Italien hotar rösta ner EU:s avtal – kan kullkasta allt
Italiens parlament kommer inte att godkänna frihandelsavtalet mellan EU och Kanada, även kallat Ceta. Det säger landets vice premiärminister och ekonomiminister Luigi Di Maio på fredagen, skriver Reuters.
– Varje italiensk tjänsteman [...] som fortsätter att försvara avtal som Ceta kommer att avlägsnas, säger Di Maio som företräder den euroskeptiska och populistiska Femstjärnerörelsen enligt AFP.
EU och Kanada undertecknade frihandelsavtalet i oktober 2016 men det måste godkännas av alla 28 medlemsstater för att träda i kraft.
Di Maios drag riskerar att kullkasta EU:s största överenskommelse på åratal, skriver Reuters.
bakgrund
Comprehensive Economic and Trade Agreement (Ceta)
Wikipedia (sv)
Comprehensive Economic and Trade Agreement (Ceta), formellt övergripande avtalet om ekonomi och handel (Ceta) mellan Kanada, å ena sidan, och Europeiska unionen och dess medlemsstater, å andra sidan, är ett föreslaget handelsavtal mellan Kanada och Europeiska unionen. Förhandlingarna slutfördes i augusti 2014, men avtalet måste ratificeras av både Kanada och EU innan det kan träda i kraft. Inom EU måste avtalet godkännas av Europaparlamentet, Europeiska unionens råd samt alla EU:s medlemsstaters nationella parlament för att ratificeras. Om avtalet träder i kraft kommer 98 procent av tarifferna mellan EU och Kanada att avvecklas. Likt andra stora handelsavtal har Ceta blivit omdebatterat och kritiserat, inte minst av vänsterdebattörer.
Den 15 februari 2017 godkände Europaparlamentet avtalet med röstsiffrorna 408 för och 254 emot. Alla de stora politiska grupperna, kristdemokratiska EPP-gruppen, socialdemokratiska S&D-gruppen, konservativa ECR-gruppen och liberala ALDE-gruppen, var positiva till avtalet, medan den gröna gruppen, socialistgruppen samt de euroskeptiska grupperna var emot det. Delar av avtalet började provisoriskt att tillämpas den 1 april 2017.
bakgrund
Femstjärnerörelsen
Wikipedia (sv)
Femstjärnerörelsen (M5S) eller Movimento cinque stelle är ett italienskt politiskt parti som grundades 2009, efter att ha börjat som en proteströrelse 2005. Det initierades av komikern och webbskribenten Beppe Grillo med hjälp av internetentreprenören Gianroberto Casaleggio. Partiet vänder sig mot den korruption de menar är förhärskande i italiensk politik och förespråkar hållbar utveckling, direktdemokrati, e-demokrati och euroskepticism. Partiet är representerat i Italiens parlament och Europaparlamentet, där dess ledamöter tillhör Gruppen Frihet och direktdemokrati i Europa.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen