Bostadshus i Stockholms innerstad. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bostadsbristen

Hyresrätter hyrs som hotell för 1 000 kronor natten

För 1 000 kronor natten hyrs hyresrätter i Stockholms innerstad ut under hotelliknande former, skriver tidningen Mitti. Nu ska Hyresgästföreningen granska om avtalen mellan fatighetsägarna och uthyrningsfirmorna är lagligt.
Minst 34 lägenheter på adresser på Södermalm, Östermalm och Kungsholmen erbjuds som hotellägenheter, visar Mittis kartläggning. De permanenta hyresgästerna vittnar om nya grannar varje vecka och fastighetsägare som försökt vräka dem till förmån för mer lukrativa korttidsuthyrningar.
Hyresgästföreningen är kritisk då hyresrätter tas bort från marknaden, samtidigt som det råder bostadsbrist.
– Våra jurister har börjat titta på det här. Frågan är om det är tillåtet. Att driva hotell innebär helt andra regler, bland annat när det gäller brandsäkerhet. säger Zeljko Kranjeb, vid den juridiska avdelningen på Hyresgästföreningen, till tidningen.

Toppnyheter

Brett Kavanaugh. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kavanaughs HD-kandidatur

Ännu en kvinna anklagar Kavanaugh för övergrepp

Ytterligare en kvinna anklagar domarkandidaten Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp, rapporterar AFP.
Enligt kvinnans, Julie Swetnick, vittnesmål som advokaten Michael Avenatti publicerat på Twitter ska hon ha träffat Kavanaugh i samband med flera fester på 1980-talet. Där ska hon ha observerat att ”han druckit stora mängder” och ”uppträtt fysiskt aggressivt mot tjejer” samt ”tafsat på tjejer utan deras samtycke”.
Swetnick säger även att hon blev våldtagen på en fest ungefär 1982, där Kavanaugh var närvarande.
I sitt uttalande avfärdar hon även Kavanaughs förklaring om att han ”inte var sexuellt aktiv” som ”en total och fullständig lögn”.
Kvinnan blir den tredje att anklaga Kavanaugh för övergrepp. Han förnekar alla tidigare anklagelser.

5 min
Anita Hill.  Willy Sanjuan / TT NYHETSBYRÅN
Kavanaughs HD-kandidatur

Anita Hill: Kan inte tänka mig en rättvis utfrågning

Torsdagens utfrågning av professor Christine Blasey Ford föregås inte av någon FBI-utredning och inga ytterligare vittnen tillåts heller ta plats framför senatsutskottet. Det bäddar inte för ett rättvist förfarande, anser juridikprofessor Anita Hill – kvinnan som 1991 utsattes för ett liknande förhör i senaten inför domarkandidaten Clarence Thomas nominering.
I en intervju med AP säger hon att mycket har förändrats sedan hennes egen utfrågning – som av många kritiserades för att vara sexistisk, okänslig och orättvis. Hon ser dock ändå många likheter med fallet Blasey Ford och domarkandidaten Brett Kavanaugh.
– Jag tror att [Blasey Fords utfrågning, reds anm] är upplagd för att ställa hans ord mot hennes, och vi vet att han har presidentämbetet i ryggen. Det har inte hon.
Blasey Ford anklagar domarkandidaten Brett Kavanaugh för försök till sexuellt övergrepp under en fest i början av 1980-talet.

3 tim
Demonstrationer utanför Kapitolium mot nomineringen av Brett Kavanaugh.  Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kavanaughs HD-kandidatur

Dokument: Fyra personer styrker vittnesmålet

Professor Christine Blasey Fords advokater uppges ha fått in edsvurna dokument från fyra personer som alla styrker hennes vittnesmål om domarkandidaten Brett Kavanaugh. Det rapporterar USA Today, som har tagit del av dokumenten som skickats in till senatens juridiska kommitté.
En av personerna är Blasey Fords make och de övriga tre är vänner som säger att hon berättat för dem om att Kavanaugh försökte förgripa sig på henne under en fest på 1980-talet.
Både Blasey Ford och Kavanaugh ska frågas ut i senaten på torsdagen. Kavanaugh nekar till alla anklagelser.

Idag 06:54
Läs mer om Kavanaughs HD-kandidatur
Bild från dagen: Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark anländer till danska hovrätten. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Domen mot Madsen står fast – får livstids fängelse

Livstidsdomen mot Peter Madsen står fast efter ett beslut från danska hovrätten. Domstolen var helt enig i att domen till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall skulle stå fast. I domen finns några ändringar vad gäller skadestånd.
Att det straffet fastställs var ett av tre möjliga utfall av dagens förhandlingar, skriver TT. De övriga två alternativen var tidsbestämt fängelsestraff eller förvaring – ett tidsobestämt straff som reserveras för landets farligaste kriminella.
Åklagarsidan ville se ett tidsobestämt straff, medan försvaret arbetat för en mildare påföljd, enligt nyhetsbyrån.

3 tim
Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim Wall i samband med att stipendiet ”Kim Wall Memorial Fund” delades ut den 23/3. PONTUS HÖÖK / TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Kim Walls föräldrar och pojkvän får skadestånd

Kim Walls föräldrar blev utan skadestånd när den danska tingsrätten dömde Peter Madsen, men hovrätten ändrar skadeståndsdelen vilket innebär att föräldrarna och pojkvännen får 150 000 danska kronor i skadestånd var för sig, skriver TT.
I övrigt var den högre instansen enig om att Madsens livstidsstraff ska stå fast.
– Det är fråga om ett fall av särskilt grov grad, sa domaren Jan Uffe Rasmussen enligt TT.

2 tim
Niels Hougaard / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Mordet på Kim Wall

Madsens sista ord i rätten: ”Är förfärligt ledsen”

Under sista rättegångsdagen mot Peter Madsen utnyttjade han sin möjlighet att säga några avslutande ord i rättssalen. Rättens ordförande undrade om det är något som Madsen vill lägga till advokatens plädering:
– Inte annat än att jag är förfärligt ledsen över det. För Kims anhörigas del är jag förfärligt ledsen över det som har hänt, säger han.
Ubåtsbyggaren Peter Madsens dömdes till livstids fängelse i byretten för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Han har överklagat domen som nu prövas i den danska motsvarigheten till hovrätten.

4 tim
Läs mer om Mordet på Kim Wall
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
JONATHAN NACKSTRAND / AFP
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Kristersson: ”Det sägs så mycket – ha lite is i magen”

Ulf Kristersson (M) dementerar uppgifterna om splittring inom Alliansen och upprepar att partierna är eniga i synen på SD, skriver Expressen. Detta trots att Ebba Busch Thor (KD) på tisdagen öppnade upp för att regera med stöd från SD – något som Jan Björklund (L) beskrev som uteslutet och slutet på Alliansen.
– Det sägs så mycket just nu och allting tolkas. Jag tycker – ha lite is i magen nu, säger Kristersson till Expressen.
Enligt Expressens uppgifter lider tre av fyra allianspartier av stora interna sprickor kring hur man ska gå vidare i regeringsbildningen.

25 min
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Spelet om regeringsmakten

Lööf öppnar för samtal med Löfven kommande dagarna

Centerpartiets Annie Lööf hoppas på samtal på partiledarnivå med Stefan Löfven i slutet av denna vecka eller i början av nästa.
– De blocköverskridande samtalen behöver fördjupas nu under de kommande dagarna, säger Lööf till TT.
– Vi kommer ju att gå mot en lågkonjunktur i den här mandatperioden och det är väldigt viktigt att vi rustar Sverige inför den. Vi behöver ha ett flertal blocköverskridande överenskommelser på plats som handlar både om bostadspolitik, skattesystemet, arbetsmarknaden och det handlar också om migration till exempel, tillägger hon.
Hon upprepar även KD-ledaren Ebba Busch Thors besked om att Alliansen är överens om synen på Sverigedemokraterna.
– Efter förmiddagens möte är vi överens om att vi inte ska förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Lööf.

4 tim
Ygeman. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Ygeman: Läget kommer klarna – men det kan ta tid

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman räknar med att regeringsbildningen kommer ta längre tid än svenskar är vana vid – men tror inte att det kommer dröja lika länge som i vissa europeiska länder.
– Jag tror att förutsättningarna för all regeringsbildning är svåra just nu. Men efter talmansrundorna och dialog mellan partierna, så kommer läget att klarna lite och det kommer att finnas bättre förutsättningar för att nå samsyn om vägen framåt, säger han till TT.
S är beredda att samarbeta med alla riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, säger Ygeman.
– Vi vill bryta en fördummande blockpolitik och vi står till förfogande att bilda regering, säger han.

2 tim
Läs mer om Valet 2018
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Platt avslutning i Stockholm – Getinge stor förlorare

Efter tisdagens försiktiga uppgångar handlades Stockholmsbörsen mestadels kring nollstrecket under onsdagen. Vid stängning såg utvecklingen ut som följer:
• OMXSPI: Oförändrad • OMXS30: +0,1 %
Dagens stora förlorare var Getinge som backade nästan 4 procent efter en negativ analys från ABG Sundal Collier. Astra Zeneca slutade däremot som dagens vinnare och stängde upp 1,3 procent efter en positiv analys.
Oasmias uppgångsresa efter positiva EMA-beskedet fortsatte och aktien ökade drygt 13 procent under hög omsättning. Den senaste månaden har aktien stigit över 170 procent.
Rekommendationsförändringar fick Scandic att stiga 5,5 procent och Betsson att tappa 1,9 procent.
Dagens fokus är Federal Reserves räntebesked klockan 20 i kväll.
”Prognosen för ytterligare en Fed-höjning i kväll är sedan länge kassaskåpssäker”, skriver SEB i ett morgonbrev enligt Direkt.
I stället är det Feds kommunikation kring framtiden som anses intressant.

