Hem
Hamas gör teknisk utredning efter bomdådet den 13 mars i år. (TT)

Hamas anklagar Abbas för mordförsöket

Gazas styrande parti Hamas anklagar Palestinska myndigheten för mordförsöket på premiärministern Rami Hamdallah, rapporterar Reuters. Därmed tycks klyftorna mellan islamistiska Hamas och väststödde presidenten Mahmoud Abbas öka, skriver nyhetsbyrån.

Abbas anklagades Hamas för att ligga bakom den bomb som exploderade precis efter att Hamdallahs bilkonvoj passerat i Gaza i mitten av mars i år. Men på en presskonferens på lördagen hävdade Hamas talesperson Eyad al-Bozom att tre personer i Abbas myndighet planerat explosionen.

bakgrund
 
Hamas
Wikipedia (sv)
Hamas (arabiska: Ḥamās, حماس; "iver, entusiasm"), akronym för Ḥarakat al-Muqāwamat al-Islāmiyyah (حركة المقاومة الاسلامية) med betydelsen "Islamiska Motståndsrörelsen", är ett palestinskt politiskt parti, klassificerat som en terroristorganisation av bland annat EU, Israel, Japan, Kanada, USA, Egypten, Australien och Storbritannien. Hamas fick 44,5 % av röstena i ett parlamentsval 2006 och har sedan ett inbördeskrig med Fatah, som i samma val fick 41,5 % av rösterna, styrt Gazaremsan utan att utlysa nya regelbundna val. Organisationen grundades i Nablus av personer från Muslimska brödraskapet som samtidigt var aktiva i de lokala Zakat-kommittéerna och byggt upp stöd genom sin sociala verksamhet, i samband med första palestinska intifadan mot den israeliska ockupationsmakten. Internationellt sett har Hamas framförallt uppmärksammats i samband med flera självmordsattentat mot civila i Israel, av vilket det första ägde rum i april 1993. Attentaten har fördömts av FN:s kommission för mänskliga rättigheter samt av Human Rights Watch. Hamas klassificeras som en terroristorganisation av EU, Israel, Japan, Kanada, USA, Egypten, Australien och Storbritannien. Hamas har vid sidan av den politiska organisationen och sin sociala verksamhet en väpnad gren känd som Izz al-Din al-Qassam-brigaderna, eller helt enkelt Qassam-brigaderna. Dess styrka har uppskattats till cirka 10 000 man[när?].
bakgrund
 
Palestinska myndigheten
Wikipedia (sv)
Palestinska myndigheten (engelska: Palestinian National Authority, PA eller PNA; arabiska: السلطة الوطنية الفلسطينية, As-Sulṭa Al-Waṭaniyyah Al-Filasṭīniyyah) är den administrativa organisation som etablerats för att styra över delar av det palestinska området i Västbanken och Gazaremsan. Myndigheten skapades 1994 som en del av Osloprocessen mellan PLO och Israel, som en femårig interimregering under vilken slutgiltiga förhandlingar skulle äga rum, något som aldrig skedde. Enligt Osloprocessen skulle Palestinska myndigheten ha kontroll över både säkerhetsrelaterade och civila beslut i palestinska stadsområden (kallade "område A") och enbart civil kontroll över palestinska glesbefolkade områden ("område B"). Resten av territorierna, inklusive israeliska bosättningar, Jordandalen och bypass-vägar mellan palestinska samhällen skulle fortsätta vara under exklusiv israelisk kontroll ("område C"). Östra Jerusalem inkluderades inte i processen.

Tidigare

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen