Hotande vattenbrist kan bli investeringsmöjlighet
25 procent av världens befolkning är i riskzonen för att bli utan vatten, enligt en analys från World Resources Institute (WRI), som publicerades 2019. Men den hotande vattenbristen är i allra högsta grad även ett globalt – och ekonomiskt – problem.
Vatten är därför på många sätt en sund investering, skrev WRI:s ordförande Ani Dasgupta och välgörenhetsorganisationen Water Aids Storbritannienchef Tim Wainwright i en opinionstext på nyhetssajten Euronews i slutet av maj.
Enligt Dasgupta och Wainwright saknas det i dagsläget motsvarande 2 100 miljarder kronor per år för att säkra den globala vattentillgången, pengar som man hoppas kan komma från både privata och institutionella investerare.
Idén om att investera i vatten är på intet sätt ny. Någon kanske minns ”Big Short”-profilen Michael Burry? Mannen som gjorde sig en hacka på finanskrisen 2008 växlade redan för drygt ett decennium sedan över till vatteninvesteringar.
2015 pratade han om sin strategi i en intervju med New York Magazine och sa då att han valt att investera i vatten genom mat – matproduktion som kräver mycket vatten sker i vattenrika områden och transporteras sedan för försäljning på torrare ställen.
– Den här metoden för att omfördela vatten är den minst omtvistade och i slutänden kan det vara vinstgivande, vilket säkerställer att den här omfördelningen är hållbar, sa han.