1 min
Ted Shaffrey / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

New York-börserna klättrar inför kvällens Fed-besked

Wall Street inledde onsdagen med små rörelser uppåt. Efter drygt en timmes handel såg utvecklingen ut som följer: • Dow Jones industriindex: +0,2% • Nasdaqs kompositindex: +0,2% • S&P 500: +0,2% I kväll lämnar den amerikanska centralbanken Federal Reserve räntebesked och marknaden väntar sig att räntan höjs med 25 punkter till intervallet 2,00-2,25 procent. Det blir i så fall den tredje räntehöjningen i år och den åttonde sedan 2015.
Förutom räntebesked kommer investerarna att leta efter ledtrådar vad gäller den framtida penningpolitiken, speciellt hur den kommer att se ut fram till årsskiftet, skriver CNBC. Den amerikanska ekonomin går bra och även om handelsspänningarna lär oroa Fed så väntas de fortsätta med räntehöjningarna, men frågan är hur snabbt och hur länge, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

2 tim
Arkiv. Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Återhämtning i Kina när Asiens börser steg

Kinesiska aktieindex hämtade sig något på onsdagen. Också i övrigt var de asiatiska indexen på uppåtgående, med Hongkong i täten, skriver CNBC.
Utvecklingen följer gårdagens handelspolitiska utspel från president Donald Trump i FN:s generalförsamling. Han vidhöll där hållningen att USA ”inte längre tolererar övergrepp” i handelsfrågan.
Samtidigt sa Vita husets handelsrepresentant Robert Lighthizer att USA är redo att gå framåt med ett nytt handelsavtal med Mexiko även utan Kanada.

  • Hang Seng: 1,2 %
  • Shanghai: 0,9 %
  • Shenzhen: 0,8 %
  • Nikkei: 0,4 %
  • Kospi: 0,7 %

Idag 07:31
Läs mer om Dagens börs

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Brexit Storbritanniens framtid
Jeremy Corbyn och Theresa May. Arkivbild.  Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Labour-ledaren bekräftar: Röstar nej till Mays brexit

Det brittiska Labourpartiet kommer att rösta emot premiärminister Theresa Mays plan för Storbritanniens utträde ur EU, den så kallade Chequersplanen. Det bekräftar Labourledaren Jeremy Corbyn under ett tal på partiets kongress i Liverpool på onsdagen, skriver TT.
Enligt Corbyn ställer sig också partiet emot att lämna EU utan ett brexit-avtal, en så kallad hård brexit. Han säger också att Labour bara kommer att stödja Mays förslag om hon ”levererar en överenskommelse som innebär en tullunion och ingen hård gräns mot Irland, skyddar jobb, arbetsrätt och miljö”, skriver nyhetsbyrån.
Enligt Nyhetsbyrån Direkt säger Corbyn att Mays brist på eller dåliga avtal utgör ett hot mot den brittiska ekonomin.

3 tim
Illustrationsbild. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

EU: May kan få frihandel om hon slopar ”Chequers”

EU:s brexitförhandlare är redo att erbjuda Storbritannien ett frihandelsområde efter brexit. Men det förutsätter att premiärminister Theresa Mays släpper sin så kallade Chequers-plan och sätter upp tullstationer mellan Irland och Nordirland. Det visar interna dokument som Reuters tagit del av.
Förslaget skulle innebära ett frihandelsavtal liknande de som finns mellan EU och nära handelspartners som Japan och Kanada.
Mays förslag, som innehöll en särskild tullunion för att undvika gränskontroller, avvisas därmed ännu en gång. En sådan lösning skulle ge britterna fördelar gentemot både andra länder och EU självt.

Idag 07:38
Arkiv. HANNIBAL HANSCHKE / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Le Maire: Vore EU-självmord att ge britterna fördelar

Att ge Storbritannien komparativa fördelar efter ett utträde ur EU vore självmord – det skulle elda på EU-kritiker att föra fram exitkrav i fler medlemsländer. Det säger Frankrikes finansminister Bruno Le Maire till Reuters.
– Ursäkta min rättframhet, men britterna fattade sitt beslut, det är inget mer med det. Vi har annat att ägna oss åt än britternas framtid – nämligen vår egen framtid, säger Le Maire.
Brexit är bara ett av EU:s problem och knappast det största, menar finansministern.

Idag 07:37
Läs mer om Brexit