Hem
Illustrationsbild. (Nam Y. Huh / AP)

Inflationen äter upp lån och sparande: ”Perfekt storm”

När inflationen rusade på 1970-talet sågs låntagarna som vinnare, eftersom inflationen kunde sägas ”äta upp” lånen. Samtidigt steg lönerna i takt med inflationen och ränteutgifterna var då inget problem. I dagens läge ser det annorlunda ut, konstaterar TT: Förutom inflationen och räntehöjningarna, väntar reallönesänkningar och minskad köpkraft runt hörnet.

Cecilia Hermansson, forskare och docent i fastighetsekonomi och finans vid KTH, säger till nyhetsbyrån att osäkerhetsfaktorerna fortfarande är många i drivkrafterna bakom inflationen, som kriget i Ukraina, energiförsörjningen och lågkonjunkturen.

– Det är en perfekt storm för hushållen. Det är helt klart att det är hushållen som driver lågkonjunkturen nu.

bakgrund
 
Lågkonjunkturen under 1970-talet
Wikipedia (sv)
Lågkonjunkturen under 1970-talet eller 70-talskrisen var en period av ökande arbetslöshet och svag ekonomisk tillväxt i västvärlden under mitten och slutet av 1970-talet samt under 1980-talets första år, efter högkonjunkturen efter andra världskriget. Eftersom inflationen fortfarande var hög under 1970-talet, räknades det som stagflation. Världens aktiebörser drabbades hårt, framför allt Storbritannien, och börskraschen var en av de största i den moderna historien.Den inleddes med upplösningen av Bretton Woods-systemet 1971, oljekrisen 1973 och en börsnedgång under 1973/1974. Lågkonjunkturen spred sig till andra branscher genom stålkrisen och varvskrisen, och förlängdes av oljekrisen 1979. Den 8 oktober 1982 noterades högsta arbetslöshetssiffrorna i USA på 42 år. och Sverige devalverade samma dag sin valuta i sin kamp mot de ekonomiska problemen.Det var i samband med denna lågkonjunktur som begreppet stagflation började användas; under föregående decennier hade konjunkturcyklerna varit mer förutsägbara med en växling mellan hög arbetslöshet och hög inflation i enlighet med Phillipskurvan. Under 1970-talet förändrades läget, och nu hade man arbetslöshet och inflation samtidigt.Några år in under 1980-talet vände konjunkturerna uppåt igen. Händelsen ses ofta som en brytningsperiod i övergången från industrisamhälle till tjänstesamhälle., liknande den under 1800-talet då jordbrukssamhället i västländerna ersattes av industrisamhället.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen