Hem
Ann Heberlein. (Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Heberlein släpper bok om svenska cancelkulturen

Författaren och debattören Ann Heberlein gör i den kommande boken ”Fallet” upp med Kultursverige och den cancelkultur hon anser har kommit att prägla det offentliga samtalet.

"När 2018 övergick i 2019 var mitt liv raserat. Jag var arbetslös, pank och skuldsatt. Det fanns inte en enda tidning i det här landet som ville publicera mina texter. Jag hade tvingats bort från min lektorstjänst på Lunds universitet. Jag hade inte ett enda uppdrag inbokat under det kommande året”, säger Heberlein i ett pressmeddelande.

bakgrund
 
Ann Heberlein
Wikipedia (sv)
Ann Helen Van Der Heeg Heberlein, ursprungligen Holmström, född 22 juni 1970 i Kirsebergs församling i Malmö, är en svensk författare och teologie doktor i etik. Hon har uppmärksammats för sina religionsfilosofiska texter om etik samt sin värdekonservativa kritik av mångkulturen. Hon har även författat självbiografiska och skönlitterära böcker. År 2011 utnämndes hon till ledamot av Vetenskapssocieteten i Lund.
bakgrund
 
Cancelkultur
Wikipedia (sv)
Cancelkultur (från engelskans cancel culture), ibland kallat utfrysningskultur, kränkthetskultur eller utraderingskultur, är en modern form av ostracism där någon kastas ut från sociala eller professionella kretsar – på internet, i sociala medier, eller från andra arenor i livet. Den som utsätts för denna ostracism sägs ha blivit "cancelled". Uttrycket cancelkultur har till övervägande del negativa konnotationer och används ofta i debatter om yttrandefrihet och censur. Begreppet cancelkultur är en variant av termen "call-out culture" och utgör en form av bojkott mot en person (vanligtvis en kändis) som anses ha agerat eller uttryckt sig på ett kontroversiellt sätt som ifrågasätts.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen