

Vladimir Rodic blev Hammarbys stora hjälte i dagens derby mot AIK med sina två mål. Efter det första hyssjade han AIK-fansen och ställde sig demonstrativt framför dem för att fira.

– Jag sa inför matchen att det inte var personligt, men det var det, säger Rodic till C More efter matchen.

Han syftar troligen på rapporteringen kring att han och lagkamraten Nikola Djurdjic befann sig på samma fest när AIK-spelarna firade sitt guld i fjol.

– Läs tidningarna och kolla historiken på Google så förstår ni, säger han.

3 tim
Rodic (närmast kameran) firar sitt 2–0-mål. ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
undefined

Hammarby vinnare i derbyt – Rodic sänkte AIK på Tele2

Hammarby besegrade AIK i dagens Stockholmsderby på Tele2 Arena och tog därmed in på Gnaget i toppstriden. Segersiffrorna skrevs till 2–1 efter två mål av Vladimir Rodic.

Med en halvtimme på klockan tog Rodic ner ett inlägg innan han lade upp den för sin vänsterfot och tryckte in 1–0 vid Oscar Linnérs vänstra stolpe. 2–0 kom i den 56:e minuten när Darjan Bojanic slog en fin boll som Rodic förvaltade.

AIK reducerade åtta minuter senare genom Karol Mets men kom inte närmare än så. Resultatet innebär att Hammarby bara är två poäng efter AIK och att Djurgården gör ett litet ryck i toppen.

4 tim
Läs mer om Herrallsvenskan 2019
Justin Trudeau. Sean Kilpatrick / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Kanada 2019

Trudeaus parti backar efter ’blackface’-bilderna

Justin Trudeaus liberala parti backar i opinionsmätningarna efter den senaste veckans avslöjanden om att Kanadas premiärminister vid minst tre tillfällen i sitt förflutna sminkat ansiktet mörkt, rapporterar Reuters.

Innan bilderna avslöjades låg Trudeau en bra bit före Andrew Scheer och hans konservativa parti – men en ny opinionsundersökning visar att de konservativa skulle få 36,8 procent av rösterna och liberala partiet 32 procent om det var val i dag.

Trudeau har upprepade gånger bett om ursäkt för bilderna.

3 tim
Bilderna visar de tre kända incidenterna. Global News, Time Magazine, Glob and Mail
undefined

”Trudeaus ’blackface’-skandal lär dela Kanada”

Tajmingen kunde inte ha varit värre för Kanadas premiärminister Justin Trudeaus ”blackface”-skandal, skriver analytikern Michael Bociurkiw i en artikel på CNN.

Fotot som Time Magazine publicerade tidigare under torsdagen är förödande för den nuvarande premiärministerns kampanj inför valet den 21 oktober. Bociurkiw skriver att incidenterna, vilket hittills är tre kända, troligen kommer användas av motståndare för att framställa Trudeau som en person som inte verkar så progressiv som han säger sig vara.

Hans kampanj kommer även att behöva gå in i ett ”krisläge” där han kommer att behöva be om ursäkt många fler gånger, skriver Bociurkiw.

Politicos skribent Alexander Panetta tar upp att Kanada har ställts inför sådana här incidenter förut, men då har det inte involverat en sådan känd person – och inte fått lika stor uppmärksamhet.

Han tror att incidenterna kommer att dela landet och skapa en ”bitter oenighet” om i vilken utsträckning det är en ”kanadensisk kontrovers” att måla ansiktet mörkt.

Panetta skriver vidare att argumenten för och emot kommer att vara avgörande för om Trudeau får fortsatt förtroende som premiärminister.

19 sep
Skärmdump på Justin Trudeau. Global News
undefined

Trudeau: ”Att måla ansiktet mörkt är aldrig okej”

Kanadas premiärminister Justin Trudeau mötte på torsdagen medier efter kritiken mot att han vid tre tillfällen målat sitt ansikte mörkt när han klätt ut sig.

– Att måla sitt ansikte mörkt är alltid oacceptabelt. Jag borde ha förstått det då och jag skulle aldrig ha gjort det, sa han.

Trudeau menar att hans privilegier gjorde att han som ung inte kunde förstå att ”blackface” var en rasistisk handling.

När en reporter frågade om hur många gånger han målat sitt ansikte mörkt så kunde han inte svara på frågan. Det finns hittills tre kända fall, samtliga har bekräftats av Trudeaus liberala parti.

19 sep
Läs mer om Valet i Kanada 2019