Samsung

Här är nya flaggskeppet med 8K-upplösning

Få årstider är så förknippade med tv-serier och filmpremiärer som just hösten. Och nu finns det ännu mer att se fram emot om du är en riktig tv-entusiast. Samsungs nya flaggskepp QLED 8K Q900R är nämligen här.

Flaggskeppet innebär ett avsevärt kliv vad gäller bildkvalitet och upplösning. Den nya 8K-upplösningen betyder en fyra gånger högre upplösning än 4K med 33 miljoner pixlar. Bildkvaliteten blir också viktigare i takt med att vi köper större och större bildskärmar. Med 8K får du en knivskarp bild och du kommer inte kunna urskilja enskilda bildpunkter, även om du går nära tv:n.

AI och maskininlärning

Förväntningarna på 8K är stora och flera tv- och filmbolag utforskar tekniken. Men du behöver inte vänta på att uppleva den krispiga bildkvaliteten. För att skala upp innehåll med lägre upplösning än 8K har Samsung utvecklat Quantum Processor 8K. Med hjälp av AI och maskininlärning kan den skala upp dina favoritserier och filmer med ökad detaljrikedom, reducerat brus och bättre kantskärpa.

Utöver det kan du vara säker på en riktigt bra ljudupplevelse. Processorn i Samsung QLED 8K analyserar automatiskt ljudet i varje scen och anpassar så att du får bästa möjliga tv-upplevelse.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Samsung Partner

Toppnyheter

Polisens bomtekniker på platsen. Joachim Nywall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Granatfyndet i Trollhättan

Källor: Polisen undersöker samband med skjutningar

Polisen misstänker att den handgranat som på tisdagen hittades i en bil i Trollhättan kan ha kopplingar till skottlossningar i Västsverige tidigare i veckan, skriver GP med hänvisning till poliskällor.

Granaten hittades av bilens ägare och kunde oskadliggöras innan den exploderade. Polisen undersöker nu om händelsen kan sättas i samband med en skjutning i Uddevalla och en annan som skedde i samma område som granaten hittades. Båda skjutningarna skedde under måndagskvällen.

Polisen har ännu inget motiv till varför granaten placerades i den aktuella bilen.

11 min
Polisarbete i Skogshöjden i Trollhättan. Misstänkt bom på Torngatan i Skogshöjden. Joachim Nywall / Joachim Nywall
undefined

Uppgift: Misstänkt föremål var handgranat i en bil

Det misstänkt farliga föremål som påträffades i Trollhättan tidigt i morse var en handgranat, enligt uppgifter till GP. Nationella bombskyddet skickades till platsen och vid 10.30 säkrades föremålet. Därefter undersöktes det. Enligt polisen hittades föremålet i en bil, som beslagtogs och forslades från platsen vid lunchtid.

Polisen har inlett en förundersökning gällande grovt olaga hot samt brott mot brandfarliga och explosiva varor.

Flera närliggande lägenheter och delar av Skogshöjdens skola utrymdes, enligt SVT Väst.

Polisen har inte gripit någon person och har ingen misstänkt.

5 tim
Skogshöjdens skola i Trollhättan. Skärmdump från Google Maps.
undefined

Elever flyttas till annan skola – föräldrar ska hämta

Delar av Skogshöjdens skola i Trollhättan, som ligger i närheten av den plats där ett misstänkt föremål upptäckts, har utrymts, enligt SVT Väst. Högstadieeleverna flyttas till en närliggande skola, där de ska vänta på att bli upphämtade av sina föräldrar.

Polisen har meddelat att delar av Skogshöjdens skola inte ska nyttjas under den pågående insatsen. Evakueringen berör dock inte eleverna i årskurs 4–6.

– Deras undervisning fortsätter som vanligt, det finns ingen risk för de barnen, säger Vivan Komstadius, kommunikationschef på Trollhättan stad, till SVT.

Idag 07:41
Läs mer om Granatfyndet i Trollhättan
Lars Calmfors. TT
Höstbudgeten

Calmfors: Politikerna inte ärliga om budgetsatsningar

Politikerna borde vara tydligare med varifrån pengarna som går till olika satsningar i budgeten egentligen kommer. Det säger Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, till SVT Nyheter.

Han är kritiskt till att politikerna talar om ”reformutrymme” och menar att detta kan få människor att tro att pengarna har uppstått utan att någon betalat. Men i stället skapas reformutrymmet på grund av att årliga bidrag till kommuner och hushålls inte skrivs upp i samma takt som ekonomin i övrigt växer, enligt Calmfors.

– Med jämna mellanrum kan man återställa olika bidrag i förhållande till lönerna men då är man tillbaka till ruta ett, och så kallar man det för en satsning, och kan inkassera politiska poäng på det, säger han.

1 tim
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och finansminister Magdalena Andersson (S).  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen satsar 1,3 miljarder på jobbpaket i höstbudget: ”Kursändring”

Regeringen satsar nära 1,3 miljarder för att fler ska få arbete. Det meddelar finansminister Magdalena Andersson (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff.

– Vi föreslår en kursändring med ett flertal satsningar inom arbetsmarknadspolitiken, säger Magdalena Andersson.

Bland annat vill man bygga ut kunskapslyftet med 220 miljoner och satsa 400 miljoner på extratjänster och introduktionsjobb. Även förvaltningsresurserna till Arbetsförmedlingen kommer att ökas, meddelar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Satsningen är en del av budgeten för 2020 som har förhandlats fram med Centerpartiet och Liberalerna.

5 tim
Ali Esbati, Isabella Lövin och Mats Green.  TT
undefined

Kritik mot utvecklingstid: Vi behöver fler som jobbar

MP:s förslag på utvecklingstid som finns med i regeringens budget har väckt kritik från flera riksdagspartier, rapporterar Ekot.

Liberalerna som har varit med och förhandlat fram budgeten menar att man kommer att jobba för att slopa förslaget om konjunkturen försämras.

Även Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson Mats Green är kritisk.

– Det är på gränsen till stötande, ärligt talat. Vi behöver fler som jobbar, inte färre, säger han.

Från vänsterhåll är tongångarna inte heller speciellt positiva. V-politikern Ali Esbati som sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott menar att förslaget inte är rätt sätt att åtgärda matchningsbehov på arbetsmarknaden.

3 tim
Läs mer om Höstbudgeten
Bild från drönarattacken i helgen. TT
Drönardåden i Saudiarabien

Källor: Drönardådet skedde troligen från en iransk bas

Saudiska och amerikanska utredare är övertygade om att ”det är mycket stor sannolikhet” att attacken mot de saudiska oljeanläggningarna skedde från en iransk bas nära gränsen till Irak. Det uppger en källa med insyn i utredningen för CNN. Attacken ska ha involverat kryssningsrobotar samt drönare, enligt källan.

Utredarnas bedömning ska vara att robotarna flugit över södra Irak och genom kuwaitiska luftrummet innan de nådde sina mål. Kuwait meddelade under måndagen att man startat en utredning efter observationer av drönare eller robotar. Dessa ska ha setts strax innan de saudiska målen träffades i lördags, skriver CNN.

Pentagon vill inte kommentera CNN:s uppgifter.

2 tim
undefined

Priset rasar efter uppgift om saudisk oljeprognos

Oljepriserna rasade på tisdagseftermiddagen efter uppgifter till Reuters om att Saudiarabiens oljeproduktion kommer att återgå till det normala snabbare än väntat. Produktionen uppges vara tillbaka på normala nivåer om två till tre veckor, skriver nyhetsbyrån på Twitter och hänvisar till två källor med insyn.

Kungadömet har snart återställt 70 procent av de 5,7 miljoner fat per dag som helgens attacker förstörde, enligt en av källorna.

Som mest föll brent nära 5 procent. Vid 16-tiden var priset på brent ner kring 4 procent medan WTI hade tappat drygt 3 procent.

2 tim
Donald Trump. TT
undefined

Analyser: Två olika impulser flyger genom Trumps huvud

USA har haft tur att de flesta kriserna under president Donald Trumps styre har orsakats av presidenten själv. Efter drönarattackerna i Saudiarabien kan turen vara på väg att ta slut, skriver Catherine Rampell i en analys i Washington Post.

”Det verkar osannolikt att Trumps tur kommer att vara för alltid. Därför hade det varit bra om den amerikanska ekonomin inte var så beroende av tur för tillfället”, skriver hon.

Nu slits presidenten mellan två impulser, skriver Stephen Collinson i CNN. Han menar att Trump absolut inte vill dra in USA i nya konflikter i Mellanöstern, samtidigt som han inte tål att framstå som svag. VG:s kommentator Per Olav Ødegard för ett liknande resonemang där han frågar sig om Trump ska straffa Iran militärt eller förhandla med landet.

”Det första kan utlösa ett krig. Det andra kan ge intryck av att angreppet passerar ostraffat”, skriver han.

Först skrev faktiskt Trump att han ville prata med Iran, som USA har anklagat för attackerna, men sedan hävdade han att medierna hade hittat på. Det skriver Andrew Feinberg i Independent.

”Medierapporteringen, som den mesta rapportering som Trump kallar ’fake news’, var 100 procent sann”, skriver han.

Idag 09:55
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien
Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska jobben

Näringslivet: Farligt att höja lönerna för mycket nu

Att höja lönerna för mycket i den kommande avtalsrörelsen riskerar att driva upp arbetslösheten ytterligare. Det säger Svensk Näringslivs vice vd Mattias Dahl, med anledning av de oväntat svaga arbetslöshetssiffrorna som släpptes i dag.

Han menar att statistiken är en tydlig indikation på att ekonomin bromsar in och på frågan om det finns ett direkt samband mellan för höga avtal och ytterligare ökad arbetslöshet tvekar han inte:

– Absolut! säger Dahl.

1 tim
Ali Esbati, Ciczie Weidby och sommarjobbande ungdomar.  TT
undefined

V: Rikedom kan plockas ut i pengar eller i kortare dagar

Opinion Det är orimligt att frågan om sex timmars arbetsdag inte diskuteras politiskt, skriver vänsterpartisterna Ali Esbati och Ciczie Weidby i en debattartikel i Altinget. Duon menar att Sverige tack vare hårt arbetande människor är rikare än någonsin.

”Den här ökade produktiviteten kan ’plockas ut’ på olika sätt. Genom större vinster i bolagen, genom höjda reallöner för löntagarna – och genom kortare arbetstid”, skriver Esbati och Weidby.

De konstaterar att förändringen inte kan göras i en handvändning, men att det just därför behövs utredning, debatt och handling.

Idag 08:46
Illustrationsbild.  Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya siffror: Arbetslösheten ökade markant i augusti

Nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att arbetslösheten i Sverige fortsätter att öka. I augusti uppgick andelen arbetslösa till 7,1 procent, en ökning med 1,0 procentenheter jämfört med samma månad i fjol.

Det är också högre än Infront Datas prognosenkät som spådde en arbetslöshet på 6,2 procent.

Det totala antalet sysselsatta minskade också. Enligt SCB är det fjärde månaden i rad som antalet sysselsatta inte ökar. Även antalet arbetade timmar minskade jämfört med närliggande månader.

Idag 07:54
Läs mer om Svenska jobben
Kais Saied och Nabil Karoui prydde framsidorna av tidningarna i dag/en kvinna fyller i resultat på en tavla under rösträkningen. TT
Valet i Tunisien

Politisk jordbävning – två outsiders i topp i Tunisien

Juridikprofessorn Kais Saied och mediemogulen Nabil Karoui segrar i valets första runda i Tunisien. Det meddelar landets valmyndighet, rapporterar Reuters.

18,4 procent av väljarna har röstat på Saied och 15,6 procent på Karoui. En chockseger för två politiska outsiders, skriver The Guardian.

Ledande Saied är en konservativ politiker som bland annat har försvarat dödsstraffet och kriminalisering av homosexualitet. Han slog igenom på bred front i Tunisien i samband med den arabiska våren 2011, då han ofta bjöds in till tv-program för att förklara teknikaliteter i grundlagen, rapporterar Al Jazeera.

– Väljarna har genomfört en revolution inom lagens gränser. De vill ha något nytt, sa en leende Saied till journalister från sitt kampanjkontor, enligt tidningen.

Eftersom ingen av kandidaterna har egen majoritet kommer en andra valomgång att hållas, mest troligt i oktober.

1 tim
Presidentkandidaten Abdelfattah Mourou när han la sin röst i dag. Mosa'ab Elshamy / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: 26 vill bli president – samtliga är inkompetenta

Terrorism, en växande polarisering, en kraftfull ekonomisk kris och en låg tilltro till det demokratiska systemet – Tunisien står inför många stora problem trots att vissa demokratiska milstolpar har nåtts sedan den arabiska våren. Det skriver Haythem Guesmi i en analys i Al Jazeera inför dagens presidentval.

Och även om hela 26 kandidater gör upp om posten tycks ingen kompetent och pålitlig nog för att blåsa liv i tilltron till systemet.

”Många av dem satte sin personlighet, snarare än sina politiska och ekonomiska program, i fokus i sina presidentkampanjer”, skriver Guesmi.

Två populister är favoriter till att vinna valet, skriver Tarek Kahlaoui i Washington Post. Han menar att den rådande populistvågen kan skada tilltron till systemet i den relativt nya demokratin. I det stora startfältet ser han bara några kandidater som representerar demokratiska partier.

”Sådana kandidater kan vara det enda hoppet för att bekämpa den tidigare tolererade korruptionen”, skriver han.

15 sep
Läs mer om Valet i Tunisien
Illustrationsbild: Norsk oljerigg. Larsen, Håkon Mosvold / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Lundin Petroleum drogs med i oljeraset

Stockholmsbörsen fortsatte nedåt på tisdagen efter helgens drönarattack i Saudiarabien och vid stängning stod båda huvudindexen på rött.
• OMXSPI: -0,2%
• OMXS30: -0,3%
Fallet avtog något efter rapporter om att Saudiarabien kan återställa produktionstakten av olja inom två till tre veckor. Lundin Petroleum, som klättrade runt 3 procent i går, rasade 5,4 procent efter uppgifterna.

Husqvarna föll 4,3 procent efter att bolaget presenterat nya finansiella mål. Bland annat siktar bolaget på en rörelsemarginal över 10 procent, jämfört med tidigare mål om minst 10 procent.

Kinnevik tappade 1,9 procent efter nyheten att investmentbolaget delar ut Millicom. I går meddelade Kinnevik att man säljer en storpost i den tyska nätjätten Zalando.

Swedbank backade 2,9 procent efter att banken medgett att det fortfarande finns vissa brister i arbetet mot penningtvätt. Övriga storbanker drogs med i raset. Nordea och Handelsbanken backade drygt 2 procent, medan SEB föll 1,5 procent.

H&M har fått flera höjda riktkurser efter gårdagens positiva försäljningssiffror och steg 0,5 procent. HSBC och Kepler Cheuvreux upprepar rekommendationen behåll medan DNB och Goldman Sachs upprepar sälj.

Bäst bland storbolagen gick Getinge som steg 2,5 procent och Essity som lyfte 1,8 procent. Under morgonen kom nyheten att norska investmentbolaget Incentive har ökat sitt innehav i Getinge.

1 tim
Illustrationsbild.  Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nedgångar i Asien – oljan och oron sätter press

Det var mestadels röda siffror på Asiens ledande börser under tisdagsmorgonen men vid stängning var utvecklingen mer blandad:
• Nikkei: +0,1 %
• Shanghai: -1,7 %
• Shenzhen: -2,0 %
• Hongkong: -1,5 %
• Kospi: +/-0,0 %
Stigande energipriser och ökade geopolitiska spänningar ligger bakom en försiktigare hållning hos investerarna, skriver CNBC.

Oljepriset rusade kraftigt under måndagen efter helgens dubbla drönarattacker i Saudiarabien. Oljepriset kommer att fortsätta stå i fokus, enligt CNBC.

Investerarna håller sig också på sidlinjen i väntan på onsdagens räntebesked från Federal Reserve, skriver Reuters. Då väntas en ny räntesänkning från Fed.

Idag 03:42
Läs mer om Dagens börs