Hem
(Geert Vanden Wijngaert / TT / NTB Scanpix)

”Inte givet” att britter får frihandelsinvit

Storbritannien röstade för att lämna EU – men hoppas på att välkomnas av Norge, Schweiz, Island och Liechtenstein in i frihandelsorganisationen Efta.
Det är dock ”inte givet” att någon sådan inbjudan kommer, säger Elisabeth Vik Aspaker, EES-minister i norska regeringen, till Aftenposten.
– Det skulle rubba balansen, vilket inte nödvändigtvis ligger i Norges intressen, säger hon, och pekar bland annat på Storbritanniens storlek i förhållande till de nuvarande medlemsländerna.
Tack vare EES-avtalet med EU har Efta-länderna tillgång – och skyldighet – till fri rörlighet för personer tjänster, varor och kapital inom unionen. Något som delvis går emot brexitkampanjens argument för ett EU-utträde, påpekar Vik Aspaker för Aftonposten:
– EES–avtalet tycks inte passa britterna, om man ska döma efter temat i valrörelsen.

bakgrund
 
Efta, Europeiska frihandelssammanslutningen
Wikipedia (sv)
Europeiska frihandelssammanslutningen (engelska: European Free Trade Association, EFTA, franska: Association européenne de libre-échange, AELE), ofta kallad Efta, är en europeisk frihandelsorganisation grundad 1960 av Danmark, Norge, Portugal, Schweiz, Storbritannien, Sverige och Österrike. Syftet med Eftasamarbetet var att skapa fri handel för industriprodukter mellan länderna. Efta kallades under 60-talet ofta för "Outer seven", de västeuropeiska länder som inte tillhörde "Inner six", det sistnämnda då syftandes på medlemsländerna av EEG, sedermera känt som EG och slutligen EU. Avtalet som låg till grund för skapandet av organisationen kallades Stockholmsavtalet och undertecknades den 4 januari 1960. Avtalet kom till med anledning av att Italien, Frankrike, Västtyskland och Beneluxländerna skapande ett frihandelsavtal inom Europeiska ekonomiska gemenskapen. När Sveriges utrikesminister Östen Undén och övriga sex representanter signerade ratifikationsprotokollet på Utrikesdepartementet den 3 maj 1960 skedde det med bläck och penna från det skrivställ som Frankrikes drottning Marie Antoinette en gång skänkte Sveriges kung Gustav III. Mellan 1972 och 1973 slöts ett frihandelsavtal mellan Europeiska frihandelssammanslutningen (Efta) och Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEG). Av rädsla för eller snarare beroende på Sovjetunionens utveckling, dröjde det nästan 30 år innan Finland 1986 blev fullvärdig medlem. Storbritannien och Danmark lämnade organisationen för EG 1973, Portugal gjorde samma sak 1986. Sverige, Österrike och Finland gjorde under 1994 klart att de också skulle ta farväl av Efta och istället ge sig in i EU. Efta anses ha mindre betydelse numera, eftersom alla nuvarande medlemsländer har långtgående frihandelsavtal med EU, antingen EES eller Schweiz EES-liknande avtal. Europeiska frihandelssammanslutningens säte finns i Genève i Schweiz.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen