Hem
Det här är historien om Berit Wahlgren och hennes järnvägsrestaurang på Östra Station i Stockholm. Foto: Eriksberg
Eriksberg AlkoholfriANNONS

Hon har Europas femte bästa järnvägsrestaurang

Mordhot, svarta pengar och en utnämning till Europas femte bästa järnvägsrestaurang.
Åren på Östra Station har varit minst sagt dramatiska för restaurangägaren Berit Wahlgren – som började jobba på restaurangen när hon var tolv år gammal.
Nu lyfts hennes fascinerande livsöde av Eriksberg – under parollen En god historia.
– Sedan 1935 har vi kört med svensk husmanskost. Mycket smör och grädde. Jag kan inte så mycket om vin och sånt. Men en av mina stamgäster åt här 20 000 gånger. Så något rätt måste jag väl göra, säger hon.
Under en period ville hyresvärden slänga ut henne, riva stället och hyra ut lokalen till en av de stora kafékedjorna.
– Så fan heller. Över min döda kropp. När man nått botten finns det bara en väg. Och jag har nått botten flera gånger, så jag vet hur det ser ut där nere.

"De satte eld på kiosken"

Hon fick behålla kontraktet – mot att hyran höjdes med 50 procent. Men det är långt ifrån den enda dramatik som Berit Wahlgren varit inblandad i under åren.
– Jag har blivit erbjuden svarta pengar, blivit mordhotad och så satte de eld på kiosken när de inte fick köpa den, säger hon.
Ingen kan anklaga henne för att inte kämpa för sin restaurang. På 32 år har Berit Wahlgren bara tagit ut 17 semesterveckor, berättar hon.
– Jag brukar skicka vykort här från restaurangen och skriva att ”jag är på semester och att det är god mat och trevliga människor, men dåligt väder”.
Trots allt slit var det nära att Berit Wahlgren tvingades stänga ner sin restaurang förra sommaren. Hon klarade sig till slut, och fick istället en känslosam överraskning.
– En dag kommer en gäst fram till mig med ett reportage. The Guardian har skrivit en artikel om Europas bästa järnvägsrestauranger. Och jag var nummer fem. Då började jag gråta. Och det brukar jag bara göra när Djurgården vinner SM-guld.

Eriksberg – en god historia

Eriksberg har funnits sedan 1864 – och nästan lika länge har de prytt ölets etikett med orden "En god historia".
Nu är det dags att lyfta även andra goda historier.
Först ut är Berit Wahlgren och hennes egen berättelse om järnvägsrestaurangen hon driver på Östra Station i Stockholm.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.