Hamnarbetare i Umeå: ”Det känns ju låst”
Onsdagens strejk och efterföljande lockout i 15 svenska hamnar får betydande konsekvenser. I Holmsunds hamn i Umeå kan fartyg varken lastas eller lossas, rapporterar SVT Västerbotten.
– Det känns ju låst. Så är det, säger Tomas Olofsson, sekreterare i fackstyrelsen, till SVT.
Tiderna för hur strejken drabbar hamnarna runt om i Sverige ser lite olika ut på olika håll. Enligt Olofsson ska hamnarbetarna i Umeå strejka fram till klockan 13 och sedan är de lockoutade i ytterligare 11 timmar.
Läs mer
bakgrund
Lockout
Wikipedia (sv)
Lockout (en. stänga ute) är en stridsåtgärd där en arbetsgivare utestänger anställda från deras arbetsplats. Termen används ibland även om andra former av utestängning.
Lockout används normalt i samband med förhandlingar om nya avtal. Den är endast effektiv om arbetsgivarna är organiserade, men kan då snabbt bli omfattande eftersom den ofta berör alla anställda inom ett visst fackligt område.
I Sverige var lockout en effektiv åtgärd för arbetsgivarsidan vid exempelvis storstrejken år 1909 och metallstrejken år 1945. Nära 700 000 arbetare lockoutades av SAF under storkonflikten 1980.
Under senare år har dock lockout blivit mindre attraktivt för arbetsgivarsidan. Svensk fackföreningsrörelse har byggt upp betydande reserver just för att klara av en lockout. Det är också en utnötningsstrategi som blivit svårare att genomföra då kunder lätt kan vända sig till en annan leverantör vid långvariga produktionsbortfall. Det är dock möjligt att vissa arbetsgivare i stället fått andra påtryckningsmöjligheter, exempelvis informella hot om flytt av produktion till annan plats.
Det förekommer, men är ovanligt, att arbetsgivaren använder konfliktåtgärden offensivt.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen