Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Inga regnbågssnören på de svenska VM-skorna

Det svenska landslaget kommer inte spela med regnbågsfärgade skosnören under VM i Ryssland. Det meddelade Fotbollförbundet i dag, skriver Aftonbladet. Bakgrunden är att Europaparlamentets inofficiella hbtq-grupp skickat skosnören till alla VM-lag i förhoppningen att spelare skulle bära dem som en markering mot hur hbtq-personers situation i Ryssland.

Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger att Sverige har valt andra sätt att ta ställning, bland annat genom att samarbeta med människorättsorganisationen Civil Right Defenders.

Toppnyheter

Fartyget på väg mot land igen, samt passagerare ombord på båten. AP/TT
Norska kryssningsfartyget i sjönöd

Fartyget har fått igång motorer – på väg mot land

Kryssningsfartyget Viking Sky har fått igång flera av sina motorer igen och är på väg mot staden Molde, rapporterar flera norska medier.

– Motorerna fungerar bra och läget är stabilt ombord. När det åter blir dagsljus ska en lots gå ombord för att föra fartyget till Molde, säger Eirik Walle vid räddningscentralen HRS, till VG vid tvåtiden på morgonen.

Fartyget drabbades i går av ett motorhaveri utanför Hustadvika på norska västkusten och evakueringen av passagerarna ombord pågår fortfarande.

Vid tvåtiden hade 262 av de 1373 evakuerats med helikopter, enligt VG. På grund av de höga vågorna har flera räddningsbåtar tvingas vända.

Tre av passagerarna som tagits från fartyget är allvarligt skadade, och är förda till sjukhus tillsammans med ytterligare tolv personer.

30 min
Fartyget Viking Sky Svein Ove Ekornesvåg / TT NYHETSBYRÅN
Norska kryssningsfartyget i sjönöd

Evakuerad: ”Aldrig upplevt något så skrämmande”

Evakueringen av det norska fartyget Viking Sky väntas pågå hela natten. Helikoptrar evakuerar passagerarna en efter en och fortfarande väntar cirka 1 200 personer på att få lämna kryssningsbåten.

Janet Jacob är en av de passagerare som har evakuerats och säger att hon bad för alla ombord på båten.

– Jag blev rädd. Jag har aldrig upplevt något så skrämmande, säger hon till NRK.

Runt 130 av 1 300 personer har evakuerats hittills.

Igår 22:14
Norska kryssningsfartyget i sjönöd

Tre allvarligt skadade evakuerade från fartyget

Passagerarna evakueras med helikopter en efter en efter att kryssningsfartyget Viking Sky fått motorproblem i den hårda stormen utanför Norges västkust i dag. Tre personer som har räddats från fartyget är allvarligt skadade, rapporterar NRK.

1 300 passagerare är ombord. Hittills har cirka 100 evakuerats och räddningsinsatsen väntas pågå hela natten.

Enligt vittnen på plats är vågorna mycket höga och vädret är fortsatt hårt i området med vindar som blåser i nästan 20 meter per sekund.

VG uppger att fem personer har förts till sjukhus.

Endast en motor uppges fungera på fartyget och räddningstjänsten försöker få fram en dragbåt som kan bogsera fartyget.

Igår 20:28
Läs mer om Norska kryssningsfartyget i sjönöd
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild. TT
S-kongressen

S vill göra det möjligt att få CSN för yrkeskörkort

Socialdemokraterna vill göra det möjligt för den som vill ta yrkeskörkort för att köra lastbil eller buss att få studiemedel under tiden. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Jag tror att det är en viktig reform. De ungdomar som skaffar sig den typen av körkort är väldigt eftertraktade på arbetsmarknaden. Så det blir också ett sätt för unga människor att snabbt komma i jobb, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) under den pågående S-kongressen i Örebro i helgen.

Sedan drygt ett halvår är det möjligt att få CSN-lån för att ta körkort för personbil.

38 sek
Karl-Petter Thorwaldsson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
S-kongressen

Thorwaldsson: LO ska få större inflytande över S

Socialdemokraterna och LO arbetar på att hitta nya former för samarbete. Det meddelade LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson när han på lördagen talade under S-kongressen i Örebro, rapporterar Arbetet.

Han beskriver det som att den facklig-politiska samverkan går in i ett nytt skede.

– Detaljerna är inte är helt klara än. Men när stora frågor kommer upp ska vi ha ett gemensamt idéutbyte och lägga fram ett gemensamt förslag, säger han till Arbetet.

I praktiken innebär det att LO och S tillsammans ska bereda vissa större frågor innan S förhandlar förslagen vidare med C och L inom ramen för januariöverenskommelsen.

Igår 20:12
Finansministern Magdalena Andersson, S, och förre statsministern Göran Persson.  Filip Erlind/TT / TT NYHETSBYRÅN
S-kongressen

Göran Persson: Vi behöver en större skattereform

Det behövs en större skattereform i Sverige, säger den förra statsministern Göran Persson till Dagens Industri.

Han är bekymrad över planerna att slopa värnskatten till hösten, en reform som gör att personer med över 58 600 i månadslön får sänkt skatt.

– Det är väldigt svårt att se framför sig ett borttagande av värnskatten utan att det kombineras med en större skattereform, vilket vi behöver göra, säger Göran Persson till DI.

Igår 12:31
Läs mer om S-kongressen
Brexit Storbritanniens framtid
Theresa May. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Minister: ”Hon kommer att vara borta inom tio dagar”

En regelrätt kupp är på gång för att avsätta Theresa May, rapporterar Reuters och hänvisar till Tim Shipman, politikredaktör på The Sunday Times.

Han skriver på Twitter att elva ministrar vill att Theresa May ska avgå och att de tänker ställa henne mot väggen på måndag.

– Slutet är nära. Hon kommer att vara borta inom tio dagar, säger en icke namngiven minister enligt Shipman.

Igår 21:56
Tim Ireland / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Tusentals på gatorna: ”Brexit är en katastrof”

Hundratusentals marscherar genom London på lördagseftermiddagen för att stoppa landets utträde ur EU och kräva en ny folkomröstning, rapporterar brittiska medier. Över en miljon ska vara med i demonstrationen, hävdar The Peoples Vote-kampanjen som anordnar marschen.

”Det är nog nu – det är dags att ge det brittiska folket det sista ordet om brexit”, skrev Londons borgmästare Sadiq Khan på Twitter när marschen startade.

Många har samlats med plakat som lyder: ”Brexit är tokigt”, ”May måste gå” och ”Tänk på halloumipriserna!”

– Brexit är en katastrof för vårt land, jag har inte marscherat sedan 1962 när jag marscherade ut ur armén. Men jag kände starkt att jag behövde komma hit i dag, säger David Frost, 80, tidigare polis till The Guardian.

Marschen går från Park Lane till parlamentet där flera parlamentsledamöter ska tala under demonstrationen.

Igår 17:28
Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Källor: May pressas att sätta datum för sin avgång

Theresa May är satt under hård press av flera ministrar att meddela ett datum för sin avgång, rapporterar brittiska tidningar med hänvisning till källor.

Enligt The Times har premiärministerns stöd inom regeringen vittrat bort under brexitprocessen. Även hennes närmaste allierade uppges ha slagit fast att det är oundvikligt att May måste avgå.

The Daily Telegraph skriver att flera tunga ministrar uppmanat May att träda tillbaka, och enligt Buzzfeed har en ”inpiskare” i Torypartiet ombett premiärministern att lägga fram en tidsplan för sin avgång i söndagens tidningar.

Igår 15:12
Läs mer om Brexit
Emil Forsberg byttes ut mot Rumänien. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Uppgifter: Forsberg lämnar truppen ”i vredesmod”

Sveriges mittfältare Emil Forsberg var uppenbart missnöjd när han byttes ut efter en timmes spel i EM-kvalet mot Rumänien. Efter matchen vägrade han att prata med medier. Nu uppger källor för Sportbladet att Forsberg helt lämnat den svenska landslagstruppen ”i vredesmod”.

Han ska också ha meddelar förbundskapten Janne Andersson sitt beslut.

Efter matchen sa Andersson att bytet på Forsberg var planerat.

– Jag hade räknat med en timme för Emil Forsberg, han har spelat max en timme de senaste sex månaderna. Jag hade inte en tanke på att han skulle orka, sa Andersson.

Landslaget har inte kommenterar Sportbladets uppgifter.

Igår 23:36
Viktor Claesson och Marcus Berg. MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Krönikor: Marcus Berg har blivit en hackkyckling

En ny epok i svensk landslagsfotboll är på väg, skriver Expressens Noa Bachner efter 2–1-segern mot Rumänien. Robin Quaison fick chansen från start och gjorde mål, och Alexander Isak byttes in och var nära att göra det.

Desto dystrare ser det ut för Marcus Berg som hade problem med både bolltouch och målskytte i matchen. Bachner skriver att Berg har blivit en hackkyckling och tycker kritiken i viss mån är orättvis.

”Spelare som närmar sig landslagspension ska enligt sed liknas vid gammal mat och till varje pris hållas ansvariga för sina egna och de kollektiva brister som syns där ute.”

Sportbladets Erik Niva tycker att matchen är ett tecken på att Janne Andersson börjar fasa ut flera spelare som varit ryggraden i hans defensiva taktik, och att han kan utveckla herrlandslagets spel.

”Strukturen sitter, ramen håller. Det går att fylla den med en annan sorts färg, och få ihop till en blågul segertavla ändå.”

Igår 19:37
Sergio Ramos firar sitt mål. VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Fotbolls-EM 2020

Ramos kyliga straff sänkte Lagerbäcks norrmän

Lasse Lagerbäcks Norge var nära att skrälla och få med sig en poäng hem från bortamötet med Spanien i EM-kvalet. Spanien tog visserligen ledningen efter en kvart genom Moreno men Norge stod upp bra och var ytterst nära att kvittera genom Tarik Elyounoussi som dock missade öppet mål.

Kvitteringen kom i stället på straff genom Joshua King i den 65:e minuten. Men sex minuter senare fick även hemmalaget straff då den i övrigt skicklige norske målvakten Rune Jarstein kom ut fel efter svag hemåtpassning från Håvard Nordtveit och rev ner en motspelare. Sergio Ramos chippade mycket kyligt in 2–1 från straffpunkten vilket också blev slutresultatet.

På tisdag tar Norge emot Sverige i Oslo i den andra omgången.

Igår 21:54
Läs mer om Fotbolls-EM 2020
Margot Wallström. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

Wallström: Det kan ha skett ett folkmord på yazidier

Det som den etniska minoritetsgruppen yazidier har utsatts för av terrorgruppen IS i Syrien och Irak skulle kunna vara ett folkmord. Det säger utrikesminister Margot Wallström (S) i en skriftlig kommentar till Dagens Nyheter efter tidningens reportage där den yazidiska kvinnan Jamila berättat om hur hon hölls som slav av IS.

Wallström skriver att hon känner igen vittnesmålet från andra yazidiska kvinnor.

”Oerhörda massövergrepp har skett i Syrien och i Irak, det skulle kunna röra sig om folkmord, brott mot mänskligheten eller krigsförbrytelser”, skriver utrikesministern.

Sverige har, till skillnad från USA och EU-parlamentet, inte erkänt det IS gjort mot yazidierna som folkmord. En riksdagsmotion om detta röstades ner i oktober 2017.

Igår 22:14
Svensken har dömts för att ha översatt och spridit terrorgruppen IS propagandamaterial. Uncredited / TT / NTB Scanpix
Svenskarna i IS-kriget

Svensk dömd i Amsterdam – ledde IS nätpropaganda

Svenske Altaf Yasin Tarid, 30, sitter fängslad i Nederländerna, dömd för att ha översatt och spridit propagandamaterial för terrorgruppen IS, rapporterar Expressen och doku.nu. Tarid dömdes den 14 januari för brottsrubriceringen ”deltagande i terrororganisation”.

Han har pekats ut som en av de vikigaste aktörerna när det gäller att sprida terrorgruppens material och är enligt domen identisk med en ”Abu Bakr al-Janabi” som bland annat intervjuats av The Guardian i egenskap av IS-medlem med stor kännedom om gruppens mediestrategi.

Tarid greps på julafton 2017 och misstänktes, förutom det brott han senare dömdes för, också för att ha planerat ett terrordåd. Detta gick dock inte att bevisa enligt rätten.

Under rättegången medgav Tarid att han har haft sympatier för IS men uppgav att han inte längre hade dessa och han nekade också till att ha agerat på IS uppdrag.

Igår 19:05
IS sista fäste utanför staden Baghuz. GIUSEPPE CACACE / AFP
Svenskarna i IS-kriget

SVT: Runt 80 IS-barn med koppling till Sverige i Syrien

Runt 80 barn till IS-anhängare med koppling till Sverige finns i Syrien, uppger SVT Nyheter som tagit del av information från Säpo till berörda kommuner.

Barnen är i 11-årsåldern och yngre. Bland barnen finns fem av IS-rekryteraren Michael Skråmos sju barn. Förra veckan blev det känt att Skråmo själv har dödats.

Säpo bedömer att runt 300 personer från Sverige anslutit sig till IS eller andra extremistgrupper i Syrien och Irak. 150 av dem har återvänt.

Igår 17:15
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget
Valsedlar och listor förbereds inför morgondagens val.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Thailand

Få valobservatörer kommer bevaka thailändska valet

En internationell grupp valobservatörer uppger att de är mycket begränsade att övervaka valet i Thailand som hålls i morgon, rapporterar Reuters.

Det Bangkok-baserade nätverket för fria val i Asien, Anfrel, som sökte ackrediteringar i november fick dessa först den 14 mars. Det har lett till att de kommer ha mindre än hälften så många valobservatörer som de hade hoppats.

Från början hade de tänkt sig att cirka 80 personer skulle bevaka valet.

– De rättsliga ramarna i sig stöder inte ett fritt och rättvist val, säger Rohana Nishanta Hettiarachchie, generalsekreterare för Anfrel.

Igår 22:08
Kungens porträtt utanför en vallokal.  JEWEL SAMAD / AFP
Valet i Thailand

Thailands kung uppmanar till ”glädje” inför valet

Thailändske kungen Maha Vajiralongkorn uppmanade folket till att känna ”trygghet” och ”glädje” inför det stundande valet i landet, rapporterar Reuters. Valet är det första sedan militärkuppen 2014. Men kungen nämnde ingenting om påståendena om att militären riggat valet.

Militärjuntan har ändrat grundlagen så att den fortsatt kan behålla makten även om oppositionen får fler röster. Valet står mellan juntaledaren Prayut Chan-o-cha och flera partier som är emot juntan.

Tidigare på lördagen sa en internationell grupp valobservatörer att de kan begränsas i att kontrollera valet, delvis för att de inte fått ackreditering för alla sina observatörer i tid.

Igår 19:46
Läs mer om Valet i Thailand

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Jens Stoltenberg Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Säkerhetssituationen runt Östersjön

Nato vill bygga amerikanskt militärlager i Polen

Nato bekräftar planerna på att USA ska ha ett militärlager i Polen, rapporterar The Wall Street Journal.

Anläggningen på runt 260 miljoner dollar kommer att läggas i Powidz, väster om Warzawa och kommer ha plats för bepansrade fordon, ammunition och vapen till en brigad, skriver tidningen.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att den nya anläggningen kommer att vara ett stöd i ”den ökade amerikanska närvaron i Polen”.

Igår 21:06
Et plan av typen B52. Master Sgt. John Rohrer / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Säkerhetssituationen runt Östersjön

Sex amerikanska bombplan i Europa – flög nära Gotland

USA har placerat sex bombplan, sannolikt av typen B-52H, på en bas i Storbritannien, rapporterar SVT. Planet kan bära både kärnvapen och kryssningsrobotar.

USA:s flygvapen uppger för SVT att planen tillfälligt har placerats på en flygbas nära staden Fairford. De exakta rutterna som planen flyger är dock hemliga.

Expressen rapporterar att ett av planen har gjort en flygning över Östersjön på fredagskvällen och då kommit nära Gotland, men utan att ha varit inne på svenskt territorium.

Igår 15:55
Mike Winnerstig. Wikimedia
Säkerhetssituationen runt Östersjön

Försvarsxpert: ”Mycket signifikant och ovanligt”

Att USA har stationerat sex bombplan i Europa är en mycket stark markering mot potentiella fiender. Det säger Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk expert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till SVT Nyheter.

– Det handlar om att visa potentiella motståndare att USA är både villigt och kapabelt att sända kvalificerade vapensystem, även sådana som har kärnvapenkapacitet, för att avskräcka motståndare från att hota eller angripa USA:s allierade i Europa, säger Winnerstig.

Han säger också att det faktum att planen har flugit över Östersjön är ”mycket signifikant och ovanligt”.

Planen är troligen av typen B-52H och kan bära både kryssningsrobotar och kärnvapen.

Igår 16:10
Läs mer om Säkerhetssituationen runt Östersjön