Hem
vicepresidenten Bob Loughman, Arkivbild. (EDUARDO MUNOZ / AP)

”Inte morgondagens problem – en nödsituation just nu”

Stillahavsnationen Vanuatus ska nå hundra procent förnybara energikällor till 2030, skriver The Guardian.

– Varje dag, lider Vanuatu av klimatkrisens konsekvenser, säger vice premiärminister Alatoi Ishmael Kalsakau och fortsätter:

– Det här är inte morgondagens problem – det är en nödsituation just nu.

Landet, med sina knappt 300 000 invånare, är ett av de som riskerar att drabbas hårdast av klimatförändringar och naturkatastrofer.

bakgrund
 
Vanuatu
Wikipedia (sv)
Vanuatu, formellt Republiken Vanuatu (engelska: Republic of Vanuatu franska: République de Vanuatu, bislama: Ripablik blong Vanuatu), före 1980 Nya Hebriderna, är en östat i Melanesien i sydvästra Stilla havet. Huvudstaden Port Vila ligger på ön Éfaté i ögruppens mellersta del. Ögruppen, som är av vulkaniskt ursprung, ligger cirka 1750 km öster om norra Australien, 500 km nordost om Nya Kaledonien, väster om Fiji och sydost om Salomonöarna, nära Nya Guinea. Vanuatu beboddes först av melanesier. De första européerna att besöka öarna var deltagarna i en spansk expedition ledd av den portugisiske navigatören Fernandes de Queirós, som kom till Espiritu Santo 1605. Han gjorde anspråk på arkipelagen för Spaniens räkning och namngav den Espiritu Santo eller Helige Ande. På 1880-talet gjorde Frankrike och Storbritannien anspråk på delar av landet, och 1906 enades de om en ram för gemensam förvaltning av arkipelagen som Nya Hebriderna genom ett brittiskt-franskt kondominat. En självständighetsrörelse uppstod på 1970-talet, och Republiken Vanuatu grundades 1980.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Vanuatu

karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen