Hem
Hultqvist under ett besök vid regementet i Sollefteå under valrörelsen 2022. (Mats Andersson/TT)

Hultqvist: Ta nästa steg – sälj vapen till Ukraina

Regeringen måste ta nästa steg och börja sälja vapen till Ukraina. Det säger förre försvarsministern Peter Hultqvist (S) till TT.

– Kan man skänka vapen ur våra förråd så kan man också exportera. Det finns ingen logik i att man inte kan göra det, säger han.

Under onsdagen träffade han Ukrainas viceminister med ansvar för försvarsmateriel, Denys Sharapov, som besökt Sverige för möten med Försvarets materielverk (FMV) och försvarsföretag som Saab, BAE Systems och Nammo.

Frågan hanteras av myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) som har att förhålla sig till riktlinjen att Sverige inte exporterar vapen till länder som ligger i krig eller konflikt.

bakgrund
 
Svensk vapenexport
Wikipedia (sv)
Med hänvisning till att Sverige är alliansfritt eftersträvar landet att i hög grad vara självförsörjande på försvarsmateriel. På senare år har Sverige dessutom utvecklats till en av världens största exportörer av försvarsmateriel i förhållande till BNP och capita. Åren 2001 till 2011 fyrdubblades svensk krigsmaterielexport. Huvuddelen av krigsmaterielexporten är för strid. Den svenska exporten av försvarsmateriel uppgick 2018 till 11,4 miljarder kronor. Sverige är den 15:e största vapenleverantören i världen sett till produktion. Men sett till Sveriges befolkningsmängd tillhör Sverige de länder som exporterar mest. Under 2010-talet har Sverige legat mellan andra och tionde plats gällande vapenexport per capita. Svenska vapen används på senare år i konfliktområden såsom Myanmar (1983, 1989 och 2012). År 2012 användes granatgevär av modell Carl Gustaf av Burmas armé trots EU:s vapenembargo sedan 2010. Vapnen hade ursprungligen exporterat till Indien, och levererats via Singapore. Av de 62 länder som köpte svenska vapen 2012 var 43 part i konflikt, exempelvis USA och Indien.De fem länder som Sverige exporterade mest till under 2013 var Thailand, USA, Norge, Saudiarabien och Indien, som tillsammans står för 58 procent av den svenska vapenexporten. 40 procent av svensk vapenexport gick 2013 till länder som organisationen Freedom House klassade som icke-fria (exempelvis Saudiarabien och Förenade Arabemiraten) eller delvis fria (exempelvis Thailand).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen