Adonis Stevenson och Badou Jack på fredagens invägning. Chris Young / TT NYHETSBYRÅN
Badou Jack vs Stevenson

”Jack måste hålla sig undan Stevensons vänster”

40-årige Adonis Stevenson är en av de minst respekterade världsmästarna i boxningsvärlden, skriver George Willis i en krönika i New York Post. Skälet är att kanadensaren, ända sedan han vann VM-bältet för fem år sedan, undvikit att möta bra motståndare.

”Det tar slut när Badou Jack utmanar honom om WBC-bältet”, skriver Willis.

Svenske Jack har tidigare varit WBC-mästare i supermellanvikt och WBA-mästare i lätt tungvikt. Han har avsagt sig båda titlarna för att få chansen att möta Stevenson om WBC-titeln i lätt tungvikt. Han har god chans att vinna, om han kan hålla sig undan Stevensons otroligt hårda vänster, enligt Willis.

Han får medhåll av ESPN:s Dan Rafael:

”Stevenson är en av de hårdast slående i boxningsvärlden, och vill alltid efter att knocka sin motståndare.”

Matchen i Toronto börjar klockan 05.00 på söndagsmorgonen, svensk tid, och sänds på Viaplay.

Toppnyheter

Bild från platsen där två unga män rånades, en av männen dog. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anhållna för rånmordet har samtliga drogproblem

De tre unga personerna som sitter anhållna för inblandning i rånmordet i Göteborg har samtliga missbruksproblem, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det kanske är en av anledningarna till att det blivit som det blivit, säger åklagaren Thomas Willén, till tidningen.

En av de 21-åriga männen har tvångsvårdats för missbruk, och den andra har dömts för narkotikabrott fyra gånger sedan 2015. Även den 17-åriga kvinnan har omhändertagits för missbruk för ett par år sedan.

När de frihetsberövades kunde inte förhör genomföras för att de var så drogpåverkade. Hittills har ingen av de gripna gjort några medgivanden.

Igår 17:42
illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Överläkare: Allt fler som vårdas för knivskador

Rånmordet på en 18-årig kille i Göteborg har gett bränsle till debatten om knivvåld. Enligt en kartläggning som SVT Nyheter har gjort fick 828 personer sjukhusvård efter knivangrepp förra året jämfört med de 158 personer som skadats av skott. Detta enligt siffror från Socialstyrelsens patientregister.

– Det har skett en klar ökning om man tittar från början av 2000-talet till i dag, säger Louis Riddez, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna där knivskadorna ökat med 40 procent på två år.

5 tim
Läs mer om Misstänkta rånmordet i Göteborg
Peter Hultqvist och Penny Mordaunt. TT/AP
Försvarets framtid

Sverige och Storbritannien planerar nytt stridsflyg

Sveriges regering har beslutat att inleda ett samarbete med Storbritannien för att utveckla ett nytt stridsflyg, rapporterar SVT Nyheter. Respektive försvarsminister har signerat ett avtal om saken, vilket offentliggjordes i dag.

– Det kan handla om att vi utvecklar nuvarande plan, det kan handla om ett nytt plan, det kan handla om att vi på olika sätt hjälper varandra med teknologier, säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT.

Överenskommelsen gäller i tio år och nästa höst ska parterna besluta om nästa steg i processen.

2 tim
JONATHAN NACKSTRAND / AFP
undefined

Saab har inte fått någon order för nya stridsplanen

Sverige och Storbritannien har kommit överens om att gemensamt utveckla nya stridsflygplan men Saab har än så länge inte fått någon order som gäller det nya avtalet, meddelar försvarsbolaget.

”Saab och brittisk industri står redo att bistå de svenska och brittiska regeringarnas önskemål och målsättningar”, skriver Saab i ett pressmeddelande.

Sveriges nuvarande Jas-projekt kommer att leva fram till 2040, det nya avtalet gäller vad som händer efter det, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT. Saab skriver att de tror att det nya avtalet kommer att främja den pågående långsiktiga utvecklingen av befintliga plattformar, inklusive Gripen.

1 tim
Läs mer om Försvarets framtid
Släckningsarbetet vid animationsstudion Kyoto Animation som utsattes för en mordbrand. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Misstänkt mordbrännare: ”De plagierade mig”

41-åringen som misstänks ha anlagt en brand i en animationsstudio i Kyoto i Japan ska vid gripandet ha sagt: ”De plagierade mig”, enligt ett vittne till CNN. Polisen har dock inte kunnat förhöra den misstänkte gärningsmannen än på grund av att han behövt vårdas för brännskador efter branden.

Enligt animationsstudions vd ska man nyligen ha tagit emot flera dödshot. Det är ännu oklart om de har något med torsdagens mordbrand att göra.

4 tim
En brandman talar till pressen.  Hiromi Tanoue / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dödssiffran stiger – man gripen för att ha tänt på

Minst 33 personer har dött efter vad som tros vara en anlagd brand i en animationsstudio i Kyoto i Japan, rapporterar flera medier. Polisen har gripit en 41-årig man som ska ha skrikit ”dö” samtidigt som han hällde ut vad som tros vara bensin runt byggnaden. Enligt tv-kanalen NHK ska mannen ha erkänt, men det finns inga uppgifter om hans motiv.

Fler än 35 personer har också skadats i branden, varav tio allvarligt.

Japans premiärminister Shinzo Abe har twittrat sina kondoleanser och skrivit att han är mållös och ber för dem som omkommit.

Igår 15:04
Läs mer om Misstänkta mordbranden i Japan
Helg Recensioner
Helg Recensioner

Barnfilmen Miraï passar alla åldrar: ”Charmerande”

Oscarsnominerade japanska barnfilmen ”Miraï, min lillasyster”, regisserad av Mamoru Hosoda, får fina recensioner. Filmen handlar om när den fyraårige pojken Kun får en lillasyster, Miraï, som stjäl all uppmärksamhet. Men livet vänder när Kun genom en förtrollad trädgård får möta sina äldre släktingar som yngre, och sin lillasyster från framtiden.

Moviezines Jake Bolin hyllar berättelsen: ”Briljant berättat, lekfullt pedagogiskt utan att bli mästrande, charmerande sorgligt”. Han tycker att barnfilmen har något att erbjuda för tittare i alla åldrar.

Aftonbladets Lidija Praizovic beundrar den ”sömlösa glidningen mellan fantasi och verklighet” men tycker att slutet är något präktigt.

Miraï har Sverigepremiär 26 juli.

6 min
undefined

”Får lust att slänga ’Tell it to the bees’ i golvet”

Det brittiska dramat ”Tell it to the bees” får ett ljummet mottagande av recensenterna. De flesta verkar rörande överens om att filmatiseringen av den lesbiska romanen är vacker – men tråkig.

Historien om en pojkes vänskap med en biodlande kvinna och hennes förbjuda romans med pojkens mamma ger DN:s recensent lust att slänga filmen ”i golvet några gånger tills den får välbehövliga bucklor och repor” och någonting oväntat kan hända.

The Guardians recensent låter sig inte övertygas av den ”sliskiga magiska realismen” och tycker att filmen är av det dummare slaget.

Hollywood Reporters recensent är inte lika hård. Även om man skulle kunna muttra något om filmindustrins förkärlek för lesbiska filmer med smala och vackra kvinnor i huvudrollerna är det svårt att ogilla detta behagliga och allvarliga verk, anser hon.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

5 min
Läs mer om Helg