Hökmark: Neutralitet är en myt – vi vek oss för Hitler
Sluta romantisera Sveriges så kallade neutralitetspolitik. Det skriver M-profilen Gunnar Hökmark, numera verksam vid tankesmedjan Frivärld.
”Sverige klarade sig utanför andra världskriget genom att vi vek oss för Hitler. Det var inte neutralitetspolitik, utan eftergiftspolitik. Jag ska inte säga att de som fattade besluten då gjorde fel, men det var inte något uttryck för hög moral.”
Den som vill tillämpa neutraliteten i en samtida kontext kan tänka sig att Sverige skickar maskiner till Putin, likt Sverige sålde kullager till Hitler, enligt Hökmark. Han skriver att det varken var romantiskt eller moraliskt att stå vid sidan om, och dessutom inte gav någon säkerhet.
Om debattören
Gunnar Hökmark, Tankesmedjan Frivärld. Tidigare moderat riksdagsledamot 1982–2004. Partisekreterare för Moderaterna 1991–1999. Ledamot i Europaparlamentet 2004–2019.
Läs mer
Viktiga datum i processen
9, 10, 12 maj: Socialdemokraterna har ”dialogsamtal” för medlemmarna om säkerhetspolitiken.
12 maj: President Sauli Niinistö ska ge besked om sin syn på Natomedlemskap senast detta datum.
13 maj: Den säkerhetspolitiska analysen ska presenteras. Alla riksdagspartier är med i samtalen under ledning av utrikesminister Ann Linde (S).
14 maj: Socialdemokraterna i Finland har extra partifullmäktige, fattar beslut om Natomedlemskap. Statsminister Sanna Marin ska ge besked om sin personliga ståndpunkt inför mötet.
14 maj: Ann Linde och hennes kollega Pekka Haavisto (De Gröna) deltar i Natomöte i Berlin.
15 maj: Socialdemokraterna har ett extrainkallat partistyrelsemöte för att gå igenom resultaten av den säkerhetspolitiska dialogen som hållits med distrikten och medlemmar. Ger beslut i frågan.
17–18 maj: President Niinistö kommer på statsbesök till Stockholm.
24 maj: Socialdemokraternas partistyrelse möts. Innan partiet kallade till extrainkallat möte den 15 maj var det då, senast, partiet lovade ett besked.