Hem
Handelsplats i Nigeria. Arkivbild. (AP)

”Hon ville inte dejta mig – ville inte bli ung änka”

Osayi Olotu, entreprenör i Nigeria, måste hitta en partner med specifika anlag för att inte riskera att hans barn föds med den smärtsamma sjukdomen sickelcellanemi som orsakar blodbrist. Nigeria är ett av världens hårdaste drabbade lände när det gäller sicklecell och nu har människor börjat anpassa sitt val av partner till riskerna, rapporterar CNN.

Olotu har själv blivit av med sina symptom efter en blodtransplantation.

Han oroas över rapporter om att sjukdomen påverkar Nigerias dejtingscen. Han menar att personer som inte bär på några anlag borde dejta personer med sjukdomen för att undvika diskriminering mot sjukdomsbärare.

– En kvinna jag ville gå ut med sa att hon inte var intresserad för att hon inte ville bli en ung änka. Och då hade hon ändå kompatibla anlag, säger han till CNN.

Läs mer:

bakgrund
 
Sicklecellanemi
Wikipedia (sv)
Sicklecellanemi är en genetisk sjukdom där de röda blodkropparna (erytrocyterna) ser ut som skäror (eng. sickle) istället för att ha normal rund form. Sjukdomen beror på en mutation som främst drabbar personer med afrikanskt ursprung, och (om än sällsynt) befolkning vid medelhavet. Den heterozygota formen ger en viss motståndskraft mot malaria, och därför har den muterade genen levt kvar bland befolkningen. Sjukdomen är recessiv, det vill säga anlagen måste nedärvas från båda föräldrarna för att sjukdomen skall bryta ut. Den typiska formen hos erytrocyten gör att den blir extra känslig för att förstöras i mjälten. Då patienten kommer att lida brist på erytrocyter uppstår blodbrist (anemi). Sjukdomen leder till allvarliga komplikationer i flera olika organ och organsystem. Formen på cellen gör även att risken för venocklusion (sicklecellkris) ökar pga att cellerna "fastnar" i kärlväggen och byggs upp ungefär som en trombos, vilket kan ge smärtor i det påverkade området.

Nigeria

karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen