Hem
17 april: Åsa Lindestam vice ordförande i försvarsutskottet, Jakob Dalunde (MP), försvarsminister Peter Hultqvist (S), Hans Wallman (M), Daniel Bäckström (C) och Mikael Oscarsson (KD). Försvarsminister Peter Hultqvist kallar på en presskonferens i regeringskansliet. (TT)

Hultqvist nobbar M:s krav om ny försvarsberedning

Moderaterna anser att ”säkerhetspolitiska utmaningar” gör att regeringen bör kalla in försvarsberedningen, ett forum där alla riksdagspartier ingår. Men det är inte aktuellt enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S), skriver TT.
– Vi är helt inriktade på att leverera det vi tidigare kommit överens om, säger han och syftar på den försvarspolitik som riksdagen klubbade igenom i juni och som är tänkt att gälla fram till 2020.
Samtidigt menar Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman att Anna Kinberg Batras (M) besked får tolkas som att Moderaterna säger upp försvarsuppgörelsen, enligt Ekot.
– Jag förutsätter att det vi kommit överens om gäller. Och jag har inte fått någon signal eller indikation om något annat heller, säger Hultqvist till TT.

bakgrund
 
Försvarsberedningen
Wikipedia (sv)
Försvarsberedningen är ett forum där Sveriges regering och de politiska partierna i riksdagen kan samråda inom Sveriges säkerhets- och försvarspolitik. Syftet är att nå en bred enighet om hur Sveriges säkerhets- och försvarspolitik ska utformas.
bakgrund
 
Försvarsbeslut
Wikipedia (sv)
Ett försvarsbeslut (förkortat FB) fattas av Sveriges riksdag i regel vart fjärde år om hur Försvarsmaktens struktur och utveckling ska se ut de kommande åren. Mellan åren 1901 och 1958 fattades försvarsbesluten ungefär vart tionde år, med undantag av 1942 års försvarsbeslut, vilket tillkom på grund av andra världskriget. Med 1968 års försvarsbeslut grundlades ett system med femåriga försvarsbeslutsperioder. Arbetet med ett nytt försvarsbeslut inleds med att Försvarsmakten och de övriga myndigheterna inom totalförsvaret utarbetar planer för vilken struktur och förmåga försvaret ska ha under de närmaste 10–15 åren. Efter en dialog med Regeringskansliet överlämnar myndigheterna ett mer detaljerat förslag till regeringen om hur försvaret kan utvecklas under en femårsperiod. Utifrån myndigheternas förslag tar regeringen fram propositioner för nästa försvarsbeslutsperiod. Därefter fastställer riksdagen försvarets inriktning för den kommande försvarsbeslutsperioden.

Läs även

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen