Hem
Brottsligheten, klimatkrisen och en pandemi är några av frågorna som forskarna har frågat om folk är villiga att tillfälligt begränsa demokratin för att lösa. (TT)

”Har demokratin spelat ut sin roll som överideologi?”

63 procent av svenskarna anser att demokratin tillfälligt ska kunna begränsas för att hantera klimat- och miljökriser. När det gäller att hantera en pandemi anser hela 71 procent att det är skäl för att göra inskränkningar. Det skriver statsvetarna Sten Widmalm och Thomas Persson på Uppsala universitet i en debattartikel i DN.

Av olika samhällsproblem och kriser som forskarna ställde frågor om genom SOM-undersökningen var det endast i fallet med könsdiskriminering som en majoritet inte ansåg att demokratin kunde begränsas för att komma till rätta med problemet. Men även här svarade 40 procent ja på frågan.

Forskarna frågar sig om synen på demokrati som en slags ”överideologi” har spelat ut sin roll.

”I förlängningen kan detta leda till en nedåtgående spiral för demokratin vilket vi kunnat bevittna i många andra länder.”

Debattörerna

Sten Widmalm, professor, Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet

Thomas Persson, docent, Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet

Om undersökningen

Frågorna ställdes inom ramen för SOM-undersökningen. Undersökningen bygger på ett slumpmässigt urval om 3 750 personer. Svarsfrekvensen var 48 procent, vilket gör att slutsatserna ska dras med försiktighet, skriver Widmalm och Persson.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen