Glädje efter avancemangen: Till vänster: Englands förbundskapten Gareth Southgate och lagkapten Harry Kane, till höger Sveriges Albin Ekdal, Gustav Svensson och Emil Forsberg.  REUTERS/Carl Recine / Bildbyrån/Joel Marklund
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa 2018

Hoppfullt inför mötet med England: Har lite hybris

Sverige ställs mot England i VM-kvartsfinalen. Och Sverige har en bra chans, i alla fall om man får tro Radiosportens expert Håkan Mild. England har lite hybris och tror att de ska slå Sverige, resonerar han.

– De kommer att få en obehaglig överraskning på lördag.

En som har bra koll på båda lagen är Sven-Göran Eriksson, tidigare förbundskapten för England. Han tror och hoppas på svensk seger, säger han till Expressen.

– England kommer att ha väldigt svårt att göra mål på Sverige.

Även många svenska spelare är hoppfulla inför matchen, rapporterar Sportbladet.

– Det känns som att vi kan rå på vilket lag som helst. Bring them on, säger Marcus Berg.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska jobben
Svante Werger/Sergels torg.  TT.
Coronaviruset Svenska jobben

MSB varnar: Viruset kan ge motsättningar i samhället

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, varnar för att arbetslösheten som följer i coronavirusets spår kan orsaka sociala motsättningar på sikt, skriver Aftonbladet.

– Det finns en situation där vissa har jobb som är extremt efterfrågade, och väldigt många andra arbetar inom verksamheter där efterfrågan helt har försvunnit, säger Svante Werger, rådgivare vid MSB.

Enligt myndigheten kan även begränsningar inom skola och barnomsorg, samt föreningslivet, få ”omfattande psykosociala effekter för befolkningen och försämra folkhälsan”.

20 min
Illustrationsbilder TT
undefined

Sjukskrivningar öppnar upp tusentals jobb ute i landet

Landets kommuner skriker efter arbetskraft till följd av att många svenskar är sjukskrivna för att minska spridningen av det nya coronaviruset. Tusentals tillfälliga jobb är lediga, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Personal behövs bland annat inom barn- och äldreomsorg, städ och transporter. När Östersunds kommun la ut en jobbannons förra veckan där man efterlyste personal ”inom samhällskritiska funktioner” kom det in 150 ansökningar på två dagar. Ett stort gensvar, men ändå inte tillräckligt.

– Vi gör det här för att vara förberedda inför att vi får ännu fler sjukskrivningar än de vi redan har, säger kommundirektören Anders Wennerberg till SR.

2 tim
Illustrationsbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Reformerad arbetsrätt behövs för att klara krisen”

Opinion För att Sverige på sikt ska kunna hämta sig efter krisen krävs strukturella reformer och att arbetsmarknaden blir mer flexibel, skriver två forskare på DN Debatt.

Efter 90-talskrisen skedde en rad reformer som samlat innebar att politikens inflytande minskade och att marknadens ökade, vilket lade grunden till Sveriges framgång under de därpå följande decennierna, anser debattörerna.

Nu vill de bland annat se en reformerad arbetsrätt, ökad kvalitet i utbildningssystemet och en bättre fungerande lönebildning med större lönespridning.

Igår 20:42
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Fältsjukhuset byggs i Central Park. JEENAH MOON / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Över 1 000 döda i New York – Central Park får sjukhus

Den officiella dödssiffran till följd av det nya coronaviruset har passerat 1 000 bara i New York. Det första barnet har också dött av covid-19 i staden, rapporterar New York Times.

Samtidigt byggs ett fältsjukhus upp i jätteparken Central Park, mitt i staden. NBC New York skriver att sjukhuset kommer att få 68 sängar och förväntas öppna redan på tisdag.

På söndagen förlängde Donald Trump landets restriktioner gällande social distansering fram till 30 april, skriver CNN. På en pressträff medgav han då för första gången att över 100 000 amerikaner kan dö av viruset. Om siffran stannar där har USA ”gjort ett väldigt bra jobb”, sa presidenten.

3 tim
undefined

Uppgifter: USA corona-spårar via mobilannonser

Enligt uppgifter från källor till Wall Street Journal så ska det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC tillsammans med myndigheter i landet har börjat spåra spridningen av det nya coronaviruset via platsdata från mobiltelefoner. Men det handlar inte om information direkt från operatörerna, utan om data från mobilannons-industrin. Målet ska vara att skapa en portal med information från runt 500 städer, som visar i vilken grad människor följer uppmaningen att stanna hemma. Man ska redan ha upptäckt en större samling med människor i en park i New York, skriver WSJ.

Operatörerna i USA har däremot inte fått frågan om att tillhandahålla platsdata, enligt vad WSJ erfar. Däremot hävdade Washington Post för en tid sedan att sådana samtal ska ha förts.

2 tim
Ett provtagningstält i USA. Kristopher Radder / TT NYHETSBYRÅN
undefined

518 nya dödsfall i USA – högsta siffran hittills

Det senaste dygnet var det dödligaste hittills i USA till följd av coronavirussmittan, rapporterar AFP med hänvisning till siffror från Johns Hopkins University. 518 personer har dött i landet de senaste 24 timmarna, jämfört med 453 dygnet före, den dittills högsta siffran.

Totalt har nu över 2 400 personer dött i USA.

I landet konstaterades också över 21 000 nya fall, vilket ger en totalsiffra på drygt 136 000 konstaterat smittade.

På en presskonferens på söndagen meddelade president Donald Trump att riktlinjerna om social distansering i landet förlängs april ut, skriver CNBC.

Igår 21:25
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Kvinnan ska ha vårdats på Södersjukhuset. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

Uppgift: 26-årig kvinna yngsta svenska dödsoffret

En 26-årig kvinna i Stockholm är den hittills yngsta person som dött till följd av coronasmitta i Sverige, skriver DN. Enligt tidningens uppgifter hade kvinnan ingen känd bakomliggande sjukdom, däremot förelåg en annan riskfaktor.

Region Stockholm vill inte bekräfta uppgifterna med hänvisning till patientsekretessen.

Tidigare i dag bekräftade Region Jönköping att en man i 30-årsåldern med flera bakomliggande sjukdomar dött.

Igår 22:10
Människor i centrala Stockholm. David Keyton / TT NYHETSBYRÅN
undefined

119 nya konstaterade fall i Stockholm – färre än igår

119 personer i Stockholm har konstaterats vara smittade med det nya coronaviruset i Stockholm det senaste dygnet. Det är en minskning jämfört med gårdagssiffran på 227 nya konstaterade fall.

Totalt har 1 657 personer i regionen konstaterats vara smittade. 92 personer vårdas på intensivvårdsavdelning, jämfört med 85 under gårdagen. Därutöver får 443 patienter annan sjukhusvård.

Smittskyddsläkare Per Folin säger till Aftonbladet att läget i Stockholmsvården just nu är ansträngt. Han lägger inte så stor vikt vid att siffrorna går upp eller ner enskilda dagar.

– Det viktigaste är den generella trenden, och där ser vi en fortsatt ökning, säger han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Ekot att utvecklingen under veckan har legat på en jämn nivå, men att man ska vara väldigt försiktig med att dra några slutsatser.

Igår 13:27
Anders Tegnell.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Antalet nya smittade i intensivvården minskar: ”Det vi gör måste ha effekt”

Antalet personer som tagits in för vård på intensiven efter att ha smittats med coronaviruset har minskat dag för dag de senaste dagarna, rapporterar TT. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att utvecklingen är positiv och att Sverige de senaste tre, fyra dagarna haft ungefär lika många fall varje dag.

– Det alla gör här i landet måste rimligen ha en effekt, säger Tegnell och betonar att utvecklingen i Sverige ser annorlunda ut än i de länder som ”råkat riktigt illa ut”.

Totalt har 110 personer dött i Sverige efter att ha smittats med coronaviruset, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. I hela landet har 3 700 personer bekräftats smittade och 255 personer har fått intensivvård.

Igår 12:33
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Bilderna visar bland annat utsläppsminskningen i Paris Europeiska rymdorganisationen ESA
Coronaviruset Smittans effekter

Utsläpp i europeiska städer minskar i smittans spår

Utsläppen av skadlig kvävedioxid har minskat kraftigt i europeiska städer som Paris, Madrid och Rom de senaste veckorna. Det visar nya satellitbilder från Europeiska rymdorganisationen ESA.

Bilderna är tagna mellan den 5 och 25 mars och har jämförts med bilder från samma period förra året.

Tiden då bilderna är tagna sammanfaller till stor del med spridningen av coronaviruset i Europa som gjort att många länder infört utegångsförbud och satt sina invånare i karantän.

1 tim
Njurtransplantation JACK MIKRUT
undefined

Transplantationer stoppas på grund av virusutbrottet

Njurtransplantationer med levande donatorer har stoppats i hela landet på grund av utbrottet av det nya coronaviruset, rapporterar Ekot.

Åtgärden görs bland annat för att underlätta situationen på landets intensivvårdsavdelningar.

Per Lindnér, chef för transplantationscentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, säger till radion att det inte är farligt för patienter som behöver nya njurar att vänta i ytterligare några månader.

– Då är det kanske bättre att göra ingreppet tre månader senare än att riskera att få en infektion direkt i det postoperativa förloppet.

2 tim
undefined

Microsoft: Molntjänster har ökat 775 procent

Microsoft har offentliggjort siffror som visar hur coronaviruspandemin har förändrat användningen av företagets molntjänster, då allt fler jobbar hemifrån. Tittar man på de regioner i världen där det har införts hårdare karantänsregler så ligger ökningen på hela 775 procent. Microsoft påpekar också att det trots den enorma ökningen inte har förkommit några omfattande störningar i tjänsterna. Däremot har man tvingats begränsa vissa mindre viktiga delar av sin molntjänst Office 365 för att klara av att möta behovet.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Cyklist i ansiktsmask i Lima.  Rodrigo Abd / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Rasmus fast i Peru: Sverige sopar oss under mattan

Bröllopsresan för svenske Rasmus Toresson och hans fru gick inte som planerat. För två veckor sedan isolerades han och hans fru på ett hotell i Peru och om de försöker ta sig ut motas de bort av militärer med skarpladdade vapen, säger han till SVT. Rasmus Toresson är kritisk till UD som han menar inte har gjort tillräckligt för att hjälpa paret hem under coronakrisen.

– Vi blev jättearga när vi såg utrikesministerns uttalande om att Sverige tar hem svenskar. Det känns som att de sopar oss under mattan.

Enligt Toresson är informationen från UD knapphändig. Sverige har inte heller skickat något eget flygplan för att evakuera svenskar i Peru.

22 min
Jair Bolsonaro. Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jair Bolsonaro om viruset: ”Vi ska alla dö en dag”

Brasiliens president Jair Bolsonaro fortsätter tona ned coronavirussmittan, som han tidigare kallat för ”en liten influensa”. Några större åtgärder eller restriktioner vill han inte se, eftersom det skulle skada landets ekonomi, skriver al-Jazira.

– Viruset är här, nu får vi konfrontera det. Konfrontera det som en man – inte som en pojk, sa Bolsonaro till en grupp supportrar på söndagen och tillade:

– Vi ska alla dö en dag.

Igår 20:58
Lagosbor bunkrar inför nedstängningen av Nigeria. Sunday Alamba / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nigeria sätter huvudstad och storstad i karantän

Nigerias huvudstad Abuja samt dess största stad Lagos ska sättas i karantän i två veckor för att hindra spridningen av coronaviruset. Det meddelar landets president Muhammadu Buhari, enligt AFP. Undantag görs för sjukhus, matbutiker och bensinstationer.

– Det handlar om liv och död, säger Buhari.

Med sina 190 miljoner invånare har Nigeria i nuläget endast 97 bekräftade smittofall och ett enda dödsoffer – men på grund av begränsad testning kan mörkertalet vara stort.

Igår 19:56
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Behöver Sverige ett större lager av mediciner? GP:s Håkan Boström vill se ökad beredskap. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Ledare: I avvecklingen gick vi för långt – som vanligt

Opinion Vänster eller höger spelar inte någon roll – samtliga stora ledarsidor fokuserar fortsatt på coronakrisen. Medicin och beredskap är den röda tråden i dag.

Ansvaret för avvecklingen av den svenska beredskapen ligger på både socialdemokratiska och borgerliga regeringar, skriver GP:s Håkan Boström. Han menar att Sverige ”sin vana trogen” gått för långt för att ligga i framkant, oavsett om det handlat om nedrustning, skolreformer eller invandring.

Aftonbladets Pernilla Ericson fokuserar på avregleringen av apoteken. Först i denna kris syns det hur ”enormt allvarligt” det är att översynen av läkemedelsförsörjningen har försvunnit.

”Slakten på det allmänna drabbar oss alla”, skriver hon.

Expressen skriver i stället om ”den tysta pandemin” – antibiotikaresistensen. Om den utvecklingen fortsätter varnar tidningen för att världen snart kan stå ”utan effektiva verktyg mot bakterierna”.

1 tim
Johan Giesecke. JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
undefined

Gisecke: ”Tror Sverige får kredd när allt är klart”

Sveriges beslut att vara restriktiva med tvingande förbud under coronakrisen väcker kritik på många håll i världen. Men tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke tror att den bilden kommer att vara annorlunda när krisen är över.

– Jag tror det kommer bli så att Sverige får mycket kredd när allt är klart, att det var vi som gjorde rätt, säger Giesecke i en intervju med Aftonbladet.

Han säger också att han tror att det allra värsta kommer att vara över i slutet av maj, men att det fortfarande är svårt att förutse när toppen kommer för Sveriges del.

Igår 20:18
Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Filosof: Ekonomiska kriser leder också till dödsoffer

I de politiska avvägningarna mellan att värna ekonomin och stoppa smittspridningen är det viktigt att komma ihåg att även en ekonomisk kris leder till dödsoffer. Det säger filosofi- och ekonomiprofessorn Joakim Sandberg till TT.

I Grekland, under finanskrisen 2008, dog 242 fler personer varje månad än i vanliga fall. Finanskrisen 2008–2009 ledde till mellan 5 000 och 10 000 fler självmord i Europa och Nordamerika enligt andra studier.

– Jag skulle säga att de som fattar beslut behöver ta ett steg tillbaka och göra en rationell kalkyl. Det är lätt att ryckas med när folk dör. Men det gäller att inte bara fastna i det.

Igår 20:59
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Anna Helmersson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Sjuksköterska: ”Alla tror att läget kommer att bli värre”

Arbetet med de allra sjukaste coronapatienterna är ”extremt hårt”, säger intensivvårdssjuksköterskan Anna Helmersson vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna till TT. Förutom rent fysiskt med heltäckande visir som klämmer och gör det svårt att andas har arbetspassen förlängts till 12,5 timmar för att räcka till alla smittade.

– Det går så här långt. Men vi vet ju inte om det här är stormens öga eller om det blir värre. Vi tror väl alla att det blir mer.

Antalet konstaterade smittade i Sverige var under söndagen 3 700.

2 tim
Illustrationsbild Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

6 500 frivilliga har anmält sig till Stockholmsvården

Drygt 6 500 personer – bland annat läkare, sjuksköterskor och vårdstudenter – har anmält intresse för att hjälpa till i vården i Stockholm. Det rapporterar TT.

– En fantastisk respons och utan det här engagemanget hade vi inte klarat att utöka kapaciteten så mycket som vi har gjort, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukhusdirektör i Region Stockholm.

Regionen har tillfälligt pausat möjligheten att anmäla sig men Eriksson gör bedömningen att ännu fler frivilliga kommer att behövas framöver.

Igår 18:08
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Jihan Mohamed.  SVT.
Coronaviruset Smittan i Sverige

Larmet: Myndigheternas råd kan misstolkas i Järva

Myndigheternas information riskerar att misstolkas bland svensk-somalier i Järvaområdet, varnar Jihan Mohamed, styrelseledamot i svensk-somaliska läkarföreningen, i SVT.

Uppmaningen att ”värna om de äldre” kan tolkas på ett helt annat sätt än att hålla avståndet och därför behövs tydligare direktiv, enligt Mohamed.

– Hos oss betyder det kanske att ”ta hand om sina äldre, vara där för dem”. Hur kan man då skydda dem? Det blir väldigt svårt, säger hon.

Tidigare har det rapporterats att smittan spritts bredare i Järvaområdet än i resten av Stockholmsregionen. Flera av de döda var hemmahörande i området.

1 tim
Kung Carl XVI Gustaf. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kungens uppmaning till folket: Lyssna på experter

Kung  Carl XVI Gustaf sitter just nu isolerad tillsammans med drottningen då de båda på grund av sin ålder tillhör en riskgrupp för coronavirus. I en längre intervju med DN uppmanar han svenska folket att följa myndigheternas råd.

– Det är de som har den samlade informationen och överblicken som kan göra den bästa bedömningen, säger kungen.

Han uppmanar också sina generationskamrater att passa på att ta vara på tiden då de behöver hålla sig hemma till att göra saker som de annars inte hinner med, som att läsa böcker eller måla om huset. Han påminner också om att det är viktigt att röra på sig och att hålla kontakt med anhöriga även om man inte träffas fysiskt.

Igår 15:17
Illustrationsbild.  Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kerstin, 88, får ingen hjälp att handla: ”Får väl svälta”

Kerstin Björkström, 88, i Partille har inte fått någon hjälp med att handla mat, trots att hon tillhör en riskgrupp och avråds från att ge sig ut i butikerna, rapporterar SVT Nyheter Väst. Hon har frysvaror och konserver i sitt hem för uppåt två veckor, men vad som händer efter det kan hon bara sia om.

– Då dör jag väl svältdöden, något ska man ju dö av. Det är mindre plågsamt än corona, tror jag.

Kerstin Björkström har vänt sig till kommunen för att få hjälp utan resultat. SVT får dock till svar att man ska försöka sprida informationen om frivilliginsatser bland äldre.

Igår 11:09
Läs mer om Coronaviruset