”I Sverige är det lite fint att vara naiv”
I Sverige är det lite fint att vara naiv, skriver GP:s ledarskribent Alice Teodorescu. Visst är det alltid hedervärt att erkänna sina misstag, men de utspel vi sett på senare tid om naivitet handlar om något annat, resonerar hon. ”Den som först är väl optimistisk om sakernas tillstånd kan senare, när det gått åt helvete, alltid hävda att den varit naiv.”
Teodorescu är en av flera ledarskribenter som efter it-skandalen på Transportstyrelsen reflekterar över riskbedömning ur olika aspekter. DI:s Tobias Wikström funderar på hur det politiska skeendet utspelat sig om Stefan Löfven kallat till presskonferens innan skandalen briserat och meddelat att regeringen under det senaste året arbetat med att skademinimera ett it-läckage på Transportstyrelsen.
Stefan Löfven fick ingen hjälp att förstå det verkliga problemet eller bedöma den politiska risken, skriver Wikström, som efterlyser professionella riskbedömare. ”Alla stora organisationer bör ha denna funktion, och den ska ligga nära högsta chefen.”
I en krönika på UNT:s ledarsidor skriver den pensionerade militären och säkerhetsdebattören Bo Pellnäs att styrningen inom den offentliga sektorn tycks lida av en felsyn, där den som delegerat beslutsrätten anser sig ha skickat med hela sitt ansvar till den lägre nivån. ”En sådan organisation kan aldrig fungera”