Hem
Arkivbild. (Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Inkomstskillnaderna har ökat i Sverige

Inkomstskillnaderna i Sverige ökade under 2014 och 2015, enligt Gini-koefficienten, ett mått på hur inkomsterna fördelas. Det framgår av regeringens fördelningspolitiska redogörelse, som finns med som en bilaga i vårpropositionen, rapporterar TT.

Inkomstklyftorna har vuxit sedan 1995. Ett exempel är att de 20 procent som hade högst inkomster år 1995 förfogade över 33,2 procent av inkomsterna. 2015 hade den andelen stigit till 40,2 procent.

bakgrund
 
Ginikoefficient visar hur inkomsterna är fördelade
Wikipedia (sv)
Ginikoefficient är en ekonomiskt måttenhet på ojämlikheten, till exempel i inkomstfördelning, hos en befolkning. Måttet bygger på Lorenzkurvan och visar hur inkomsterna är fördelade i en viss population. Ginikoefficienten har ett värde mellan noll (0) och hundra procent (1). 0 innebär att alla individer har exakt lika stora tillgångar (dvs total jämlikhet) medan 1 innebär total ojämlikhet. Ju lägre ginikoefficient för inkomster, desto mer jämlikt fördelas löner, vinster, bidrag, och andra ersättningar inom ett land. Till exempel Norge är ett av de länder som har låga ginikoeffcienter för inkomster, och har därmed en jämn inkomstfördelning. Flera länder i Sydamerika har mycket höga ginikoefficienter (jämfört med världens genomsnitt) och har därmed mycket ojämlika inkomstfördelningar. År 2009 var Sveriges ginikoefficient 0,32, och år 2011 var den 0,27 (nionde lägst i världen), men bara 0,18 (lägst i världen) om man inkluderar välfärdstjänster .
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen