En av de första bilderna på pojkarna/Vernon Unsworth och hustrun Woranan Ratrawiphukkun
Grotträddningen i Thailand

Han räddade pojkarna i grottan: ”Fantastiskt gäng”

Sex månader har gått sedan den dramatiska räddningsaktionen av ett pojkfotbollslag i en översvämmad grotta i Thailand.

Vernon Unsworth, brittisk dykare som deltog i insatsen, kallar i en intervju med BBC gruppen för ett ”fantastiskt gäng”.

– Jag tror att upplevelsen kommer att bidra med något gott i deras liv, de kommer att uppskatta vad som finns runt dem och vad människor har gjort för dem, säger Unsworth.

Han tillägger att pojkarna hade en ”väldig otur” dagen när de gick in i grottan och överraskades av vattenflödet.

– Det var inte deras fel. Det kunde ha varit jag, säger den erfarne dykaren.

De tolv pojkarna och deras 25-årige fotbollstränare räddades efter 18 dagar i grottan.

Toppnyheter

EU-valet Anklagelserna mot Lundgren
Kristina Winberg Anna Karolina Eriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Winberg sparkad via mejl: ”Gör mig såklart besviken”

Den tidigare SD-politikern Kristina Winbergs kontakt med partiet har varit obefintlig sedan uteslutningen i helgen, säger hon i en intervju med Expressen. Hon fick beskedet om att hon skulle strykas från sin fjärdeplats på EU-kandidatlistan och uteslutas ur partiet via ett protokoll från verkställande utskottet som mejlades till henne.

– Det gör mig besviken så klart, jag tycker att de hade kunnat ringa mig, säger Winberg.

EU-parlamentarikern var den som berättade att partikollegan Peter Lundgren tagit på en SD-kvinnas bröst på en fest förra året. I ett videoklipp som SD publicerade i går anklagar SD-kvinnan och Lundgren henne för att ha svikit deras förtroende genom att gå ut med uppgifterna.

Enligt Wiberg tror många inom partiet att hon läckt till medier, vilket hon säger att hon inte har gjort.

SD har hävdat att Winberg agerat klandervärt men att det inte finns någon koppling till turerna kring Lundgren.

1 tim
Emilie Pilthammar och Peter Lundgren. TT
Anklagelserna mot Lundgren

Sölvesborgs M-topp: ”Ett spel för att misskreditera”

Sölvesborgs moderata kommunalråd Emilie Pilthammar tar SD-politikern Peter Lundgren i försvar efter att han medgett att han tagit en kvinnlig kollega på brösten i samband med en fest förra året.

”Som jag ser detta är det ett spel för att misskreditera någon. Timingen inför valet i detta är nämligen alldeles för tydlig. Någon har sparat detta för att sedan bete sig illa”, skriver Pilthammar i ett blogginlägg.

Hon kommenterar att SD-kvinnan som utsatts inte velat göra någon polisanmälan och att hon sagt att det hela är överspelat. Själv hade Pilthammar ”tagit tillbaka” om en vän tog henne på brösten på en fest, skriver hon. ”Rör du mig lite så rör jag dig och sedan hade jag skrattat.”

4 min
Peter Lundgren. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Lundgren

Lundgren polisanmäld för sexuellt ofredande efter tafsskandalen inom SD

En polisanmälan om sexuellt ofredande har kommit in mot SD:s EU-kandidat Peter Lundgren, rapporterar Ekot. Nu kommer en åklagare att utreda om det finns anledning att inleda en förundersökning mot Lundgren som tagit en partikollega på brösten.

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där. Vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna, har Lundgren tidigare beskrivit händelsen.

Både Lundgren och kvinnan som utsatts har tonat ner händelsen och sagt att de har lagt händelsen bakom sig.

Igår 14:53
Läs mer om EU-valet
Trumps USA USA:s abortpolitik
Beto O'Rourke John Locher / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA USA:s abortpolitik

O’Rourke vill se skydd för reproduktiva rättigheter

Den demokratiske presidentkandidaten Beto O’Rourke vill förbättra skyddet för kvinnors reproduktiva rättigheter och bygga ut den reproduktiva hälsovården i USA. Det uppgav han under ett väljarmöte i Iowa som CNN anordnade i går kväll.

– Kvinnor har lett kampen för sina reproduktiva rättigheter under långt tid. Det är dags att vi alla tar den fighten, sa O’Rourke under väljarmötet.

Abortfrågan i USA har aktualiserats efter att delstaten Alabama har röstat igenom en lag som i princip totalförbjuder abort.

1 min
En kvinna talar i samband med protester i Georgia. Elijah Nouvelage / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
USA:s abortpolitik

Protester över hela USA till stöd för aborträtten

Fler än 400 demonstrationer hölls över hela USA till stöd för aborträtten under gårdagen, skriver CBS News.

Det efter att Alabama röstat igenom ett i princip undantagslöst abortförbud. Även delstaterna Georgia, Kentucky, Mississippi och Ohio har skärpt sina abortlagar för att göra det olagligt med abort efter att ett fosters hjärtljud hörs.

Flera profilerade politiker från Demokraterna deltog i protestmarscherna som arrangerades av Planned Parenthood, däribland Bernie Sanders, Pete Buttigieg och Amy Klobuchar.

2 tim
Shamdasani/demonstration i Alabama. FN/TT
Trumps USA USA:s abortpolitik

FN uppmanar USA att säkra rätten till att göra abort

De nya hårda abortlagarna i vissa amerikanska delstater riskerar att leda till att kvinnor gör medicinskt osäkra aborter som kan kosta dem livet. Det säger Ravina Shamdasani, FN:s talesperson för mänskliga rättigheter, till Reuters.

– Vi uppmanar USA och alla länder att säkerställa att kvinnor har möjlighet att göra säkra aborter. Ett absolut minimikrav är att det går att göra säkra aborter i fall av våldtäkt, incest och fosterskador, säger hon.

Delstaten Alabama införde nyligen stenhårda lagar som förbjuder abort vid incest och våldtäkt. Missouri väntas inom kort rösta igenom en lag som förbjuder abort efter åttonde graviditetsveckan.

Igår 21:27
Läs mer om Trumps USA
EU-valet Svenska valrörelsen
Sara Skyttedal, arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

M och KD dominerar på sociala medier inför valet

Moderaterna och Kristdemokraterna dominerar i sociala medier inför söndagens EU-parlamentsval, skriver Expressen. Toppkandidaterna Tomas Tobé (M) och Sara Skyttedal (KD) får flest reaktioner med sina inlägg på Facebook.

Siffrorna kommer från företaget Bumblewings analysplattform för sociala medier och bygger på mätning från den senaste veckan.

Bäst genomslag hade ett inlägg från Tobé som handlade om kriminella stöldligor.

2 tim
Tomas Tobé (M). TT
EU-valet Svenska valrörelsen

Majoritet av toppnamnen vill minska jordbruksstödet

De flesta toppkandidaterna till EU-valet vill se minskat EU-stöd till lantbrukare, enligt en enkät som SR Ekot har gjort bland de fem översta namnen på partiernas vallistor.

Jordbruket är EU:s största utgiftspost och utgör 40 procent av budgeten. Varje år delar svenska bönder på omkring 10 miljarder. Moderaten Tomas Tobé vill att en del av pengarna går till annat.

– Vi skulle kunna få mer europeisk brottsbekämpning. Endast tre procent går till säkerhet och det är inte rimligt, säger han till Ekot.

Bland de som förespråkar ett bibehållet jordbruksstöd finns kandidater i Centerpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ.

1 tim
Ebba Busch Thor. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

Busch Thor: Vi står bakom den svenska aborträtten

Kristdemokraterna står bakom den svenska aborträtten och har gjort så i flera decennier. Det säger partiledaren Ebba Busch Thor i ett videoinlägg på Instagram efter avslöjandet att partikollegan Lars Adaktusson röstat emot abort 22 gånger i EU-parlamentet.

– De som påstår något annat nu far antingen medvetet eller omedvetet med osanning, säger hon.

Skälet till Adaktussons nej-röster är att han anser att det inte är upp till EU att besluta i frågan, säger KD:s talesperson i medicinsk-etiska frågor Michael Anefur till DN.

– Lars Adaktusson har valt strategin att rösta nej som ett sätt att visa att han inte anser att det är en fråga för EU.

Igår 21:55
Läs mer om EU-valet
EU-valet Europa röstar
Prideparad i Warszawa.  Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Sex och religion dominerar de polska EU-kampanjerna

EU-valskampanjerna i Polen har förvandlats till ett skyttegravskrig om religion, sex och moral sedan en dokumentär om övergrepp inom den katolska kyrkan slagit ner som en bomb i det europeiska landet, skriver The Guardian. Filmen har väckt frågor om det styrande konservativa partiets kopplingar till kyrkan och dess försök att utmåla homosexuella som ett hot mot barn.

– I den senaste kampanjen var det muslimska migranter som var det stora hotet. I andra tider var fienden judarna. Nu är det vår tur, säger Piotr Godzisz från organisationen Lambda, som bevakar hatbrott mot hbtq-personer.

Hbtq-rättigheter har varit centrala i EU-valskampanjerna sedan i mars, då den liberala borgmästaren i Warszawa, Rafal Trzaskowski, presenterade ett antal åtgärder för att stärka minoriteters rättigheter och stödet till sexualundervisning.

26 min
Farage. Scott Heppell / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Fransk minister: Farages framgång är en huvudvärk

Det är oroväckande att Nigel Farages nya parti Brexitpartiet leder i opinionsmätningarna inför EU-parlamentsvalet i Storbritannien. Det säger Frankrikes finansminister Bruno Le Maire enligt Reuters.

Enligt Le Maire kommer en seger för Brexitpartiet skapa ”en huvudvärk” för resten av unionen. Frankrike har länge tryckt på för att britterna ska lämna EU så fort som möjligt men flera länder, däribland Tyskland, fick sin vilja igenom och sköt upp brexitdatumet till den 31 oktober.

– När en separation tar för lång tid hindrar den parterna från att bygga upp sitt liv på nytt. Det gäller för både människor och nationer, säger Le Maire.

Igår 16:25
Italiens vice premiärminister Matteo Salvini kampanjar i Milano. ALESSANDRO GAROFALO / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

EU-valet kan ge eurorally – om populister får stryk

Euron är nära tvåårslägsta mot dollarn och analytiker från UBS tror på ett eurorally om resultatet från EU-parlamentsvalet går emot kontinentens populistpartier och visar att deras framgångar har nått ett topp. JP Morgans analytiker är inte lika övertygade och anser att euron fortfarande har fallhöjd, skriver Bloomberg.

JP Morgan menar att en koalition bland högerpopulister kan se dagens ljus och att den i så fall skulle kunna arbeta för mer nationellt oberoende. Det skulle i sin tur påminna investerare om att valutaunionen en dag kan bryta samman, varnar bankens analytiker.

Valframgångar för Italiens styrande populistkoalition skulle kunna uppmuntra ett ökat motstånd mot EU:s budgetregler, menar James Athey, förvaltare vid Aberdeen Standard.

Igår 11:49
Läs mer om EU-valet
Illustrationsbild.  Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

Rapport: Arbetslösa får sämre stöd när AF krymper

Arbetsförmedlingen är sämre på att hjälpa de som står längst från arbetsmarknaden att få jobb efter de stora neddragningarna. Det visar en intern rapport som SR Ekot skriver om. Framför allt drabbas långtidsarbetslösa och personer med funktionsnedsättningar. Färre i de grupperna har fått jobb eller börjat studera när man jämför årets första kvartal med motsvarande period förra året.

Christina Storm Wiklander, chef för Arbetsförmedlingen i norra Sverige, bekräftar den bilden. Hon tror att resultaten kommer att påverkas negativt av ytterligare nedskärningar.

– Det kommer att hända, absolut. Men som sagt, vi måste bli bättre på att prioritera de som står allra längst bort.

1 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

1 800 personer sägs upp från Arbetsförmedlingen

Totalt 1 800 medarbetare sägs upp från Arbetsförmedlingen.

Ekot har tagit del av ett internt meddelande som berättar att 1 600 personer har sagts upp. Ytterligare 200 kommer snart att få samma besked, uppger Arbetsförmedlingen för TT.

– Fram tills nu har 1 600 fått besked om uppsägning och ytterligare knappt 200 kommer att få besked under de närmaste veckorna så totalt räknar vi med 1 800, säger Patrik Svensson, presschef hos Arbetsförmedlingen, till TT.

Varslet som lades i januari berörde 4 500 personer. Enligt Ekot skriver myndigheten: ”att neddragningen inte behöver bli så omfattande, bland annat för att många medarbetare valt att säga upp sig själva efter att ha sökt och fått nya jobb”.

Igår 12:57
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund