ZEISS.
ZEISS

Här är sommarens smarta trendiga solglasögon

Redan i februari var det meteorologisk vår på flera platser i Sverige och många värmerekord slogs enligt SMHI, bland annat i Arvika och Malmö. Även om många meteorologer förutspår att mars månad blir lite kyligare kan det vara dags att fundera över att plocka fram solglasögonen då det väntas en hel del sol på flera platser ute landet.

Sommarens stora solglasögontrend är intelligenta solglas. AdaptiveSun från ZEISS är solglas som ändrar färgstyrka beroende på ljusförhållandena, och kommer i fyra olika färger med gradalfärg eller helfärg. De finns även med polariserande glas som skyddar mot bländning vid exempelvis blöta vägar eller hav och sjöar.

När glasen utsätts för solens UV-strålar anpassar de sig efter ljusstyrkan, så att de varken känns för ljusa när det är stark sol ute eller för mörka när det är molnigt.

– ­Vi ser en stark trend med den här typen av lösningar, många konsumenter vill ha solglasögon med flera funktioner istället för att tvingas byta mellan olika par hela tiden beroende på behov, säger optiker Thomas Andersson på ZEISS.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

ZEISS

Toppnyheter

EU-valet Svenska slutspurten
Sara Skyttedal  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska slutspurten

Sara Skyttedal pressades i abortfrågan: ”Ovärdigt”

Helene Fritzon (S) pressade Sara Skyttedal (KD) om hennes inställning i abortfrågan under SVT:s slutdebatt inför EU-valet.

Fritzon anklagade Skyttedal för att prata om sin sportbil, sina gucciväskor och skåla i champagne i stället för att berätta för väljarna var hon står när det kommer till aborträtten.

– Det är uppenbart att när argumenten tryter så kommer de här personangreppen. Jag tycker att det tidvis har varit en ganska ovärdig debatt, säger Sara Skyttedal till Ekot.

KD:s inställning är att abortfrågan inte ska avgöras på EU-nivå. Frågan har seglat upp på dagordningen efter att det i veckan framkommit att KD:s utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson under sin tid i EU röstat nej i abortfrågor.

1 tim
Heléne Fritzon och Sara Skyttedal  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska slutspurten

Analys: Sara Skyttedal blev rätt måltavla i debatten

Sara Skyttedal borde ha varit bättre förberedd på att hon skulle få stå till svars för KD:s inställning i abortfrågan. Det skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys av SVT:s slutdebatt.

Hon menar att KD:s framgångar i opinionen och Skyttedals provocerande repliker gjorde henne till rätt måltavla för motståndarna.

SvD:s politiska kommentator Göran Eriksson menar att flyktingfrågan var det mest intressanta under debatten.

”I den här avgörande EU-debatten var både Socialdemokrater och Sverigedemokraterna mjukare i migrationsfrågan än de var inför riksdagsvalet”, skriver han.

10 min
Tomas Tobé (M) och Soraya Post (Fi). Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska slutspurten

Mätning: M-toppen Tomas Tobé var bäst i slutdebatten

M:s toppkandidat till EU-valet Tomas Tobé vann SVT:s slutdebatt inför valet på söndag. Det visar en mätning som Expressen/Demoskop har gjort med tittarna efter den två timmar långa debatten.

– Väldigt glädjande att svenska folket uppskattar det jag sa i kväll. Jag talade klarspråk om att vi behöver en ny invandringspolitik i Europa och stoppa den fria rörligheten för kriminella, säger M-toppen till tidningen.

Tobés snittbetyg blev 3,28, vilket går att jämföra med Feministiskt initiativs toppkandidat Soraya Post som fick sämst betyg på 2,13.

Igår 20:39
Läs mer om EU-valet
Övervakningsbilder visar den misstänkte mannen.  TT/ Police Nationale
Explosionen i Lyon

Polisen vädjar om hjälp att hitta misstänkte mannen

Frankrikes polis har släppt en övervakningsbild på den man som misstänks ligga bakom explosionen i centrala Lyon på fredagen. Samtidigt uppmanar polisen via Twitter vittnen att höra av sig med information.

Mannen ska ha synts på en mountainbike i området strax före explosionen och andra övervakningsbilder visar hur mannen placerar en påse utanför det konditori där detonationen skedde.

13 personer skadades i attentatet, däribland en tioårig flicka, skriver AFP. Händelsen utreds som ett misstänkt terrordåd, enligt nyhetsbyrån.

1 tim
En stor polisinsats är på plats i Lyon. Sebastien Erome / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Lyon

Explosionen utreds som terror – misstänkt jagas

Den franska polisen har öppnat en terrorutredning efter explosionen i Lyon på fredagseftermiddagen, skriver AFP.

Le Monde rapporterar att bomben innehöll spikar eller skruvar och att polisen letar efter en man som ska ha placerat den utanför ett bageri i stadens historiska centrum. Mannen, som är i 30-årsåldern, ska ha fångats på övervakningsbilder.

Enligt Le Figaro skadades minst 13 personer i explosionen, men elva av dem ska ha fått lätta skador. President Emmanuel Macron kallade explosionen för ”en attack” i en intervju.

Inrikesminister Christophe Castaner säger att han följer utvecklingen och har beordrat att säkerheten på strategiska platser ska stärkas efter händelsen.

Igår 17:27
Antiterrorpolis har kopplats in  EMMANUEL FOUDROT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Lyon

Vittne: Jag såg rester av sladdar och batterier

Flera vittnen berättar att de hörde en kraftig smäll när en bomb exploderade i Lyon på fredagen. Ett tiotal personer skadades.

– Det var rester av elsladdar nära mig, och batterier och plastbitar. Fönster hade blåst ut, säger ett vittne till AFP.

NRK:s reporter Gro Ravnestad är i Lyon på semester och befann sig i närheten. Hon berättar att hon sökte skydd i en butik efter smällen.

– Längre ner från gatan kom folk springande mot oss. Det var tydligt att de var väldigt rädda efter att ha hört smällen, säger hon.

Hon berättar att polis och räddningstjänst snabbt var på plats och att det var uppenbart att situationen togs på stort allvar.

Igår 17:54
Läs mer om Explosionen i Lyon
EU-valet Europa röstar
Premiärminister Leo Varadkar röstar.  Brian Lawless / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Europa röstar

EU-positivt parti leder efter EU-valet i Irland i går

Det EU-positiva partiet Fine Gael ser ut att bli största parti efter gårdagens EU-val på Irland, enligt en vallokalsundersökning. Partiet som leds av landets premiärminister Leo Varadkars ledde under natten i två av tre valkretsar.

Fine Gaels kampanj har handlat mycket om irländarnas oro inför brexit vilket kan ha gynnat dem under valrörelsen.

– Vi kommer att fortsätta att bygga, förstärka och fördjupa våra allianser över Europeiska Unionen, sade Varadkar när han lade sin röst.

3 tim
EU-parlamentet FREDERICK FLORIN / AFP
EU-valet Europa röstar

Stora EU-grupper tappar: ”Livet blir annorlunda”

De två största partigrupperna i EU-parlamentet, konservativa EPP och socialdemokratiska S&D, ser båda ut att tappa stort i valet. Det visar den senaste prognosen från Europe elects, som väger samman undersökningar från samtliga 28 EU-länder, skriver SvD.

Men grupperna kommer trots det att fortsätta vara störst, visar mätningen. Statsvetaren Göran von Sydow säger till SvD att mätningen kan tyda på att hela maktbalansen i parlamentet kan förskjutas. De stora vinnarna ser ut att bli liberala Alde samt Matteo Salvinis nya högerpopulistiska grupp EAPN, tidigare ENF.

– Antagligen blir det första gången som S&D och EPP inte kommer att kunna skapa en majoritet. Det gör att livet i Europaparlamentet blir annorlunda, säger han.

Igår 14:46
Macrons intervju visas på en storbildskärm under ett möte där hans parti En Marche har samlats. CHARLES PLATIAU / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Macron uppmanar unga att rösta i youtuber-intervju

Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar unga att rösta i EU-parlamentsvalet. Det säger han i en intervju med den 21-åriga youtubern Hugo Travers, som blev känd i landet för sina undervisande videoklipp under den franska valrörelsen 2017.

– Nästan tre fjärdedelar av befolkningen under 25 år röstade inte i valet för fem år sedan och jag tycker inte att vi kan leva med det i en demokrati. Jag är här för att försöka övertyga er om att det är nödvändigt att gå och rösta på söndag, säger Macron i intervjun enligt Figaro, som direktrapporterar.

– För fem år sedan var jag inte i politiken. Om du inte gillar systemet som du lever i får du förändra det.

Macrons liberala parti En Marche tar plats i EU-parlamentet för första gången efter det stundande valet. Partiet ser ut att få drygt 20 mandat.

Igår 17:12
Läs mer om EU-valet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
EU-valet Sverige och klimathotet
Bild från debatten. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Sverige och klimathotet

Karlsbro besviken för att ingen vill ha koldioxidskatt

SVT:s slutdebatt inför söndagens EU-parlamentsval inleddes med en duell om klimatet mellan Alice Bah Kuhnke (MP) och Sara Skyttedal (KD). De var oense om nivån på målen för EU:s klimatpolitik.

Men debatten tände till ytterligare när den släpptes lös bland de andra politikerna, efter att Liberalernas toppkandidat Karin Karlsbro föreslagit en koldioxidskatt i Europa. Inget annat svenskt parti vill se en sådan skatt.

– Jag är besviken på er övriga partier att ni inte vågar det, sa Karlsbro.

SD:s Peter Lundgren var inte imponerad.

– Liberalerna, jag förstår mig inte på er. Varför flyttar ni inte ert partihögkvarter till Bryssel? Det är där ni vill bedriva all politik, sa Lundgren, som i stället vill göra mer på transportområdet och se mer forskning på biobränsle.

– Ni var det enda partiet i riksdagen som röstade nej till Parisavtalet. Låt mig påminna om det, svarade Karlsbro.

Lundgren menade då att det behövs en mer realistisk politik på området.

Igår 17:35
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Sverige och klimathotet

”Valrörelsen handlar om politiker som tjafsar”

Under fredagseftermiddagen talade Greta Thunberg i Kungsträdgården i Stockholm i samband med en klimatstrejk som arrangerats av ungdomsrörelsen Fridays for Future. Globalt väntas ett tusental liknande strejker äga rum samtidigt, skriver Aftonbladet. I sitt tal tog Thunberg bland annat upp EU-valrörelsen:

– Den här valrörelsen handlar om politiker som tjafsar om frågor, som i det större perspektivet inte kommer att betyda något alls, sa Thunberg.

Igår 12:47
Bild från klimatstrejken i Stockholm. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Sverige och klimathotet

Röstlokal fick stänga under skolstrejk för klimatet

En lokal för förtidsröstning inför EU-valet vid Malmö Stadshus fick stänga några timmar under fredagen i och med den globala skolstrejken som pågick för klimatet, skriver Expressen.

– Anledningen är att det inte får finnas några påtryckningar eller propaganda i anslutning till röstningslokaler enligt vallagen, säger Daniel Olsson, valchef i Malmö stad.

Efter demonstrationen öppnade lokalen igen och enligt Olsson var de som tänkte rösta när lokalen var stängd förstående över situationen.

I Malmö var det drygt 200 personer som demonstrerade, enligt Expressen.

Igår 13:41
Läs mer om EU-valet