Israel lyfter åldersgränser vid al-Aqsamoskén
Israel lyfter de åldersgränser som de tillämpat vid al-Aqsamoskén, den heligaste platsen för muslimer i Israel. Enligt tidigare beslut tilläts endast muslimer över olika åldersgränser, mellan 40 och 50 år, besöka moskén.
Den israeliska motiveringen var att undvika unga folksamlingar under en vecka då Hamas utlyst ”vredens dag” och våldet har eskalerat i landet. Moskén på Tempelberget har varit central för konflikten.
Det har mötts av stor kritik från flera håll – från den palestinska presidenten Mahmoud Abbas, men också från Jordaniens kung Abdullah II, som framförde sin kritik till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon i går.
bakgrund
Al-aqsamoskén är muslimers böneplats på det omtvistade Tempelberget
Wikipedia (sv)
al-Aqsamoskén (arabiska: المسجد الاقصى, [æl'mæsʒɪd æl'ɑqsˁɑ] al-Masjid al-Aqsa ) är en moské på Tempelberget i Jerusalem som uppfördes av kalifen Umar ibn al-Khattab år 638 då Jerusalem hade erövrats av de muslimska araberna. Den var uppförd av trä men ersattes av en moské i sten av kalif Abd al-Malik efter färdigställandet av den närbelägna Klippdomen och var klar omkring 705.
Al-Aqsamoskén är den tredje viktigaste moskén inom islam efter Masjid al-Haram (moskén som omger Kaba) i Mekka och al-Masjid an-Nabawi (profeten Muhammeds moské) i Medina. Muslimer tror att profeten Muhammed under "den nattliga resan" fördes från den heliga moskén i Mekka till den plats där al-Aqsa nu är belägen. Den islamiska traditionen hävdar att Muhammed bad med böneriktning mot denna plats till den sjuttonde månaden efter utvandringen, då han istället vände sig mot Kaba.
När Jerusalem intogs av de kristna 1099 gjorde de al-Aqsamoskén till högkvarter för Tempelherreorden tills Saladin återtog staden 1187.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen