Iran kräver USA på skyhöga skadestånd för ”kupplaner”
En domstol i Teheran har beordrat USA att betala 330 miljoner dollar i skadestånd för att ha ”planerat en kupp” mot den nyinrättade islamiska republiken 1980, rapporterar AFP.
Ett år efter revolutionen 1979, som störtade den USA-stödda shahen, försökte en grupp av arméofficerare avsätta det nya styret. Flera människor dödades i sammandrabbningarna, och förra året lämnade släktingar till de dödade in ett krav om skadestånd till domstolen. Enligt den statliga webbplatsen Mizan Online anklagade släktingarna specifikt USA för kuppen.
”Den amerikanska regeringen ska betala målsäganden 30 miljoner dollar i materiella och moraliska skadestånd, och 300 miljoner dollar i straffskadestånd”, skriver domstolen.
USA har ännu inte kommenterat kravet.
bakgrund
Iranska revolutionen
Wikipedia (sv)
Iranska revolutionen (persiska: انقلاب ایران "Irans revolution"), även känd i Iran som den Islamiska revolutionen (persiska: انقلاب اسلامی), var ett händelseförlopp 1978 och 1979 under vilket Irans konstitutionella monark Mohammad Reza Pahlavi störtades och ersattes av en militant islamistisk regering med ayatolla Ruhollah Khomeini som religiös ledare. Iran ändrades radikalt från att varit en sekulär och nationalistisk konstitutionell monarki till att bli en auktoritär islamisk republik.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen