”Höhö-syndromet – något är i grunden fel med Scholz”
Den senaste tidens politiska insatser av den tyske förbundskanslern Olaf Scholz nagelfars i landets tidningar.
Hans agerande efter de stora översvämningarna som drabbat landet har från vissa håll beskrivets som allt för tamt, skriver Hans-Jörg Vehlewald och Stefanie Walter i en text i tidningen Bild.
Skribenterna noterar att Scholz höll en mycket låg profil under sina besök i de drabbade regionerna. Det verkade mest som att han ansträngde sig för att inte skratta, vilket var något som satte den före detta CDU-ledaren Armin Laschet i klistret under ett av hans översvämningsbesök 2021.
I en kolumn i Focus går Jan Fleischhauer till hårt angrepp mot Scholz – och även här står skrattet i fokus. Något är ”fundamentalt fel” med den socialdemokratiske ledaren, skriver Fleischhauer. Han syftar på att Tyskland står på tröskeln till en ”permanent recession” och att landet nästa år kanske står utan amerikanskt kärnvapenbeskydd.
Men det vanligaste svaret från Scholz när han pressas av journalister är ett skrockande ”höhöhö”, skriver Fleischhauer.
”Det här är övertro bortom alla gränser”.
Ulrich Reitz, korrespondent på samma tidning som Fleischhauer, skriver i en analys att den så kallade skuldbromsen håller på att växa sig till ett stort problem för Scholz. Kanslern, och hans regering, står inför ett svårt val: Ska man höja skuldtaket för att tackla översvämningarna, eller ska man låta bli?