Hem
Illustration: Norrsken över Bifrost, västra Island. (Rene Rossignaud / TT / NTB Scanpix)

Island kan stänga dörren för kinesiska investerare

Kinesiska investerare har rusat till Island den senaste tiden, i syfte att få del av den lukrativa isländska turismkakan. Men nu funderar den isländska regeringen på att strama åt reglerna som möjliggör för utländska aktörer att köpa mark på ön, skriver Bloomberg.

Nyligen försökte en anonym kinesisk entreprenör köpa en flera kvadratkilometer stor fastighet för att bygga en semesterresort i en av Islands mest eftertraktade turistdestinationer, enligt nyhetsbyrån.

Enligt det aktuella lagförslaget ska bara personer som antingen är isländska medborgare, medborgare i något land inom EEA eller personer som bott i landet längre än fem år få rätt att köpa mark på ön.

Förslaget får kritik av bland annat ekonomiprofessorn Asgeir Jonsson.

– Alla restriktioner avskräcker utländska investeringar, säger han till Bloomberg.

bakgrund
 
Islands ekonomi
Wikipedia (sv)
Islands ekonomi består till största delen av fiskeindustrin, som står för närmare 60% av landets varuexport och sysselsätter 8% av den arbetsföra befolkningen. Med undantag av kalk (som används i tillverkningen av cement), saknar Island helt naturresurser som är exporterbara, vilket innebär att ekonomin i landet är mycket känslig för förändringar i tillgång och efterfrågan av den befintliga exporten - fisket. Landet har dock på senare år allt mer minskat sitt beroende på fiskeindustrin (exempelvis kan nämnas att i början av 90-talet stod fiskindustrin för över 80% av landets varuexport) till förmån för energikrävande industrier som aluminiumsmältverk. Detta har varit möjligt till stor del tack vare landets tillgång till billig energi både i form av geotermisk energi och vattenkraft. Uppförandet av dessa stora smältverk, och den kringliggande påverkan på miljö som följer med dessa, har dock varit väldigt kontroversiella i landet under de senaste åren. Regeringen har tidigare ställt sig negativ till medlemskap i EU, eftersom man befarar att detta skulle leda till att kontrollen av fisket då skulle gå förlorad. Regeringen (den som styr 2008-2009) driver dock idén att Island ska gå med i EU. Under de senaste decennierna har utveckling dock även skett inom den isländska bioteknikindustrin, liksom inom den finansiella sektorn. Även turismen på ön ökar, i och med det stigande intresset för ekoturism.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen