Sabina Gušić: I forskning från andra flyktinggrupper brukar man se att 20–40 procent av barnen uppfyller någon diagnos och behöver professionell hjälp, enstaka gånger eller under lång tid.
Vanligast är posttraumatiskt stressyndrom som innebär att man återupplever starka minnen, får känslor av obehag och undviker att göra saker som påminner om det hemska man varit med om. Man får svårt att koncentrera sig och lära sig nya saker, kan bli ängslig och lättare bli arg.
Gemensamt för alla behandlingsmetoder är att barnet får hjälp att förstå sig själv och sina känslor, tankar och beteenden och se att det som hänt i det förflutna inte längre är ett hot.
De får hjälp att bearbeta, orientera sig mot nuet och få bort symtom som är hindrande för att må bra. Sådan behandling finns på Bup (Barn- och ungdomspsykiatrin) i hela Sverige, men tidigast efter ett halvår och först när man ser att de första helt normala reaktionerna inte försvinner trots att barnet är i trygghet.
Ofta hjälper skolan till att lotsa till Bup, men det är också något man kan hjälpa till med som granne, idrottsledare eller bekant: berätta för föräldrarna att det finns hjälp att få och att den är gratis, fråga om de vill ha hjälp att boka.
Men även de barn som får vård på Bup behöver trygga, närvarande vuxna i sin närmiljö.