Hem
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In. (REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN)

Historiska beskedet: Ska avsluta Koreakriget och jobba för total nedrustning

Nord- och Sydkorea har enats om att skriva under en deklaration om att formellt avsluta kriget mellan de två länderna senare i år, rapporterar CNN. De har också kommit överens om att arbeta för total nedrustning av kärnvapen på Koreahalvön.

– Det kommer inte längre vara krig på Koreahalvön, en ny era av fred har inletts, säger Sydkoreas president Moon Jae-In och tillägger:

– Ordförande Kim Jong-Un och jag har kommit överens om att total kärnvapennedrustning ska uppnås och att det är vårt gemensamma mål.

Överenskommelsen tillkännagavs efter det historiska mötet mellan Moon och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un på fredagen.

Inget fredsavtal slöts någonsin efter den vapenvila som 1953 avslutade Koreakriget.

Fler delar av överenskommelsen

• Länderna ska upphöra med fientliga aktioner på land, till havs och i luften.

• Familjeåterföreningar ska genomföras.

• Flygblad med propaganda ska upphöra.

• En fredzon instiftas på den västra kusten för att garantera fiskares säkerhet.

• Militära samtal ska hållas nästa månad.

• Sydkoreas president Moon Jae-In ska besöka Nordkoreas huvudstad Pyongyang i höst.

Källa: Nyhetsbyrån AP.

Direktrapporter

Läs mer om överenskommelsen

bakgrund
 
Koreakriget
Wikipedia (sv)
Koreakriget är en pågående väpnad konflikt på Koreahalvön som startade den 25 juni 1950. I praktiken upphörde dock krigshandlingarna i samband med att vapenstillestånd ingicks den 27 juli 1953. En fredsdeklaration skrevs under i Pyongyang den 4 oktober 2007, med målet att ersätta vapenstilleståndet med ett permanent fredsavtal. Före det formella krigsutbrottet ägde ett stort antal militära konfrontationer rum. Kriget började med att Nordkorea angrep söder om den 38:e breddgraden. Förenta nationernas säkerhetsråd antog den 27 juni en resolution som uppmanade medlemsstaterna att undsätta Sydkorea. Sovjetunionen bojkottade vid denna tid säkerhetsrådet och kunde därför inte lägga in sitt veto. FN-styrkor ledda av USA gick in på Sydkoreas sida, medan Nordkorea senare mottog hjälp från Kina. Kriget övergick snart i ett dödläge. Tre år senare enades parterna om ett ”tillfälligt” vapenstillestånd som råder än i dag (2018). De mänskliga förlusterna i kriget var stora: Sydkorea förlorade cirka en miljon, Nordkorea cirka en miljon, Kina troligen cirka 600 000, USA drygt 36 000 och övriga FN-länder cirka 3 000 man.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen