Hem
Solen går upp över New York för ännu en varm dag. (Eduardo Munoz Alvarez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix)

Hetta känns som 44 grader i flera av USA:s storstäder

Många av USA:s invånare vaknar nu upp till ytterligare en het dag. Flera av landets största städer är mitt i den pågående värmeböljan, skriver Washington Post.

I stora städer som New York, Washington, Detroit, St Louis, Chicago, Philadelphia och Cincinnati väntas temperaturerna bli mellan 35 och 38 grader. Den upplevda temperaturen i samtliga städer är dock betydligt högre än så – mellan 42 och 44 grader.

I går var det varmast i delstaten Iowa, där värmeindexet låg på 49 grader.

bakgrund
 
Värmeindex
Wikipedia (sv)
Värmeindex (HI), även humidex (teleskopord av humidity index, engelska för ”fuktighetsindex”), är ett index som kombinerar lufttemperatur och relativ fuktighet i ett försök att fastställa den upplevda temperaturen. Värmeindexet utarbetades av Robert G. Steadman år 1979. Exempelvis, när temperaturen är 32 °C (90 °F), med mycket hög fuktighet, kan värmeindex vara omkring 41 °C (106 °F). Den mänskliga kroppen kyler sig normalt genom att perspirera. Värme avlägsnas från kroppen genom avdunstning av denna perspiration. Emellertid minskar hög relativ fuktighet avdunstningshastigheten eftersom det högre ånginnehållet i den omgivande luften inte möjliggör den maximala mängden avdunstning från kroppen. Detta resulterar i ett lägre värmeavlägsnande från kroppen, därav känslan av att vara överhettad. Denna effekt är subjektiv; mätning har baserats på subjektiva beskrivningar av hur varmt subjektet känner en given temperatur och luftfuktighet. Detta resulterar i ett värmeindex som avser en kombination av temperatur och fuktighet till en annan. Värmeindex är enbart tillämpbart på tillräckligt höga temperaturer, över cirka 25 °C (77 °F). För lägre temperaturer, under cirka 15 °C (59 °F), är vindstyrkan en större faktor än relativ fuktighet för upplevd temperatur, vilket gör att köldindex (vindavkylning) ger en bättre indikation. Det högsta uppmätta värmeindexet, 78 °C (172 °F), uppmättes den 8 juli 2003 i Dhahran i Saudiarabien, vilket motbevisade det ursprungliga antagandet att det högsta möjliga värmeindexet på jorden var 71 °C (160 °F).

Läs mer (19 juli)

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen