Hem
Ett irakiskt militärfordon intill en tidigare kurdisk militärposition i Kirkukprovinsen. (MARWAN IBRAHIM / AFP)

Irak till kurder: Lämna era positioner innan gryningen

Den irakiska regeringen kräver att de kurdiska styrkorna i Kirkukprovinsen överger sina positioner i området innan gryningen på söndag. Det rapporterar AFP med hänvisning till en kurdisk tjänsteman.

Kurderna tog kontroll över flera positioner i den oljerika provinsen efter att de jagat bort terrorgruppen IS från området 2014. Spänningarna har ökat mellan Irak och kurderna sedan den kurdiska folkomröstningen för självständighet i september och i fredags tog irakiska styrkor tillbaka positioner i södra delar av Kirkukprovinsen.

Iraks president Fuad Masum, som själv är kurd, förhandlar just nu med kurdiska ledare i staden Sulaimaniyah för att försöka lösa krisen.

bakgrund
 
Kirkuk
Wikipedia (sv)
Kirkuk (arabiska كركوك, kurdiska که‌رکووک, Kerkûk) är en stad i norra Irak och är den administrativa huvudorten för provinsen Kirkuk. Det finns inga officiella uppgifter från sen tid över stadens befolkning, men det distrikt som hör till staden hade en uppskattad folkmängd av 924 792 invånare 2009, på en yta av 3 713 km². Kirkuk ligger mitt i ett viktigt oljefält som rymmer cirka 10 miljarder fat olja. Därmed är staden den viktigaste för oljeindustrin i norra Irak. Två parallella oljeledningar, byggda 1977 och 1987, förbinder oljeindustrin i staden med Turkiet. Under 1990-talet passerade 50 % av Iraks oljeexport Kirkuk och utgjorde en av landets viktigaste inkomstkällor i FN:s olja mot mat-program. Kirkuk har en sammansatt befolkning, med kurder, araber (såväl shiitiska som sunnitiska), turkmener och kristna assyrier. Under ba'athregimen tvångsförflyttades många av stadens kurdiska och turkmenska invånare för att lämna plats åt araber. Detta kallades arabiseringen av Kirkuk. I dagsläget har många återvänt till sina hem.

Kirkuk

karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen