National Geographic
National Geographic

Här är de första orden som sades på månen

”Örnen har landat”

Det var de första orden som sades vid månlandningen den 20 juli 1969 när Apollo 11 nådde månens yta. Ombord på rymdfärjan fanns kapten Neil Armstrong och piloterna Edwin ”Buzz” Aldrin och Michael Collins.

Miljontals människor samlades framför tv-apparater för att ta del av ögonblicket när Neil Armstrong satte ned sin fot på månens yta. Och det är nu han säger de berömda orden:

”Det är ett litet steg för en människa, men ett jättelikt språng för mänskligheten”

Under månlandningen samlade astronauterna ihop drygt 24 kilo månsten och placerade ut ett antal vetenskapliga instrument på månen.

Innan de begav sig tillbaka mot rymdraketen placerade de den amerikanska flaggan på månens yta.

Se spännande dokumentärer om rymden i sommar

Vill du veta mer om rymden och alla månlandningar? I juli är det 50 år sedan Armstrong tog det första steget på månen. Det vill National Geographic uppmärksamma genom att visa nya dokumentärer om rymden varje lördag under hela juli.

Den amerikanska flaggan placeras på månens yta.  National Geographic

Källförteckning:

«John F. Kennedy og the race to the moon»

John M. Logsdon

Palgrave Macmillan, 2010

«Marketing the moon»

David Meerman Scott and Richard Jurek

The MIT Press, 2014

«The illustrated history of Man in Space»

Robin Kerrod

Multimedia Books Limited, 1989

«NASA’s journey to Mars»

https://www.nasa.gov/content/nasas-journey-to-mars

https://mars.nasa.gov/

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Toppnyheter

Polis på plats vid Hjalmar Brantingsplatsen Göteborg Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta rånmordet i Göteborg

Efter dödliga knivrånet – tre personer har anhållits

Två män i 20-årsåldern och en 17-årig kvinna har anhållits efter att två unga män rånades natten till onsdagen i Göteborg, skriver polisen på sin hemsida. En av männen knivhöggs och dog sedan av sina skador på sjukhus.

De tre anhållna greps tidigare under dagen och är ”på sannolika skäl misstänkta tillsammans och i samförstånd för grovt rån samt mord”, skriver polisen och hänvisar till ett beslut från åklagaren.

De unga männen rånades på mobiltelefoner, en guldkedja och en väska. Stöldgodset hittades sedan hos de tre personer som nu har anhållits.

21 min
Polisens presstalesman Thomas Fuxborg. Arkivbild. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Knivdödades vid rån: ”Hör inte till vanligheterna”

Två unga män rånades natten till onsdagen. En av dem knivhöggs så allvarligt att han senare dog på sjukhus. Stöldgodset – mobiltelefoner, en guldkedja och en väska – återfanns senare hos tre personer som nu sitter gripna misstänkta för mord.

Det brutala rånet sticker enligt polisen ut, rapporterar Ekot.

– Oftast använder gärningspersonen tillhygget för att hota med och inte använda. Så det hör inte till vanligheterna, och i det här fallet fick det en tragisk utgång, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen till SR.

5 tim
Läs mer om Misstänkta rånmordet i Göteborg
Flygplansdelar lyfts upp på en bärgningsbil dagen efter olyckan Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dykare och drönare deltar i letande efter vrakdelar

Letandet efter vrakdelar fortsätter i Umeå efter söndagens flygolycka då nio personer dog. Polisen bistår Statens haverikommission med dykare i vattnet och drönare i luften.

Om allmänheten hittar föremål som kan misstänkas vara rester från planet uppmanas man kontakta polisen.

”Det är inte tillåtet att vidröra det som påträffats. Detta gäller även ifall delar påträffas på eller under vattenytan”, skriver polisen i ett meddelande till allmänheten.

4 tim
Resterna av flygplanet dagen efter den flygolyckan Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Varnade för modellen – risk för metallutmattning

Tillverkaren av den flygplansmodell som kraschade i Umeå varnade redan förra året för modellen, rapporterar SVT Västerbotten. Fästena för vingstöden kan på en del av flygplanen drabbas av metallutmattning. Därför uppmanades användare av planet att inspektera vingfästena och byta ut dem om defekter upptäcktes.

Det är oklart om det kraschade planet genomgick de här inspektionerna eller om det tillhörde den typ som rekommenderades omedelbara inspektioner.

Även flygmyndigheter i Australien, där planet tillverkades, har varnat för flygplanstypen, rapporterar P4 Västerbotten. Varningen gällde också i det fallet att vingstöden kan drabbas av metallutmattning.

Igår 03:27
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå