”Inte polisens uppgift att avgöra skuldfrågan”
Fall där minderåriga misstänks för allvarliga brott bör som princip prövas i domstol genom att väcka så kallad bevistalan. Det säger en av Sveriges tyngsta jurister, Svea hovrätts president Fredrik Wersäll, till DN.
Tidningen har i flera artiklar granskat fallet med 12-årige Jonas, som pekades ut av polisen som skyldig till att ha dödat sin bästa kompis – utan vare sig teknisk bevisning eller prövning i domstol.
Så borde det inte gått till, enligt Wersäll, som säger att det är domstolen som ska avgöra om en person är skyldig.
– Min reflektion är att det i grunden inte är polis och åklagares uppgift att uttala sig i skuldfrågan, det strider mot grundläggande principer, säger han till DN.
bakgrund
Bevistalan kan användas i en domstol för att klargöra hur ett brott gått till
Wikipedia (sv)
Bevistalan innebär i Sverige att åklagare för en talan i domstol enligt en gärningsbeskrivning där de påstår att en person gjort sig skyldig till ett brott. De åberopar bevisning för att personen begått brottet och sedan prövar rätten om personen begått den här gärningen eller inte. Bevistalan kan bara lämnas in på begäran av socialnämnd eller ett barns vårdnadshavare.
När barn under 15 år (underårig) misstänks ha begått ett grovt brott med en särskild hänsynslöshet, kan bevistalan användas i en domstol för att klargöra hur brottet gått till. Det utdelas då inget straff eller annan påföljd, utan avsikten är endast att bedöma om ett barn verkligen har begått det allvarliga brottet.
Bevistalan är mycket sällsynt, lagstiftaren har gjort tydligt att detta bara används undantagsvis.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen