Illustrationsbild.  Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetslöshetsmålet

Högre arbetslöshet än väntat i juli: ”Väldigt svagt”

390 000 personer var arbetslösa i juli, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Det motsvarar en arbetslöshet på 6,9 procent och är en ökning med 0,9 procentenheter jämfört med juli 2018.

Siffrorna är också högre än väntat. Enligt Infronts prognosenkät väntades en arbetslöshet på 5,9 procent i juli medan ekonomernas genomsnittliga förväntningar låg på 6,5 procent, enligt Nordeaekonomen Susanne Spector, skriver TT.

– Väldigt svagt och högre än väntat, säger Spector till TT.

Toppnyheter

Trumps USA Riksrättsprocessen
Diplomaten Bill Taylor vittnar inför kongressen. OLIVIER DOULIERY / AFP
Trumps USA Riksrättsprocessen

Analyser: Förhörsuppgifter om Sondland underminerar Donald Trumps påstående

Demokraten Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, är den som leder de första offentliga utfrågningarna i riksrättsprocessen mot Trump.

Fox News-ankaret Mark Levin kritiserar på Twitter Schiff för att ha gjort en mediacirkus av utfrågningarna och ifrågasätter att de vittnen som kallats inte har haft någon direktkontakt med Trump om Ukraina.

”De vittnar villigt om vad andra ska ha tänkt och sagt”, twittrar Levin.

CNN:s analytiker Stephen Collinson menar att det faktum att det över huvud taget pågår en riksrättsprocess är något av en nationell tragedi och påminner om att tidigare presidenten Richard Nixon valde att avgå innan han ställdes inför riksrätt.

”De kommande månaderna kommer ärra Amerika i år framöver” skriver Collinson.

Washington Posts Aaron Blake tar fasta på uppgifterna om Trumps kontakter med EU-ambassadören Gordon Sondland – de två ska ha talat i telefon om Ukraina.

”Det underminerar Trumps påstående i förra veckan om att han inte var närmare bekant med Sondland”, skriver Blake.

1 tim
Donald Trump. Yuri Gripas / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: Jag är för upptagen för att se på ”häxjakten”

Amerikanska medier direktsänder de första offentliga förhören i kongressen gällande riksrättsprocessen mot Donald Trump och vad toppdiplomaterna Bill Taylor och George Kent säger analyseras av experter. Men presidenten själv följer inte de tv-sända utfrågningarna.

– Han har möten i ovala rummet. Han tittar inte. Han jobbar, säger Stephanie Grisham, talesperson för Vita huset, enligt AFP.

I en kommentar säger Trump att han är ”för upptagen” för att titta på ”häxjakten”.

Under förhöret har Bill Taylor bland annat sagt att enligt hans stabs uppgifter brydde sig presidenten mer om Biden-utredningen än om Ukraina.

I dag tar Trump emot Turkiets president Erdogan i Washington D.C. och väntas hålla en presskonferens under kvällen, svensk tid.

4 tim
 Bill Taylor. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Toppdiplomaten i förhöret: Trump är mer intresserad av Biden än av Ukraina

Just nu pågår de första offentliga förhören den amerikanska kongressen gällande riksrättsförfarandet mot president Donald Trump. Först frågades George Kent, toppdiplomat på utrikesdepartementet, ut. Efter det vittnade UD-tjänstemannen Bill Taylor.

Taylor säger bland annat att uppgifterna om att USA skulle ha hållit tillbaka bistånd till Ukraina i politisk syfte är ”galet”.

Han säger också att han var beredd att lämna sin tjänst som ansvarig för ambassaden i Ukraina om biståndet stoppades.

Knäckfrågan i förhören är om Trump gjorde något brottsligt när han bad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda Joe Bidens son.

Bill Taylor berättar om händelser dagen efter Trumps samtal med Ukrainas president, då toppdiplomaten Gordon Sondland varit i kontakt med Taylors stab. Sondland ska då, efter ett samtal med Trump, sagt att presidenten var mer intresserad av Biden-utredningen än om den amerikanska ambassadens arbete i Kiev.

Samtidigt som förhören hålls tar Donald Trump emot Turkiets president Erdogan i Washington D.C.

6 tim
Läs mer om Trumps USA
Evo Morales, Bolivias tidigare president. EDGARD GARRIDO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Evo Morales: Beredd att återvända om folket vill

Bolivias expresident Evo Morales, som befinner sig i exil i Mexiko, säger att han är redo att återvända till sitt hemland för att ”mäkla fred” i landet.

– Om folket ber mig är jag redo att återvända för att mäkla fred, säger Evo Morales under en presskonferens i Mexico City, rapporterar AFP.

Morales uppmanar också till ”nationell dialog” för att lösa krisen. Oppositionsledaren Jeanine Áñez har utropat sig till övergångspresident efter det maktvaakum som uppstod efter Morales avgång.

3 tim
Militär i Bolivia och Nicolás Maduro. TT
undefined

Uppmaningen till militären: Återge makten till Morales

Venezuelas president Nicolás Maduro uppmanar Bolivias armé att återställa makten till den avgående presidenten Evo Morales, rapporterar AFP. Han menar att situationen i landet riskerar att leda till ett inbördeskrig.

– Enligt konstitutionen och folkets röster heter er ledare Evo Morales och ni måste återge honom makten, säger Maduro.

Morales landade i Mexiko på tisdagen där han beviljats asyl. Enligt Maduro har de båda talat med varandra över telefon.

Idag 04:27
Läs mer om Maktkampen i Bolivia
illustrationsbild. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
Isländska fiskeskandalen

Namibiska ministrar avgår – efter isländska skandalen

Två ministrar i den namibiska regeringen avgår efter Wikileaks avslöjande om korruption inom fiskeindustrin, rapporterar AFP. Under onsdagen avslöjades att det multinationella fiskeföretaget Samherji, med bas på Island, mutat namibiska tjänstemän för att få fiska vid landets kust i västra Afrika.

Företaget har nekat till anklagelserna och säger att de inte har något att dölja. Enligt Wikileaks har dock namibiska myndigheter utrett saken i över ett år.

2 tim
Illustrationsbild.  Brynjar Gauti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Isländska fiskejätten ska ha mutat Namibia i flera år

Den isländska fiskejätten Samherji ska ha mutat till sig fiskekvoter utanför Namibias kust under en längre period. Det rapporterar SR Ekot med hänvisning till isländska tidningen Stundin och public service-kanalen RÚV.

Enligt Stundin-journalisten Ingi Freyr Vilhjálmsson handlar det om över 10 miljoner dollar under en period på minst sex år. Mutorna ska ha betalats ut till politiker och högt uppsatta tjänstemän i det afrikanska landet. En tidigare anställd har vittnat anonymt om att mutorna är en del av bolagets affärsmetoder.

I ett pressmeddelande tar Samherji avstånd från anklagelserna som kallas ”falska och vilseledande”.

26 min
DNB. Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Isländska skandalföretaget använde norsk bank

Wikileaks avslöjande om att namibiska fiskemyndigheter utreder ett isländskt företag som ska ha mutat sig till fiskerättigheter i landet omfattar även Norge.

Fiskeföretaget Samherji, baserat på Island, ska ha använt sig av den norska shippingbanken DNB för att slussa pengar mellan olika skatteparadis, rapporterar norska nyhetsbyrån NTB.

I avslöjandet har bland annat en före detta anställd trätt fram och vittnar om att mutor är en del av företagets kultur, vilket Samherji tillbakavisar.

2 tim
Läs mer om Isländska fiskeskandalen
Skärmdump från reklamfilmen. Staffanstorps kommun
Reklamfilmen för Staffanstorp

Malmömoderat bakom reklam där familj flyr från Malmö

Staffanstorps kommuns uppmärksammade reklamfilm, där Malmö målas ut som en otrygg stad, producerades av en fritidspolitiker för Moderaterna i Malmö, skriver Kvällsposten.

Fritidspolitikern äger ett produktionsbolag och är ledamot i en kommunal bolagsstyrelse. Han vill inte ge någon kommentar till tidningen, men Moderaternas gruppledare i Malmö Håkan Fäldt säger att hans arbete inte har något att göra med hans uppdrag för Moderaterna i Malmö.

42 sek
Skärmdump från reklamfilmen t.v. Tiffany Persson t.h. Staffanstorps kommun/TT
undefined

Efter reklamen: Nu hotar Tiffany Persson med flytt

Efter den omstridda reklamen för Staffanstorps kommun hotar nu den folkkära frisören i kommunen, Tiffany Persson, att flytta därifrån. Det meddelar den fiktiva karaktärens upphovsman Anders Jansson på Twitter.

”Som ombud för Tiffany Persson (som just nu är på SPA-helg i Tbilisi) så låter hon meddela att hon nu tar emot anbud från andra skånska kommuner om en framtida flytt”, skriver Jansson, och länkar till reklamfilmen.

Det var på tisdagen som Staffanstorp släppte filmen som visar en familj fly storstaden för Staffanstorp. Filmen har bland annat fått kritik för att svartmåla Malmö, och för att enbart vita människor visas upp i Staffanstorp.

6 tim
Skärmdump från reklamfilmen  Staffanstorps kommun/Skärmdump från reklamfilmen
undefined

Svidande kritik mot reklam där familj flyr Malmö

En reklamfilm för Staffanstorps kommun får svidande kritik då den anses svartmåla Malmö, skriver lokala medier.

I reklamfilmens första del som är inspelad i Malmö visas svartvita bilder av ungdomsgäng och rädda pensionärer. ”Många av oss vaknar upp i en stad som vi en gång kallade vår hemstad – men utvecklingen med otryggheten och utanförskapet har gjort att många känner sig förlorade och vilsna”, säger en berättarröst.

I reklamfilmens senare del visas en familj som flyttar till Staffanstorp. Denna del är inspelad i färg och visar leende grannar, sädesfält och glada småhandlare.

En av filmens kritiker är S-politikern Torbjörn Lövendahl.

– Det är en politisk propagandafilm, inte en informationsfilm, säger han till Skånska Dagbladet.

Igår 08:48
Läs mer om Reklamfilmen för Staffanstorp

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund