Hem
Polisens IT-brottsexpert Anders Ahlqvist. (TT)

IT-brottsexpert: Skärpta lagarna är slag i luften

Regeringens nya lagförslag kring övergrepp på nätet är verkningslösa eftersom det inte går att spåra brottslingarna, enligt polisens IT-brottsexpert Anders Ahlqvist.

– Alla brotten som de pratar om kräver datalagring för att kunna spåra brottslingarna. Det här kommer inte att förändra någonting för den som vill lägga upp hämndporrbilder, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på polisens Nationella operativa avdelning (Noa), till TT.

Däremot anser justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att flera brott går att utreda utan datalagringskrav, men att det ändå behövs ett samarbete med telebolagen.

Regeringen presentera i går lagförslaget vars syfte är att bland annat göra det lättare att döma den som sprider sexfilmer och -bilder på nätet, men också göra det straffbart att stämma träff med barn i sexuellt syfte.

bakgrund
 
Datalagringsdirektivet
Wikipedia (sv)
Datalagringsdirektivet (direktiv om lagring av elektronisk data), formellt Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/24/EG av den 15 mars 2006 om lagring av uppgifter som genererats eller behandlats i samband med tillhandahållande av allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster eller allmänna kommunikationsnät och om ändring av direktiv 2002/58/EG, är ett av Europeiska unionens direktiv som numera befunnits vara ogiltigt. Det trädde i kraft den 3 maj 2006 och skulle vara implementerat i alla medlemsstater senast den 15 september 2007. Direktivet föreskriver harmonisering av lagring av uppgifter om samtliga fysiska och juridiska personers kommunikation via tele- och datanäten med avseende på sändarens och mottagarens identitet, vad kommunikationen innehöll, kommunikationens längd, var sändaren befann sig med mera. Direktivet utgjorde en reaktion på inträffade terrordåd i Europa. Den 8 april 2014 förklarade EU-domstolen direktivet ogiltigt. Den svenska regeringen och post- och telestyrelsen meddelande emellertid under juni 2014 att svensk lagstiftning fortfarande gäller, och att man kommer att vidta tillsynsåtgärder mot operatörer som upphör att lagra data. Den 21 december 2016 lade EU-domstolen fast att datalagring så som den är utformad i svensk lag är oförenlig med EU-rätten.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen