Hem
(Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN)

Huawei ber EU-domstol om hjälp efter bakslag i Sverige

Efter bakslaget i Sverige har Huawei vänt sig till EU-domstolen i den juridiska tvisten kring bolagets 5G-utrustning – som just nu utspelar sig i ett antal medlemsstater. Det skriver Politico.

Förvaltningsrätten gick på Post- och telestyrelsens linje och ställde sig bakom ett 5G-förbud för den kinesiska telekomjätten, enligt ett beslut som meddelades i juni. Huawei har överklagat målet till kammarrätten.

Skulle bolaget inte får gehör i högre instans vill man att EU-domstolen ”klargör ett antal viktiga frågor” gällande tolkningen av unionens lagar och regler. Om EU-domstolen kliver in kan det svenska ärendet skapa ett prejudikat för samtliga medlemsländers hantering av det säkerhetshot som Huaweis utrustning anses utgöra.

bakgrund
 
Europeiska unionens domstol
Wikipedia (sv)
Europeiska unionens domstol (EU-domstolen) är en institution inom Europeiska unionen med ansvar för att tolka unionsrätten. Den består av två rättsinstanser: tribunalen och domstolen. EU-domstolen ansvarar för att säkerställa att lag och rätt följs vid tolkningen och tillämpningen av unionens fördrag. Domstolen har bland annat till uppgift att avgöra lagenligheten av de rättsakter som unionens institutioner, organ och byråer antar samt avgöra huruvida medlemsstaterna uppfyller sina förpliktelser enligt fördragen. Domstolen tolkar unionsrätten på begäran av de nationella domstolarna genom att meddela förhandsavgöranden, men har däremot inte möjlighet att överpröva eller upphäva nationella domar; EU-domstolen är inte en appellationsdomstol för de nationella domstolarna. EU-domstolen leds av en ordförande, som sedan den 8 oktober 2015 är Koen Lenaerts. Både domstolen och tribunalen består av domare från alla medlemsstater. Dessutom biträds domstolen av elva generaladvokater. Både domarna och generaladvokaterna utses av medlemsstaternas regeringar i samförstånd för en period av sex år, som kan förnyas. Domstolen har sitt säte i Luxemburg.

Erbjudande: Läs Omni Ekonomi gratis i höst

Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger Sveriges bästa bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Omnis läsare erbjuds nu att läsa Omni Ekonomi gratis hela hösten (två månader, värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer.

Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen