Hem
Bron i Genua kollapsade i tisdags i förra veckan. 43 personer omkom. (TT)

Italien kan bryta mot EU:s budgetregler efter broraset

Italiens regering kan inte utesluta att landet kommer att bryta mot EU:s budgetregler under nästa år. På en direkt fråga i en tv-intervju säger kabinettssekreteraren Giancarlo Giorgetti från regeringspartiet Lega att underskottet i nästa års budget kan komma att överstiga 3 procent av BNP.

– Jag kan inte utesluta någonting, sa han till Sky TG24 enligt nyhetsbyrån.

Giorgetti sa också att Italien kommer att behöva satsa på infrastruktur efter förra veckans broras i Genua då 43 personer dog.

I en intervju med italienska Il Messaggero sa han att EU bör gå med på att landet ökar sina offentliga utgifter för att uppgradera landets infrastruktur.

bakgrund
 
Stabilitets- och tillväxtpakten (med EU:s budgetregler)
Wikipedia (sv)
Stabilitets- och tillväxtpakten är en överenskommelse inom Europeiska unionen (EU) med syfte att garantera sunda offentliga finanser, och utgör tillsammans med euron stommen i Ekonomiska och monetära unionen. Pakten innebär att Europeiska unionens medlemsstater inte får ha ett budgetunderskott som överstiger 3 % av BNP och en statsskuld som överstiger 60 % av BNP. Alla EU:s medlemsstater omfattas av pakten, men den gäller striktare för de som ingår i euroområdet eller som deltar i Europeiska växelkursmekanismen (ERM II). För att kunna införa euron som valuta krävs att den anslutande medlemsstaten uppfyller paktens krav samt ytterligare vissa ekonomiska och rättsliga krav, de så kallade konvergenskriterierna. Pakten består av två delar: förebyggande åtgärder och korrigerande åtgärder. De förebyggande åtgärderna innebär att varje medlemsstat varje år måste lägga fram ett stabilitets- eller konvergensprogram i samband med det multilaterala övervakningsförfarandet. För de medlemsstater som har euron som valuta, ska ett stabilitetsprogram utarbetas, medan för övriga medlemsstater, ska ett konvergensprogram utarbetas. De korrigerande åtgärderna består av förfarandet vid alltför stora underskott. Som en sista åtgärd, kan sanktioner vidtas mot medlemsstater som har euron som valuta och som inte korrigerar sitt alltför stora budgetunderskott. Europeiska kommissionen undersöker kontinuerligt om medlemsstaterna uppfyller paktens krav.

Tidigare artiklar

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen