Bild från gårdagens match.  CARL RECINE / BILDBYRÅN
Rasismen i fotbollsvärlden

Hård kritik mot Uefa efter skandalen: ”Vi är äcklade”

Uefa får kritik efter gårdagens EM-kvalmatch mellan Bulgarien och England, som pausades två gånger efter rasistiska tillmälen.

Expressens krönikör Therese Strömberg skriver att rasismen är ett närmast dagligt problem i den europeiska fotbollen och att Uefa inte gör nog.

”Det räcker inte med en reklam där Leo Messi och Zlatan Ibrahimovic säger nej till rasism.”

SVT:s expertkommentator Daniel Nannskog tycker att Uefas regelverk kring den här typen av händelser ska ändras. Han vill att en match ska kunna avbrytas efter en varning från arrangerande nation, i stället för dagens två varningar.

Organisationen ”Kick it out” kräver att Uefa utesluter Bulgarien ur kvalet.

”Vi är äcklade av den vidriga rasism som riktades mot Englands landslag”, skriver de i ett uttalande.

Toppnyheter

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou/Amanda Lind. TT
Fallet Gui Minhai

Kinas nya hot mot Sverige: Amanda Lind portas om hon deltar på prisceremoni

Om kulturminister Amanda Lind närvarar vid kvällens prisceremoni för Gui Minhai portas hon från Kina, säger Kinas ambassadör Gui Congyou till TT. Samma sak gäller för statsminister Stefan Löfven om han skulle närvara.

– Vi har samma hållning där och samma principer, säger ambassadören.

Tidigare i dag varnade Kina för konsekvenser om någon högt uppsatt svensk politiker deltog i prisceremonin för den fängslade förläggaren. Det handlar om Svenska Pens Tucholskypris, som varje år delas ut till en hotad eller landsflyktig författare.

Statsminister Stefan Löfven sa tidigare i dag att Sverige inte kommer att ge efter för Kinas hot och att Lind ska dela ut priset.

2 tim
Angela Gui. Arkivbild. Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Angela Gui efter Kinas hot: Vi låter oss inte skrämmas

Sveriges regering och Svenska Pen-klubben bör markera mot Kinas hot. Det skriver Gui Minhais dotter Angela Gui på Twitter.

”Litar på att PEN och Amanda Lind ikväll markerar att kinesiska ambassadens hot är oacceptabla. Vi låter oss inte skrämmas till tystnad”, skriver hon.

Den fängslade förläggaren ska i kväll tilldelas Svenska Pens Tucholskypriset, ett pris som kulturminister Amanda Lind delar ut. Kinas ambassadör har varnat för konsekvenser om någon högt uppsatt politiker leder eller deltar i ceremonin.

2 tim
Kinas ambassadör Gui Congyou. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krönikor: Rent maffiaspråk när Kina går under radarn

Opinion Den kinesiska ambassadören Gui Congyou talar ”rena rama maffiaspråket” i hoten om konsekvenser för de svenska regeringsföreträdare som deltar vid prisutdelningen till Gui Minhai. Det skriver Expressens kulturchef Karin Olsson i en krönika.

Sverige ska självklart inte vika sig, men regeringen kan inte heller stå ensamt i frågan, menar hon, och nämner Tyskland som exempel på länder som engagerat sig i fallet kring Gui Minhai.

”Jag utgår från att nya utrikesministern Ann Linde lägger ansenlig tid på att EU-samarbetet fungerar i Kina-relationerna”, skriver hon.

SvD:s Anders Q Björkman provoceras av ambassadörens uttalande om sårade känslor hos det kinesiska folket. Det är snarare det svenska folket som bör vara sårat efter kidnappningen och behandlingen av den fängslade författaren, skriver han.

DN:s Björn Wiman anser att Kinas attacker mot yttrandefriheten går under radarn både politiskt och medialt, att jämföra med om det i stället hade handlat om Ryssland. Förklaringen till det är både rädsla och okunskap, menar han.

2 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai
SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

SD får rekordsiffror även i Sifos novembermätning

Sverigedemokraterna får 23 procent i den senaste mätningen från SvD/GP/Sifo och skillnaden till Socialdemokraterna är fortfarande inom felmarginalen. S får 24,4 procent.

Resultatet är SD:s bästa någonsin i en Sifomätning. Jämfört med oktobermätningen finns inga statistiskt säkerställda förändringar.

– Läget från oktober har stabiliserats. SD har etablerat sig på en rekordnivå, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till SvD.

Tidigare i dag visade Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer att SD har gått om S.

5 min
Jimmie Åkesson/Stefan Löfven. TT
undefined

Väljarstödet för SD större än för Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, enligt Aftonbladet/Demoskop. Mätningen visar att partiet skulle få 24,0 procent om det vore val i dag. Det är första gången sedan mätningarna inleddes som SD placerar sig högst.

Socialdemokraterna noterar ett stöd på 22,2 procent, vilket enligt tidningen är den lägsta siffran någonsin i en Demoskopmätning.

Jimmie Åkesson förklarar stödet för SD med att allt fler människor i sin vardag kan relatera till frågor som gängkriminalitet, otrygghet och icke-fungerande migrationspolitik.

Idag 04:34
Arkivbild. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) och partisekreterare Lena Rådström Baastad (S). Filip Erlind/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rådström Baastad: ”Är en skittuff situation just nu”

Gängmord, skjutningar och sprängningar gör att Socialdemokraterna, i egenskap av regeringsparti, får betala ett högt pris. Det säger partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) i en kommentar till att SD går om S som största parti i Aftonbladet/Demoskops mätning.

– Det är en skittuff situation just nu, säger Baastad till tidningen.

Hon lyfter fram att S fått kompromissa på grund av januariavtalet men säger samtidigt att hon är övertygad om att partiet kan vända uppåt igen.

SD får 24 procents stöd medan S noterar ett stöd på 22,2 procent i mätningen. M får 17,8 procents stöd. I huvudsak är det från S och M som SD tar väljare, enligt Demoskops opinionschef Peter Santesson.

Idag 04:46
Läs mer om Opinionsläget
Trumps USA Riksrättsprocessen
Donald Trump/Marie Yovanovitch. TT
Trumps USA Riksrättsprocessen

Attackerar ambassadör mitt under pågående förhör

I dag hörs USA:s förra Ukrainaambassadör Marie Yovanovitch i den pågående riksrättsprocessen mot Donald Trump. Under tiden som hon frågats ut om det nu ökända telefonsamtalet mellan presidenten och Ukrainas dito har Trump twittrat om henne.

”Vart hon än vände sig gick det dåligt. Hon började i Somalia och hur gick det? Spola sedan framåt till Ukraina, där presidenten talade i ogynnsamma ord om henne i telefon med mig”, skriver han.

När Yovanovitch får frågan vad hon tycker om presidentens tweet mitt under pågående förhör, svarar hon:

– Det känns väldigt hotfullt.

12 min
Illustration TT
undefined

Identitet på påstådd läcka publiceras i sociala medier

Facebook och Youtube lyckas inte stoppa inlägg där användare skrivit ut namnet på en person som de hävdar är den visselblåsare som larmat om Donald Trumps Ukraina-samtal. Detta trots tidigare löften från företagen, rapporterar New York Times.

Tidningen skriver att ett namn som vissa tror är visselblåsaren har delats över tusen gånger på Facebook, samtidigt som hundratusentals har sett videoklipp på Youtube där visselblåsarens identitet diskuteras.

Mediejättarna har lovat att de ska ta bort den typen av inlägg eftersom de bryter mot plattformarnas regler, men användare har varit kreativa i sin strävan att inte upptäckas av företagens AI-moderering, till exempel genom att skriva namnet i URL-länken och inte i själva inlägget.

Idag 05:50
Läs mer om Trumps USA
Daniel Bäckström (C), Hans Wallmark (M) Beatrice Ask (M), Mikael Oscarsson (KD), Karin Enström (M), Allan Widman (M) i våras. Naina Helèn Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Fler partier vill kalla in försvarsberedningen igen

Centerpartiet och Liberalerna ställer sig positiva till att kalla in försvarsberedningen igen, skriver DN. Tidigare i dag kom det kravet från Moderaterna, sedan Försvarsmakten i dag hävdat att det saknas 55 miljarder kronor för satsningarna fram till 2030.

– Det är bra att Försvarsberedningen får möjlighet att analysera de här underlagen i förhållande till vad beredningen skrivit, säger Centerns försvarspolitiska talesperson Daniel Bäckström till tidningen.

Även hans kollega inom Liberalerna, Allan Widman, är öppen för att kalla tillbaka beredningen.

36 min
Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försvaret saknar pengar – måste skjuta på satsningar

Försvarsmakten saknar 46 miljarder kronor för att man ska kunna få till de satsningar som försvarsberedningen föreslagit tidigare i år, rapporterar Ekot med hänvisning till en analys från myndigheten.

För att kunna genomföra förslagen sköt regeringen, C och L till 25 miljarder kronor för åren 2021–2025 i höstbudgeten, men trots det saknas pengar.

Överbefälhavare Micael Bydén säger att det leder till ”ambitionsminskningar” både när det gäller material och personal.

– Men det handlar också framför allt om att skjuta planering framåt, säger han till radion.

3 tim
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid Musköbasen.  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försvarsministern menar att anslagen räcker långt

Försvarsmakten anser att anslagen från politiskt håll räcker långt. Den uppfattningen har försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter att myndigheten i dag presenterat sin analys, rapporterar TT.

Även om Försvarsmaktens analys visar att det saknas pengar till att genomföra försvarsberedningens föreslag menar Hultqvist att de ökade anslagen från regeringen, C och L ger myndigheten klart bättre förutsättningar.

– Det här leder till en väsentlig förmågeökning säger han.

3 tim
Läs mer om Försvarets framtid
Teresa Cheng.  CHLOE LEUNG / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina varnar Storbritannien: Sluta hälla bensin på elden

Kina anklagar Hongkongs tidigare kolonialmakt Storbritannien för att ”hälla bensin på elden” efter att regionens justitieminister Teresa Cheng attackerats av demonstranter i London, skriver AFP.

”Om den brittiska sidan inte ändrar sina felaktiga sätt och slutar hälla bensin på elden, odla misstro, uppvigla andra och gör falska motanklagelser, välkomnar landet katastrofala konsekvenser”, säger utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang i ett uttalande.

Cheng föll mot marken efter att ha blivit omringad av demonstranter. Det är oklart om hon knuffades. Enligt Hongkongs ledare Carrie Lam ska ministern ha fått fysiska skador.

Idag 09:26
Läs mer om Hongkongprotesterna