Hoppfullt inför möte om EU:s migrationspakt
I dag ser EU-länderna ut att kunna komma överens om en gemensam migrationspolitik efter sju års oenighet, rapporterar Altinget.
– Jag tror verkligen att en överenskommelse är möjlig. Medlemsländerna är så nära i förhandlingarna nu, sa EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson (S) i tisdags.
De två centrala delarna i förslaget handlar om hur asylsökande ska fördelas mellan medlemsländerna och hur migranter ska hanteras vid EU:s yttre gräns.
EU är dock bara halvvägs till en uppgörelse om en överenskommelse sluts i dag, skriver TT.
I så fall inleds slutförhandlingar med EU-parlamentet, som ska vara klara i början av 2024. Därtill måste länderna komma överens om regler i krislägen.
EU:s migrationspakt
- Är kommissionens förslag på ny asyl- och migrationspolitik. Behovet har diskuterats mellan medlemsländerna sedan flyktingkrisen 2015, då de gemensamma reglerna för asylmottagning visade sig fungera dåligt i praktiken.
- Innehåller inga radikala förändringar, men tydligare regler om hur mottagandet ska gå till. Bland annat om registrering och screening av asylsökande och om hur EU-länderna ska hjälpa varandra.
- Är fortfarande långt ifrån klar. När ministerrådet kommer överens inleds slutförhandlingar i EU-parlamentet och målet är att de ska vara klara i början av 2024.
Svenska partiers inställning
- Regeringen (M, KD och L) har under förhandlingarna hållit en linje om stramare migration och ingen tvingande omfördelning av asylsökande.
- SD sa sig i början av året vara emot en migrationspakt i EU och hotade med regeringskris, men har slutit upp bakom regeringen.
- Socialdemokraterna säger sig också stå bakom regeringens hållning.
- Vänsterpartiet är kritiska till pakten och menar att den kan leda till rättsosäkra asylprövningar och att fler kan sättas i förvar.
- Miljöpartiet har också uttryckt oro för att asylrätten ska urholkas.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen