Hem
Fattiga barn väntar på mat utanför ett hinduiskt tempel i New Delhi. Arkivbild från 2015. (Manish Swarup / TT / NTB Scanpix)

Indiska regeringen överväger medborgarlön

En basinkomst för alla medborgare kan vara svaret på att lösa Indiens fattigdom. Det menar landets finansdepartement i sin årliga översyn av ekonomin, skriver internationella medier. Enligt rapporten förmodas en medborgarlön för alla, såväl rika som fattiga, vara ett mer effektivt vapen mot fattigdom än nuvarande bidragssystem. Samtidigt reser man tvivel över att det skulle gå att införa en medborgarlön redan i dag, av politiska skäl.

Nästan 1,3 miljarder människor bor i Indien varav nära 30 procent lever i fattigdom, enligt en rapport från 2014, skriver The Independent.

bakgrund
 
Indien
Wikipedia (sv)
Indien (hindi: भारत, urdu:گجراتی, Bhārat; tamil: இந்தியா, Indhiya), officiellt Republiken Indien (hindi: भारत गणराज्य, Bhārat Gaṇarājya), är en förbundsrepublik i södra Asien. Det är det sjunde största landet till ytan, det näst folkrikaste landet och den mest folkrika demokratin i världen. Indien kallas ofta för "världens största demokrati". Indien har kust mot Indiska oceanen i söder, Arabiska havet i väster och Bengaliska viken i öster. Landet gränsar till Pakistan i väster, till Kina, Nepal och Bhutan i nordost och till Bangladesh och Burma i öster. Andra länder som ligger nära Indien är Sri Lanka, Maldiverna och Indonesien i Indiska oceanen. Indiska halvön var hem för Induskulturen och ett område för historiska handelsleder och stora imperier och förknippades med ekonomisk och kulturell rikedom under stora delar av sin långa historia. Fyra stora världsreligioner, hinduismen, buddhismen, jainismen och sikhismen, uppstod där, medan zoroastrismen, judendomen, kristendomen och islam anlände under första årtusendet e.Kr. och formade områdets mångskiftande kultur. Indien annekterades gradvis av Brittiska ostindiska kompaniet från början av 1700-talet och koloniserades av Storbritannien från mitten av 1800-talet. Landet blev självständigt 1947 efter en självständighetskamp som präglades av våldsamma uppror med påföljande än mer våldsamma vedergällningsaktioner, myterier, civilt motstånd samt icke-våldsamt motstånd. Indien är en förbundsrepublik, bestående av 29 delstater och sju unionsterritorier, och en parlamentarisk demokrati. Den har världens tolfte största ekonomi mätt i nominell växelkurs och den fjärde största mätt i köpkraft. Ekonomiska reformer har transformerat Indien till den näst snabbast växande ekonomin (2007), men landet lider fortfarande av höga nivåer av fattigdom, analfabetism och undernäring. Indien är ett mångreligiöst, mångspråkigt och multietniskt samhälle som även hyser en mångfald djur och växter i ett antal skyddade områden.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen