Bjorn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Unknown

IFK säljer anrika Kamratgården

Krisen djupnar för IFK Göteborg, skriver GT. För att bli av med lån och få loss kapital kommer klubben att sälja sin anrika träningsanläggning Kamratgården. Det meddelades under ett medlemsmöte på torsdagskvällen.
– Otroligt, otroligt tråkigt. IFK går miste om en anläggning i absolut toppklass, säger IFK:s före detta sportchef Håkan Mild till GT.

Toppnyheter

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm TT
Liberalernas landsmöte

L vill utreda aktiv dödshjälp – körde över partistyrelsen

Ombuden på Liberalernas landsmöte körde över partistyrelsen och röstade ja till att verka för att tillsätta en utredning om aktiv dödshjälp.

– Det är en viktig frihetsfråga, säger riksdagsledamoten Barbro Westerholm som ligger bakom förslaget till TT.

Beslutet går ut på att en statlig utredning ska undersöka om någon av de metoder för aktiv dödshjälp som används i andra länder kan tillämpas även i Sverige.

Partistyrelsen ville dock att motionen skulle avslås.

1 tim
Nyamko Sabuni Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Sabuni måste visa mer för att övertyga

Opinion Aftonbladets Anders Lindberg är kritisk till KD-ledaren Ebba Busch Thor för hennes uttalande om att stresstesta hur länge det är möjligt att hålla de imamer som Säpo anser vara ett hot mot rikets säkerhet i förvar. Han menar att hon fiskar i en populistisk underström med sitt förslag och skriver att människor som inte är dömda för brott inte kan hållas instängda i en evighet.

Lydia Wålsten kopplar socialdemokratins tillbakagång till en större fråga om vad det är att vara svensk i en ledare i Svenska Dagbladet. ”Eftersom S har dominerat svensk politik under lång tid och den politiska styrningen av samhällslivet varit stor har partiet präglat oss kulturellt”, skriver hon i ledaren.

Det vill sig inte riktigt för L-ledaren Nyamko Sabuni, menar Sydsvenskans ledarsida. ”Att utjämna klyftor med en liberal, teknikoptimistisk och företagsvänlig politik kan mycket väl bli ett vinnande koncept för Liberalerna. Men Nyamko Sabuni måste visa mer, betydligt mer, för att övertyga väljarna om partiets vägval”, skriver man i ledaren.

3 tim
Nyamko Sabuni. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya liberala förortslyftet: ”Måste bryta förslumning”

Liberalismen är svaret skyldig i flera frågor. Det gäller inte minst när det gäller klimathotet, migrationen och de växande klyftor som uppkommer i globaliseringens tidevarv, sa L-ledaren Nyamko Sabuni när hon talade på landsmötet i Västerås i dag.

– Att utjämna klyftor är en liberal specialitet, sa Sabuni som lyfte fram skolan som en av de viktigaste prioriteringarna.

Sabuni presenterade också partiets nya mål, ett ”förortslyft” som innebär att Sverige inte ska ha några utsatta områden år 2030.

– Förslagen handlar om att bryta den förslumning som utgör en grogrund för negativ utveckling, sa L-ledaren och lyfte fram insatser mot trångboddhet som ett exempel.

Igår 11:05
Läs mer om Liberalernas landsmöte
Helg Långläsning
Helg Långläsning

Pensionärens supernäsa luktar sig till Parkinsons: ”Mellan person och hund”

Joy Milnes näsa är av det unika slaget. Tack vare sitt förhöjda luktsinne kan den pensionerade sjuksköterskan från Skottland känna doften av Parkinsons innan sjukdomen diagnostiseras.

– När det kommer till mitt luktsinne så är jag någonstans mellan en person och en hund, säger hon till Der Spiegel.

Tidningen skildrar hur forskarna hoppas att Milnes förmåga ska hjälpa dem till ett genombrott i förståelsen av den neurologiska sjukdomen, som än så länge saknar botemedel.

Men livet med en ”supernäsa” är inte odelat positivt för Milnes – förutom angenäma dofter är världen också en plats som stinker.

Läs texten i länken nedan.

39 min
Illustrationsbild på bil och turister som tar bilder i Taisetsu Mountain Range i Japan. TT
undefined

Sjungande väg i Japan mot demografiska dödsspiralen

En åldrande befolkning och färre nyfödda skapar en ”demografisk dödsspiral” som gör att Japan förväntas tappa var tredje invånare till år 2065. Och om trenden fortsätter kan 869 samhällen riskera att försvinna redan 2040, skriver The Atlantics utgåva CityLab i ett långt reportage.

Byn Kanna, som demografiskt sett är Japans nästa äldsta samhälle, har i flera år varit ansiktet utåt för den här förändringen. Men nu har byn anställt en 28-årig turistkoordinator som ska blåsa nytt liv i staden.

Flera kreativa turismprojekt har nu väckt hoppet om överlevnad. Till och med vägarna till bergsbyn har blivit till en attraktion. En speciell asfalt gör att vibrationerna från bildäcken låter som den japanska folkmusiken ”Koinobori” – men bara om du kör exakt 45 kilometer i timmen.

Läs texten i länken nedan.

5 tim
Människor framför Mount Rushmore, där presidenterna George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln är avbildade i granit. Chris Huber / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kryphål i lagen gör bleka delstaten till skatteparadis

Få invånare och få besökare. Ett område som folk bara flyger över. En av de mest anonyma delstaterna i USA, i princip bara välkänt för berget Mount Rushmore. Men nu flödar hundratals miljarder dollar från Jersey, Bahamas och Schweiz in i South Dakota, som har utvecklats till ett amerikanskt skatteparadis.

Det är lagarna som har möjliggjort detta, skriver The Guardian i ett långt reportage. I efterspelet av finanskrisen 2008 ökade insynen för pengaplaceringar i traditionella skatteparadis. Men ett kryphål gjorde att insynen saknades i USA, och lagarna var särskilt gynnsamma i South Dakota. Spelplanen är nu förändrad: Schweiz är fortfarande världens största skatteparadis – men på andra plats kommer ett vilt jagande USA.

– Jag tror inte att det finns 100 personer i delstaten som förstår konsekvenserna av vad vi har gjort, säger den demokratiska lokalpolitikern Susan Wismer.

Läs texten i länken nedan.

5 tim
Läs mer om Helg
Blått vatten sätts in mot demonstranterna. THOMAS PETER / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Hongkongs poliser rycker fram på belägrat universitet – en skjuten med pilbåge

Dramatiska scener utspelar sig vid det polytekniska universitetet i Hongkong. Under morgonen har polis gjort framryckningar mot universitet där demonstranter har barrikaderat sig. Dessa har i sin tur använt katapulter för att slunga bensinbomber mot polisen.

På gatorna har polis satt in vattenkanoner med blåfärgat vatten. Färgen används enligt The Guardian för att identifiera demonstranter men den innehåller också en svidande pepparlösning.

Demonstranter som är kritiska till Hongkongs styre och relationen till Fastlandskina har de senaste veckorna ockuperat flera universitetscampus. Majoriteten har gett upp sina posteringar men de mest hårdföra håller ställningarna på polytekniska universitetet, enligt AP.

En polis har skjutits med pilbåge under sammandrabbningarna, enligt CNN.

3 tim
Kontorsarbetare demonstrerar och visar sitt stöd för Hongkong-protesterna på lunchrasten. ISAAC LAWRENCE / AFP
undefined

Demonstranter i Hongkong får kontorsarbetares stöd

Efter fyra månaders protester har de unga demonstranterna i Hongkong fått allt större stöd från kontorsarbetare, skriver AFP. Propert klädda och iklädda masker har tusentals sådana samlats dagligen den här veckan vid lunchtid, ropandes slagord till stöd för demokratirörelsen och blockerat vissa vägar i Hongkongs affärsdistrikt.

På måndagen och tisdagen gömde sig många av kontorsarbetarna under paraplyer, som skydd när polisen avfyrade tårgas mot demonstranterna.

– Det minsta vi kan göra är att gå ut på lunchen och demonstrera mot regimen, säger en advokat.

Igår 16:48
Läs mer om Hongkongprotesterna